Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"

Aan De Keukentafel met Jack, Elly, Annelies en Johan

Dat Jack en Elly van Oort zich hard maken om de friettent, het oude boerleenbank pand dat in 2002 door hen is aangekocht, in Esbeek te behouden moge duidelijk wezen. De leefbaarheid en sociale gebeuren van het dorp staat bij het echtpaar hoog in het vaandel.

Geen friet zonder Lies
Toen de huidige uitbater Den Buul, het contract beëindigde gingen zij op zoek naar een vijfde uitbater. Elly: "Onze Roy vertelde bij het avondeten dat het bekende frietbakduo Annelies en Johan van Raak uit Esbeek gestopt waren bij cafetaria de Wiegelaar in Hilvarenbeek. Facebook stond er vol van: geen friet zonder Lies, geen beer zonder klauw, enzovoort." Jack liet pardoes zijn eten staan en nam meteen polshoogte. Annelies en Johan reageerden enthousiast. "Ik heb die avond niet meer gegeten," aldus Jack. Het balletje ging snel aan het rollen. De inboedel werd teruggekocht en de plannen gingen aan het bruisen.

Als geroepen
Annelies: "Toen Jack bij ons aan de deur stond hoefden wij niet lang na te denken. Hij kwam als geroepen. Wij waren er meteen voor in. Mijn dienstverband bij de Wiegelaar hield op en ik wilde niet stil zitten." Voor Johan kwam het aanbod ook als geroepen. Hij was vooral zoekende naar sociale contacten. Dan schiet het rondbrengen van een weekblad niet op. Als 12-jarig jongetje pitte hij al aardappels voor cafetaria Kees van Gool en kwam er als kok in dienst.

Politieagent en psycholoog
Beiden groeien op in Hilvarenbeek. Annelies kwam als sportlerares niet aan de bak en rolde door Johan de horeca in. "Veel en hard werken, financieel niks te kort komen, doelwit voor de tonpraters, weinig tijd voor de kinderen", zo vat Annelies de ruim dertig jaar samen. "Maar ze hebben mooie sociale beroepen als politieagent en psycholoog en daar zijn wij trots op." In al die jaren is er gelachen en gehuild, goede en slechte tijden. Annelies was als een maatschappelijk werkster voor de klanten. De Jeugd groeide met haar op. Ze zag ze als baby binnen komen en met eigen kinderen gaan.

Het goedgeziene stel werkte met veel passie in hun zaak. Johan: "Frietboer is het mooiste vak dat er bestaat. Ik ben er altijd trots op geweest. Mooiere sociale contacten kun je niet hebben. In al die jaren heb ik wel een aantal velden aardappels weggepit. Ik denk wel 700 ton. Weet je dat er 55 jaar geleden geen frikandellen bestonden?" Verhalen ten overvloede.

Brabants Dagblad
Annelies: "Na een artikel in het Brabants Dagblad stroomden de positieve reacties binnen. Er wordt gezegd niet meer naar Beek of Diessen te hoeven gaan. Mensen vliegen ons om de hals en kunnen ons wel kussen. Wij hebben er ook veel zin in, maar beginnen wel ná de carnaval. Die fout heb ik eenmaal gemaakt bij de Wiegelaar."

Het geheim van de smid
Het geheim van hun succes is volgens Annelies; veel liefde, zelf gesneden aardappels en bakken in rundervet. Met dat concept de klanten terughalen naar Esbeek en een band met ze opbouwen, zodat Annelies aan de voordeur al weet wat ze in de pan kan gooien, streeft het stel naar.

Ze kunnen het toch niet laten. De een, achter de vitrine, hoeft niet meer stil te zitten en de ander, achter de schermen, sauzen en gerechten bereidend, heeft zijn sociale contacten terug. Maar bovenal behoudt Esbeek zijn friettent met niet de eerste de beste aan het roer. 

Houdoe, Burgemeester Palmen!
Uitnodiging
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 September 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.