Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"

Aan De Keukentafel met Gerard Verhees

Honderd maal bloed 

Gerard (60) vraag aandacht voor plasma- en bloeddonatie. Hij doneerde maar liefst honderdmaal bloed. Dertig jaar geleden begon het met 'bloedschudden' als EHBO-er. Dat deed men dan bij scholen in Hilvarenbeek. Natuurlijk is dat niet meer van deze tijd en vindt het hele proces professioneel plaats in de ziekenhuizen.

Donoren
"Ik geef vijf maal per jaar bloed en plasma en ben er zo'n twee uur per keer mee kwijt. Van te voren wordt oa de bloeddruk en ijzergehalte getest. Het is tevens ook een keuring voor jezelf. Je wordt op de hoogte gehouden van je eigen gezondheid. Ik wil de mensen helpen die het nodig hebben. Je redt er levens mee. Het geeft mij voldoening om iets te doen voor de maatschappij. Zo stel ik ook na mijn overlijden mijn organen beschikbaar aan de medische wetenschap. Het is moeilijk om aan donoren te komen. Bij deze promoot ik iedereen om er in ieder geval over na te denken om bloeddonor te worden. Men mag dit doen tot 70 jaar. Die grens is onlangs verhoogd van 65 naar 70 jaar, omdat er een enorm tekort aan is."

Onderstaande informatie is afkomstig van Sanquin, waar men zich kan aanmelden voor plasma- en bloeddonatie:

  • Verschil tussen plasma en bloed geven
    Wist je dat je bij Sanquin ook plasma kunt geven in plaats van bloed? De vraag naar plasma is groot, daarom zijn we altijd op zoek naar meer plasmadonors. Plasma wordt gebruikt om medicijnen te maken. Het wordt ook direct toegediend aan patiënten die alleen plasma nodig hebben. Je kunt plasmadonor worden als je al bloeddonor bent.

Plasma geven verschilt van bloed geven. Het is minder belastend voor je lichaam dan gewone bloeddonatie, omdat je de bloedcellen direct weer terugkrijgt. Je doneert alleen plasma, dat voornamelijk bestaat uit vocht en eiwitten. Je lichaam heeft het niveau van het vocht binnen enkele uren weer op peil, de eiwitten binnen enkele dagen. Bij bloed geven doneer je ook bloedcellen. Het aanmaken van rode bloedcellen door je lichaam duurt langer. Je mag daarom vaker plasma geven dan bloed.

Honkvast
Dat Gerard niet alleen trouw is in dertig jaar bloeddonorschap, blijkt uit zijn honkvaste jaren bij de baas en de sport. Hij werkt al 36 jaar als magazijnmedewerker bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg. Hij is 35 jaar lid van de EHBO en is 50 jaar lid van voetbalvereniging Tuldania, waar hij meerdere functies bekleedde.

Sport- vakantie man
In 2005 ging hij er met de titel sportman van het jaar vandoor. Gerardis een frequent Tuldania-, Willem II- en Nederlands elftal fan. "Ik zou deze zomer naar Polen en Italië gaan voor de EK. Zo ook mijn vakantie naar Nieuw Zeeland. Ik hou van reizen. Ik heb veel landen bezocht, waaronder Argentinië, Kenia, Australië en Japan. Helaas ligt nog van alles stil, maar er komt gelukkig wat beweging in en hopelijk zet het door.

Muziek
"Mijn muziekkeuze gaat uit naar 'Laat me' van Ramses Shaffey. De tekst spreekt voor zich."

https://youtu.be/7Y9hN6awXEQ

Beste mensen,

Zeven jaar geleden nam Gerard Verhees als eerste plaats Aan De Keukentafel. En vandaag als laatste. De cirkel is rond. Het is mooi geweest. Ik heb de verhalen met veel plezier gemaakt. Ik dank alle gasten hartelijk voor hun openheid en vertrouwen en de lezers voor de waardering. Dat het u allen goed mag gaan.

Vriendelijke groeten,Nelly 

Notulen Algemene Ledenvergadering Coöperatie Esbee...
Andreas Schotel-wandelroute op Omroep Brabant
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 29 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.