• Andreas Schotel Wandelroute

  Andreas Schotel Wandelroute

  "Beleef de harmonie tussen kunst en natuur"

  Meer

 • Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  "De kracht van ondernemend Esbeek"

  Meer

 • Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  "Het meest vernieuwende dorp van Nederland!"

  Meer

 • Start
 • Vitaliteitsdagen gaan niet door

Aan De Keukentafel met Nikkie Frijters (28) en Pim van Hees (26)

Deze Aan De Keukentafel is een in kopper door het onderwerpvan de gelijknamige wagen van Biertje Wipwappers & Co in de carnavalsoptocht van de Haaikneuters en de Pezerikken.

Actuele zaken
Namens Biertje Wipwappers & Co voeren Nikkie en Pim het woord. "Wij komen altijd graag met iets actueels voor de dag. Dat was dit maal iets minder, omdat De Keukentafel al jarenlang als rubriek in 't Kleppermenneke staat. Daarom voerden wij actuele zaken op in de act, zoals de cafetaria van Lies, het afscheid van de burgemeester en prins Ruud."

"Ik begon met de groep Pintewippers, mijn oude basisschool klas", blikt Nikkie terug. "Wij fuseerden een jaar of negen geleden met de Flipfladders, een klas onder ons. Samen werden wij Biertje Wipwappers. In 2013 deden wij een jaartje niet mee met de optocht, maar dat beviel niet goed."

Zo ook Pim van De Flappentappers beviel het niet om letterlijk aan de zijlijn te staan. "Er was weinig animo binnen onze groep om nog te bouwen. Maar dat niet meedoen aan de optocht beviel zowel mij als de Biertje Wipwappers niet. Dat waren we snel beu en zo heb ik me bij hun aangesloten en is Biertje Wipwappers & Co uiteindelijk ontstaan. Dit jaar bouwde ik alweer aan mijn vijfde wagen met deze groep mensen."

Selfie en Trump
Een discussie tussen Pim en Nikkie volgt over de prijsuitreiking. "Hoe vaak stonden wij in de top? In Beek eindigde wij drie maal als eerste en Beek telt! Met de wagen 'Selfie' werden wij tweede. Nee, wij stonden eerste. Nee dat klopt niet. Met 'T Loopt goed' waren wij wel eerste. Ik denk zelfs dat wij met Trump gewonnen hadden. Nee, niet gewonnen." Enzovoort en enzovoort. Hoe dan ook Biertje Wipwappers & Co gooit regelmatig hoge ogen bij de carnavalsoptocht. Dit jaar met Aan De Keukentafel eindigde zij op de vierde plaats zowel in Esbeek als Hilvarenbeek.

Opvallend is dat de twee hoofdbouwers, Pim van Hees en Ad van Geel lid zijn van de Raad van elf en zelf niet op hun eigen gebouwde wagen staan, maar op de prinsenwagen. Rond de Kerst gaan de mannen aan het brainstormen onder het genot van een bakske bier en gooien het onderstel en de 'discokeet' van stal. "Dat is toch meer een mannen mannending", vindt Nikkie. "Zij moeten het uiteindelijk ook uitvoeren. Er heerst onder elkaar veel gezelligheid. Kacheltje erbij. En voor de echte koukleumer een hete luchtkanon. Maar dit jaar hebben wij weinig kou geleden."

De kop in twee dagen geklust
"Het idee Aan De Keukentafel kwam van Ad van Geel", vertel Pim verder. "Hij heeft jouw lijf gelast en ik jouw hoofd. Ik bouw al vanaf mijn zevende en denk dat ik al wel vijftien koppen heb gemaakt. Tja, hoe leer je dat? Afkijken en veel doen. Kenmerken van het gezicht overdrijven. Wat is iemand voor een persoon? Ik werk vanaf een foto of tekening en in dit geval een tekening van een karikatuur. Na drie weken lassen had ik de kop in twee dagen klaar." 

Ieders kwaliteit wordt benut. Zo zijn Cecile en Nikkie verantwoordelijk voor de act. Er is met twintig personen gepapiermacheed, gelast, gegaasd, geplakt en geschilderd. De laatste anderhalve week moet het écht gebeuren, dan geven ze flink gas. Nikkie vindt het fijner om een paar dagen hard door te 'cheeën' dan maanden aan een stuk.

Nelly: "Beste Biertje Wipwappers & Co. Toen Nikkie mij aansprak met: weet je, Nelly, wij zijn een wagen over jou aan hetbouwen, stond ik perplex. Het was ook geen vraag, maar een mededeling. Ik sloop daarna min of meer stiekem de donkere, verlaten schuur binnen en hoe luguber is het om daar foto's en tekeningen van jezelf te zien. Met lichtelijk angst en beven keek ik uit naar het eindresultaat. Maar die mocht er zijn. Ik vond het geweldig en voelde me vereerd. Daardoor werd carnaval 2019 een bijzondere carnaval voor mij. Ik heb er erg van genoten. Dank jullie wel!"

Muzikaal verzoeknummer: 'Zandloper' van Typhoon. Dat nummer was verwerkt in de act 'T loopt goed', een wagen over Andreas Schotel waar de eerste prijs mee werd behaald. 

Esbeek in de race voor Dorpsvernieuwingsprijs LVKK
Inloopavond 'Woonvisie' in Schuttershof
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 03 August 2020
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.