• Samenwijs in de kerk

  Samenwijs in de kerk

  "De verbouwing is in volle gang"

  Meer

 • Andreas Schotel Wandelroute

  Andreas Schotel Wandelroute

  "Beleef de harmonie tussen kunst en natuur"

  Meer

 • Made in Esbeek

  Made in Esbeek

  "De kracht van ondernemend Esbeek"

  Meer

Aan De Keukentafel met Harm Trommelen (18)


Als je vroeger aan Harm vroeg wat hij later wilden worden, was zijn steevaste antwoord: boer! Jaren later studeert Harm vol enthousiasme en passie voor luchtvaartechniek aan het ROC in Tilburg.

Gelukkige jeugd
Als jongste van drie, geboren en getogen op de Tuldensedijk in Esbeek denkt Harm terug aan een gelukkige jeugd. "Ik had een topjeugd. Heerlijk alle ruimte. Hutten bouwen in het bos. Als vrienden uit de grote steden langskomen kijken ze wel even op van hoe ik woon."

Na de basisschool ging Harm naar het Willem II college VMBO TL in Tilburg. Het was wennen in de grote stad. Vooral het eerste leerjaar was niet altijd leuk. "Ik werd geplaagd met 'boer Harm'. Nu ik ouder ben kan ik er anders naar kijken. Op dat moment is het minder." Het 2e jaar ging hem makkelijker af. Hij maakte vrienden tot op de dag van vandaag.

Zware opleiding
Harm, technisch aangelegd, wist vrij snel dat hij luchtvaartechniek wilde studeren. Toen op een open dag over een F16 vol enthousiasme en passie werd gesproken was hij om. Het zou een 4-jarige zware opleiding zijn. Zijn vooropleiding was voldoende en Harm ging ervoor. "Het eerst jaar is werken met de handen met onderdelen", legt Harm uit. "Leren hoe het toestelvlieg werkt dat noemen ze aerodynamica."

Hoe kan een vliegtuig met zoveel gewicht in godsnaam de lucht in? Harm weet het antwoord: "Snelheid, stand van de vleugels en de luchtdruk. Je vliegt altijd tegen de luchtstroom in. Zodat de luchtstroom door de motoren gaat. Aan de hand van de toevoeging van de brandstof kerosine creëer je een druk in de motor. Dat wordt samen geperst en die kracht zorgt ervoor dat het vliegtuig vooruit gaat. Door de snelheid van de luchtstroom in combinatie met de vleugels die opwaartse kracht creëren gaat ie de lucht in."

Militaire vliegbasis
Harm wordt ook nog altijd verrast over de werking. "Dat maakt hetjuist interessant. Ik word continu geconfronteerd met nieuwe dingen. Daar zit ik natuurlijk ook voor op school. Ik zit nu in het tweede jaar. Hierna nog een jaar en dan een jaar stage. Hoogstwaarschijnlijk op een militaire vliegbasis."

Voor de themaweken VeVa (Veiligheid en Vakmanschap) koos Harm al voor bivak op militair gebied. Zijn streven is om bij defensie te werken. "Weet je, aan een boeiing werkt 60 man en de KLM least een vliegtuig. Bij defensie zijn de vliegtuigen eigendom en komt er een stukje broederschap bij kijken. Dat spreekt mij enorm aan. Je kent ieders kwaliteiten. Verbondenheid met elkaar. Je werkt in een klein team met kleinere vliegtuigen en andere technieken. Dat ervaarde ik al tijdens de bivakweken." Een indrukwekkende, leerzame tijd waar Harm veel van heeft opgestoken.

Normen en waarden
De bivakweek op vliegbasis Woensdrecht was een pittig week met korte koude nachten en eten wat de pot schaft. Marcheren, opdrukken, structuur, houding, discipline zoals je dat op tv wel eens ziet. "We werkten met een buddy systeem. Dat heeft als doel elkaar in de gaten houden en samenwerken. Vet en super belangrijk. Mensen geven om elkaar. Je bent geen nummer. Leidinggevende gedroegen zich als een collega. Ik heb veel respect en waardering voor hen gekregen. Basisvaardigheid, de normen en waarden van het leger werden ons bijgebracht. Elkaar aanspreken met achternaam. Geen telefoon. Ik leerde vooral verantwoordelijkheid. En je komt er ook achter hoe luxe wij leven. Het is bij defensie niet alleen het land verdedigen, maar ook samenwerken met andere landen."

Straaljager van 91 miljoen
Technicus bij defensie is Harm zijn droombaan. Zodra hij de juiste papieren binnen heeft en een goeie sollicitatie heeft is hij zo goed als verzekerd van een baan. Zijn voorkeur gaat uit naar standplaats Gilze-Rijen, Woensdrecht of Volkel. Maar voor hetzelfde geld komt Harm in Leeuwarden terecht. "Je switch om de vijf jaar. Ik word ongetwijfeld uitgezonden naar bijvoorbeeld Jordanië of Italië. Hoe mooi is dat om met verhalen thuis te komen. Mijn doel is om aan de F35 te sleutelen. De nieuwste van de nieuwste straaljager. Deze kost 91 miljoen. Een gemiddelde straaljager kost 15 miljoen."

Muziekkeuze: André Hazes sr. 'Kleine jongen'. "Dat heb ik gezongen op het zilveren feest van mijn ouders. Ik ben en blijf hun kleine jongen." 

De eerste schooldag in Samenwijscentrum Torenlei E...
Huiskamer project: Alcohol/Drugs door Novadic Kent...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 17 August 2019
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.