• Andreas Schotel Wandelroute

  Andreas Schotel Wandelroute

  "Beleef de harmonie tussen kunst en natuur"

  Meer

 • Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  "Het meest vernieuwende dorp van Nederland!"

  Meer

 • Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  "De kracht van ondernemend Esbeek"

  Meer

 • Start
 • Aan De Keukentafel met Ilse van Hees

Aan De Keukentafel met Ilse van Hees

Nog geen jaar geleden kreeg Ilse (28) de diagnose Autisme Spectrum Stoornis. Geen verrassing, wél opluchting voor haar en de familie. Ilse vertelt openhartig over de lange weg er naar toe.

Géén stempel voor Ilse
"Tot mijn vijfde jaar was ik vaak ziek. Ik had regelmatig blaasontsteking met vele antibiotica kuren. Omdat de nadruk op mijn lichamelijk ziekzijn lag werd daardoor, mijn toch wel afwijkend gedrag, over het hoofd gezien. Dat kwam pas naar voren op de kleuterschool. Juffrouw Ellie zei al vrij snel tegen mijn ouders dat dit meisjes anders was dan de anderen. En zo ging het balletje aan het rollen. Volgens een IQ test bleek er cognitief niets mis te zijn. En toch was er iets. Mijn sociale vaardigheden lieten te wensen over en ik gedroeg me anders dan leeftijdsgenoten. Ik volgde sociale vaardigheidstraining en daar bleef het bij. Echt veel last had ik er niet van. Behalve dat ik in groep 6 werd buitengesloten en dat ik op korfbal slecht mee over kon. Zo haalde, door mijn vertraagde motoriek, mijn 2 jaar jongere broer Pim, mij in op allerlei vlakken. Pim haalde bijvoorbeeld eerder zijn rijbewijs." Het vermoeden autisme werden geopperd door zowel school als haar omgeving. Maar nee, daar wou Ilse niets van weten. Géén diagnose en zéker geen stempel.

Buitenbeentje
Op het Willem II college in Tilburg kreeg Ilse geen aansluiting. "Ik werd uitgedaagd door klasgenoten, zij lokten mij uit de tent en gingen met me aan de haal. Op leergebied ging het ook minder. De overstap van VWO naar HAVO was een goede zet. Toen kreeg ik leuke vriendinnen, waar ik nog altijd contact mee heb."

Toch bleef Ilse tegen dingen aanlopen. "Ik gedroeg me nog steeds niet naar mijn leeftijd, had mijn emoties niet in bedwang en miste het vermogen om op gepaste manier te reageren. Daarbij vond ik het lastig om mensen in de ogen aan te kijken en ik was en ben extreem gestructureerd. Spullen moeten een vaste plek hebben, want anders word ik gek." Zo ook in de keuken van Woonzorgcentrum De Clossenborch in Hilvarenbeek waar Ilse met veel plezier werkt.

Dorpsondersteuner Mariet Pulles bracht Ilse twee jaar geleden in contact met Stichting MEE (ondersteuning voor mensen met een beperking). Ilse praatte met een ervaringsdeskundige, die op latere leeftijd de diagnose Autisme kreeg, en vanuit dat uitgangspunt verder kon in het leven. "Dat trok mij over de streep om het diagnose traject in te gaan. Bij het Expertise Centrum Autisme kreeg ik gesprekken en onderzoeken gericht op mensen met normale en hoge intelligentie."

Opluchting
Toen de diagnose Autisme Spectrum Stoornis werd gesteld was de opluchting groot. Want ja, als het niet zo was, wat dan? Autisme Spectrum Stoornis is een stoornis in de informatie verwerking in de hersenen of te wel een andere manier van waarnemen, denken en communiceren.

Vanaf hier konden Ilse en haar familie écht verder. Handvaten worden aangereikt. "Voor mijn ouders was het ook al 28 jaar lang 'worstelen' zo van wanneer doen wij het goed. Ik heb persoonlijke begeleiding. Het gaat steeds beter met me. Bovendien zijn er ergere dingen. Er valt goed mee te leven. Autisme is geen beperking. Ik hang het niet aan de grote klok, maar maak er ook geen geheim van. Ik ben en blijf gewoon Ilse." 

Straight outta Esbeek T-shirt nu online te bestell...
'Kerk wordt school'
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 14 August 2020
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.