• Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  "De kracht van ondernemend Esbeek"

  Meer

 • Andreas Schotel Wandelroute

  Andreas Schotel Wandelroute

  "Beleef de harmonie tussen kunst en natuur"

  Meer

 • Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  "Het meest vernieuwende dorp van Nederland!"

  Meer

Aan De Keukentafel met Sjaan van Dommelen (Esbeek) en Annie van de Wouw (Biest-Houtakker) van de liturgiegroep

aandekeukentafel


Handen ineen
Meteen toen Sjaan van Dommelen (76) uit Esbeek en Annie van de Wouw (65) uit Biest-houtakker er lucht van kregen dat de kerken in hun woonplaatsen gingen sluiten ondernamen zij stappen. Samen met een werkgroep en een liturgiegroep sloegen zij vijf jaar geleden de handen ineen. Beide dorpen zochten elkaar op. Er werd nagedacht over een invulling, ideeënen gezocht naar een geschikte ruimte om de belangstellende gelovigen tegemoet te komen. Want het kon toch niet waar zijn dat deze groepering in de steek gelaten werd.

Al vijf jaar lang komt de ene zondag de Adrianus geloofsgemeenschap in Gasterij Schuttershof in Esbeek samen en de andere zondag de Antonius geloofsgemeenschap in De Gemeynte en later Dorpsgebouw 't Gebint in Biest-Houtakker. Een succesvolle formule zo blijkt.

Mijlpaal van vijf jaar
Het bezoekersaantal, gemiddeld 40, blijft in Biest Houtakker goed op pijl. In Esbeek daar in tegen loopt het wat terug. "Met Kerst telt men wel tachtig gelovigen", aldus Annie. "Speciale vieringen zijn ook met Pasen, Allerzielen en op verzoek, bijvoorbeeld een afscheidsdienst bij een overlijden. De jubileumdiensten zowel in Esbeek als Biest Houtakker waren goed bezocht. Het een-jarig bestaan vonden wij al een bijzondere mijlpaal. En nu met vijf helemaal."

Ook Sjaan is tevreden over de gang van zaken in Esbeek. "Uiteraard doe ik dit niet alleen, maar samen met het bestuur en de liturgiegroep. Wij doen aan eerste jaargetijden. Daar benaderen wij de familie voor en dat wordt vaak enorm op prijs gesteld. Je ziet vaak hele families komen. We hebben sowieso een vaste groep bezoekers. Daarnaast wisselt het en je hebt ook mensen die de ene week naar Esbeek gaan en de ander naar Biest Houtakker." Het gezellig samenzijn na de dienst, onder het genot van een kopje koffie, is volgens de dames ook een belangrijk waardevol moment. Sjaan en Annie ervaren de samenwerking tussen Esbeek en Biest-Houtakker als zeer prettig.


Vol Ongeloof
Nog altijd spreken de zij vol ongeloof over de gang van zaken destijds. Sjaan: "Het was verdrietig dat de kerk ermee ophield. Natuurlijk was het geen haalbare kaart meer, dat begrepen wij ook wel. Maar van de ene op de andere dag werd met harde hand opgetreden. Via via kregen we te horen dat de kerk gelijk sloot. Niet de sleutels inleveren, maar nieuwe sloten erop. Bang dat wij wat meenamen denk ik. Hoewel iets tastbaars mooi was geweest in ons nieuwe onderkomen. Ik ben er toen pas achter gekomen hoe bizar de kerk functioneert. Het draait alleen om geld en macht." Dat kan Annie zeker beamen. "Toen de kerk sloot bestond de parochie Biest-Houtakker 100 jaar. Wij hadden een mooi spaarcentje, maar dat moest worden ingeleverd. Respectloos. De Biestse gemeenschap heeft krom gelegen voor de bouw en het behoud van de kerk. Een dankwoord was op zijn plaats geweest. Wij hebben verder niets met de nieuwe Norbertus parochie. Ach, het slijt wel. De vele positieve reacties doen ons goed en dat geeft ons de kracht om door te gaan."

Muzikaal verzoek: Een toepasselijk lied voor Sjaan is: 'Wij zoeken u als wij samenkomen' van Jongerius. 

Adrianus Geloofsgemeenschap Esbeek
Bloemen in Esbeek hebben het goed
Na 36 jaar neemt juf Thea afscheid van De Wingerd ...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 04 March 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.