• Andreas Schotel Wandelroute

  Andreas Schotel Wandelroute

  "Beleef de harmonie tussen kunst en natuur"

  Meer

 • Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  "Het meest vernieuwende dorp van Nederland!"

  Meer

 • Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  "De kracht van ondernemend Esbeek"

  Meer

 • Start

Aan De Keukentafel met Harrie van der Bruggen

Dat hele drukke en bruisende leven hoeft niet meer voor Harrie (71). Het liefst wroet hij in zijn tuin. Daar voelt hij zich als een vis in het water. Lekker thuis. Nog wel is Harrie van de partij bij het Agrarische Nieuws op zondagochtend bij Schuttershof. Ondanks de grote terugloop hoopt hij op betere tijden en doet een oproep. Drie kinderen en vier kleinkinderen rijk woont deze markante man met zijn vrouw Jannie al 47 jaar op het Esbeekse Hoogeind.

Runder KI
Geboren in Enschot. Berkel-Enschot wil hij nog altijd niet gezegd hebben. Van oudsher was er rivaliteit onder beiden dorpen. Opgegroeid in Lage Mierde. Hij woonde daar met vader, moeder en zes broer en zussen op een boerderij.

Dat Harrie naar de Middelbare Landbouwschool in Eersel ging was een 'logische' keuze. Na zijn studie kwam hij terecht in Goirle bij boerderij Van Puijenbroek als boslandarbeider en later bij de runder KI. "Ik wist iedere boer te wonen van Tilburg tot Budel en van de Belgische grens tot Den Bosch. Op een dag bezocht ik wel dertig adressen. Ik maakte promotie als hoofd inseminator. Niet alleen meer knaken, maar ook meer zorgen." Het is dan ook niet gek dat Harrie op de dag van vandaag nog vaak wordt herkend op straat.

In een danstent op Mierd kermis liep hij de Esbeekse Jannie Souwen tegen het lijf. Het licht viel uit door een zware onweersbui. De bliksem sloeg in. "Zo bliksemde het die avond ook tussen ons", grapt Harrie.

Kan geen 'nee' zeggen
"Als je werkt zie je van Esbeek niet veel, maar ik kende het dorp goed door mijn werkrayon. Ik was nog even leider bij de ponyclub en lange tijd vakbondsvertegenwoordiger van FNV landbouw. Zo had ik nogal wat nevenbaantjes. Ik zei niet makkelijk nee, dan moest het ver gaan."

Harrie is te porren voor gezellige dingen, zoals de carnaval, met een groep mannen het kerkhof bijhouden, 60-plus sporten. Vooral niet te ernstig, want hij is klaar met serieuze vergaderingen. "Deze duren altijd langer dan je denkt én leveren minder op dan je denkt."

Nieuw leven voor het Agrarisch Nieuws
Harrie is een visliefhebber. Hij vist met zijn kleinkinderen. Eigenlijk zoekt hij een vismaatje voor op de grote wateren. Met zijn 55 jaar kwam hij al thuis te zitten. "Ik heb wel een paar jaar nodig gehad om tot mezelf te komen en het leven anders in te vullen. Jannie hielp daar een handje in mee. Zij bedacht dat het Agrarisch Nieuws wel wat voor Harrie was. En dat bleek ook zo te zijn. Harrie: "We waren 20 jaar geleden met een man of vijftien. Het gezelschap is flink uitgedund. De grootste oorzaak is het sluiten van de kerk. Daar vielen meerdere maatschappelijke functies mee weg.Het Agrarisch nieuws kreeg er een grote klap mee. Nu ga ik om de week naar de dienst in D'n Doel. Daar doe ik hand- en spandiensten zoals stoelen klaarzetten. Je moet ook niet meer willen dan je kunt."

Terugkomend op het Agrarisch Nieuws. "Alleen Sjef Oerlemans en ik zijn nog over. We praten over 't weer, de mais en het nieuws. Cafébezoekers schuiven wel eens aan. Altijd gezellig, maar hoe mooi zou het zijn als het Agrarisch Nieuws nieuw leven wordt ingeblazen.De vanzelfsprekendheid van op zondag na 11 uur bij de Schut de zin en de onzin van het leven bespreken, lekker ad rem elkaar op de kast jagen." Want zo ging het in de glorietijd. Het hele café genoot mee. Uiteraard stellen Harrie en Sjef eisen aan nieuwe aanmeldingen. Zij kijken de statuten na. Vrouwen zijn trouwens ook van harte welkom.


Strever Harrie

Etentjes, feestjes, vakanties, het hoeft niet meer zo nodig voor Harrie. Geen buitensporige dingen. Hij zoekt het massale niet meer op. Na de carnavalsoptocht gelijk naar huis. Zijn leven is buiten zijn gezin, de tuin. "Die is me heilig. Mijn lust en mijn leven. Ik probeer om als eerste gewas te oogsten. Als ik aan een tuinbezitter vraag of hij al peulen heeft, heb ik allang gezien dat er nog niets aan hangt. Ik ben een strever. Zo ging ik bij de KI voor de hoogste bevruchtingscijfers. Dat zit in me."

Met een sigaartje in de mond stapt Harrie zijn geliefde moestuin in. Steekt aardappels en plukt peultjes. "Alsjeblief, voor jou, en zeg maar in het durp dat ik al peultjes heb en aan de noe erpel zit." 

Zomerse zaterdag 29 juni op "Elastiek raakt" begin...
JEUGDTONPRAATAKKUDEMIE
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 06 June 2020
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.