Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"
  • Start
  • Aan De Keukentafel met handboogvereniging Oefening en Uitspanning 1878

Aan De Keukentafel met handboogvereniging Oefening en Uitspanning 1878

 

De reünie, een receptie en een tentoonstelling bij handboogvereniging Oefening en Uitspanning 1878 voor het 140 jarig jubileum werden druk bezocht. Voorzitter Max Pasveer (58) en wedstrijdleider Cor Schepens (63) vertellen er vol trots over "Het was een succesvol weekend", aldus Pasveer. "Er werden herinneringen opgehaald, handen geschud, door bezoekers een pijltje geschoten en we kregen veel complimenten over de tentoonstelling. Wij danken Heemkunde Esbeek hartelijk voor de hulp die wij daarbij kregen. De expositie zag er geweldig uit met een tweehonderdtal handbogenverzameling van 1880 tot nu, gevulde vitrines en een filmpresentatie."

Bloeiende club
De Esbeekse vereniging telt 31 leden is nog altijd een bloeiende club die goed staat aangeschreven in de regio. Schepens: "Toen ik er 40 jaar geleden bij kwam, bestond de club alleen uit Esbekenaren. En nu komen ze vanuit de hele regio. De gemeente Hilvarenbeek is maar liefst vijf handboogverenigingen rijk. Dat is gigantisch als je dat vertaalt naar de grote steden toe."

Het jongste lid bij Oefening en Uitspanning is 21, het oudste 85. En deze is nog altijd erg actief. De teamsport groeit meer toe naar het individuele gebeuren. Vanaf vijf jaar is men welkom bij de club. Zo kent de sport vooroordelen: stoffig, oude mannen, uitstervend. Maar niets is minder waar. Handboog schijnt zelfs meer in de publiciteit te komen. In de zomer wordt de WK outdoor in Den Bosch gehouden.

Losbandig gildeleven
De stabiele licht groeiende sport is door de tijd heen sterk veranderd. Terwijl het vroeger onder de rivieren een café sport was, werd boven de rivieren het spel al serieus gespeeld in sporthallen. Pasveer: "Op de Nederlandse kampioenschappen is alcohol zelfs verboden. In een ver verleden wonnen wij eens van een tegenstander die een glaasje te veel op had. Onvoorstelbaar."

Toen pastoor Jurgens in Esbeek kwam werd hij gevraagd om beschermheer te worden. Hij accepteerde het aanbod mits het er in het vervolg netjes en christelijk aan toe zou gaan. En zeker geen jeugd bij het losbandig gildeleven.

Twee eeuwen later gooien jeugdige spelers hoge ogen bij internationale wedstrijden. Schepens: "Wij hadden zelfs jeugdschutters bij Jong Oranje. Onze succesvolste schutter ooit is natuurtalent Bianca Dieltjes. Zij werd tien maal Nederlands kampioen in verschillende disciplines. Hopelijk komt ze terug bij onze club."

Discipline
Helaas is de club momenteel minder actief met jeugd, want jeugdtrainers zijn schaars. Schepens en Pasveer voelen zich er nog te veel schutter voor. Het hanteren van de handboog maakt veel los bij de heren. "Het is voor mij een uitlaatklep", aldus Schepens, die maarliefst vijftien maal clubkampioen werd tijdens het zogenaamde Koningsschieten. "Ik ben geconcentreerd bezig. Het vereist discipline. Het is een individueel gebeuren en geen kijksport. Je beleeft het voor jezelf. Jij alleen hebt invloed op jouw eigen scores. Zo verlies of win je van jezelf." 

Ambassadeurs van de Andreas Schotel Wandelroute
Creatieve avond van EVA
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 September 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.