Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"

Aan De Keukentafel met Karlijn Soetens

Karlijn (42) weet niet beter dan dat zij vroeger altijd al aan het knutselen was. Haar lust en haar leven. Er werd en wordt nogal eens een beroep gedaan op haar creativiteit. Bijvoorbeeld door de Haaikneuters voor de aankleding van het podium op de Kletsavond. Sinds twee jaar runt zij creatief bedrijfje Smuk by Karlijn.

Creatief brein
Karlijn deed MTS bouwkunde. Ze wilde architect worden. Twee jaar lang werkte zij als werkvoorbereider bij een bouwbedrijf op kantoor. "De HTS zag ik niet zitten. Op kantoor was ook niet zo mijn ding en vervolgens werkte ik daarna met veel plezier vijftien jaar lang bij speelgoedzaak Pompie in Hilvarenbeek." Ook daar was Karlijn het creatieve brein.


Als kind woonde zij even in Hilvarenbeek. Al snel verhuisde het gezin naar het ouderlijk huis van de familie Soetens in Esbeek. "We hadden een druk huishouden met drie broers boven mij. Er was altijd wel wat te doen. Ons pap overleed toen ik negen jaar oud was en toen ons mam overleed was ik dertien. Ik kwam in huis bij een vriendin van ons mam. Dat was tegenover waar wij vroeger woonden in Hilvarenbeek." Op haar 21e ging Karlijn de deur uit. Samen met Joost en dochters Anne en Neele woont ze nu 20 jaar in Esbeek.

Smuk by Karlijn
Karlijn kreeg burn-outklachten. "Mijn lichaam zei stop en met hulp ben ik er positief uitgekomen. Dat is ook een van de aanleidingen geweest voor het opzetten van mijn eigen bedrijfje Smuk by Karlijn. Daar haal ik veel energie en voldoening uit. Smuk is een Deens woord voor mooi. Een woord dat wij ook gebruiken, denk aan opsmukken. Het is een leuk, grappig bedrijfje. Wat hobbymatig begon is uitgegroeid naar iets meer. Ik richt etalages in, maak ballonnenkransen en foamcreaties zoals hoeden, pruiken, bloemen en gieters. De opdrachten komen me aanwaaien." Er wordt steeds vaker een beroep op Karlijn gedaan. Ze weten haar te vinden
. Zij kan er haar creatieve ei in kwijt.

Wat haar ook behaagd is krijtbord handletteren. "Ik vond het vroeger al heerlijk om netjes te schrijven. Ik heb er geen cursus voor gevolgd en heb het mezelf aangeleerd door het veel te doen. Zo schrijf ik de menukaarten voor Taverne Paulus. Daar werk ik achter de schermen."

Puike Pinoos

Maar ook in het organiseren en aankleden van Sportkamp Esbeek, voor de kinderen van de voetbal- en korfbal en tennis, is voor Karlijn een prettige bezigheid. "Het kamp vraagt niet per se een creatieve aankleding, maar ik kan het gewoonweg niet laten. Met een leuk clubje mensen vergaderen wij al vanaf carnaval. Altijd gezellig."

Een leuk clubje mensen is ook carnavalsvereniging de Puike Pinoos. Met carnaval hoeft zij niet per se de kroeg in. "Nee, gewoon lekker kneuterig, aan de keukentafel de optocht evalueren, vind ik zeker zo fijn." Jaarlijks trekt Karlijn er met de Puike Pinoos en diens kinderen een weekendje op uit. "Daar beleef ik in principe meer plezier aan dan aan een lange vakantie. Voor mij zit het hem in de kleine dingen in het leven. Lekker met de trein een stad aanleggen, een hapje of een drankje doen of het bezoeken van een festival zoals Rock Werchter zoals laatst met een groep vrienden. Goeie muziek luisteren. Leven op het moment en niet té ver vooruit kijken. Dat heeft waarschijnlijk met mijn verleden te maken."

Muziek

"Meerdere liedjes hebben een speciaal verhaal of roepen een herinnering op. Ik kies nu voor de soloalbum Graceland van Paul Simon. Toepasselijk op mijn jeugd. Die muziek kreeg ik namelijk van huis uit mee van ons mam. Ik zing de liedjes op het album nog altijd mee." 

Lekker spelen op straat!
Digitale jaarvergadering Coöperatie Esbeek
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 29 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.