Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"
  • Start

Aan De Keukentafel met Gert Gerritsen

Onlangs passeerde hij de vijftig. Hij vierde de mijlpaal in familiekring. Gert Gerritsen is een familiemens in hart en nieren en vermijdt liever de drukte.

Fijne jeugd
Samen met zijn zusje Jacqueline groeide Gert op het Hoogheid in Esbeek op. "Ik beleefde een gelukkige jeugd. We speelden veel buiten en ik ging naar de basisschool in het dorp." Vervolgens ging Gert naar de MAVO, MAS en Agrarische Hogeschool. Op stage in Canada bij een boerenbedrijfbeleefde hij twee geweldige maanden. "Het boerenleven daarwas niet te vergelijken met dat van in Nederland. Veel soberder. Samen met twee studiegenoten bezocht ik de Rocky Mountains en het Banff National Park."

Door de aangescherpte regels was het niet haalbaar voor Gert om de boerderij van thuis over te nemen. Bovendien was het bedrijf te klein om er 'iets van te maken'. Gert werkte drie jaar bij een boer elders en kwam daarna in dienst bij Helma Reinigingsdienst als combi machinist.

In de put
Een groot dieptepunt was het plotseling overlijden van zijn vader Wim in 2011.
Een jaar later raakt Gert écht in de put. "Ik was al een tijdje wat verward. Op het werk raakte ik in een psychose. Ik was totaal van de wereld. Vijf weken lang was ik opgenomen bij Jan Wier.
Medicatie, het praten met lotgenoten en veel rusten heeft mij geholpen. Rusten doe ik nog steeds in de middag als ik 's morgens heb gewerkt."
Een psychose is een psychiatrisch toestandsbeeld waarbij de patiënt gedurende een zekere periode het contact met de werkelijkheid geheel of gedeeltelijk kwijt is. Psychoseskomen in alle lagen van de bevolking voor.

In 2015 raakte Gert wederom in een psychose door het afbouwen van de medicatie. "Gelukkig was ik er nu eerder bij, omdat ik de symptomen herkende en daardoor de opname ook iets korter was dan de vorige keer. Ik had veel last van bijverschijnselen in mijn gelaat en handen."

Doorzetter
Ook al valt het niet mee, Gert zet door. "Ik ben volledig afgekeurd en doe vrijwilligerswerk bij werkgroep De Bonte Spechten op Landgoed De Utrecht in Esbeek. We verrichten allerlei klussen. Het is iedere week een verrassing waar we op af worden gestuurd. De laatste keer zijn wandelpaden tak vrij gemaakt. En ik werk bij Jeroen Oerlemans op de boerderij. Voornamelijk melk ik de koeien. De koeien zelf zijn niet veranderd, de regels wel. Deze zijn nóg meer aangescherpt." Ook op de boerderij voelt Gert zich als een vis in het water. Hij woont in Hilvarenbeek en verricht verder nog hand- en spandiensten bij moeder Coby in Esbeek als mantelzorger.

Boodschap
"Het gaat prima met me. Ik ben goed ingesteld op medicatie en hopelijk blijf ik stabiel. Mijn advies luidt: onderneem gelijk actie als het niet lekker met je gaat. Ik zelf heb te lang gewacht. Achteraf gezien had ik al aan de bel moeten trekken toen ik verward was. Ik ben onder begeleiding bij GGZ Breburg en zit in een lotgenotengroep. Het is fijn om je verhaal kwijt te kunnen. Ik sta er niet alleen voor."

Muziekkeuze: "Ik heb een vriendin in Oekraïne, vandaar dat Russische muziek mij aanspreekt. Toch valt mijn keuze op de leuke muziek van WC Experience." 

Denkt u ook aan ons?
Overblijf 'moeders' (m/v) gezocht!
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 September 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.