Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"
 • Start
 • Esbeek nu ook op Instagram

Bijzondere Concerten door Klarinetensemble

Agenda:

 • Zondag 29 augustus 11:30 – koffieconcert
  • boerderij "De Langegracht"
  • KlarinetNsemble olv Maarten Jense met solist André Kerver
 • Zaterdag 4 september 15:00 + 19:00 - "Mozart, je zal maar een wonderkind zijn"
  • boerderij "De Langegracht"
  • Edwin Rutten en AKO
 • Zondag 26 september 16.00 uur – Concert Sinfonia Concertante
  • Petruskerk, Hilvarenbeek
  • solisten Annemieke Corstens (viool) en Marjolein Dispa (altviool)
  • orkest olv Jac van Steen

Drie bijzondere concerten


Mozart in Esbeek

Eind augustus en in september zullen een drietal concerten worden gegeven waarin het werk van Mozart centraal zal staan. Twee op het landgoed "De Langegracht" in Esbeek en één in de Petruskerk in Hilvarenbeek. Professionals, getalenteerde conservatoriumstudenten en gekwalificeerde amateurs staan garant voor muziek op hoog niveau.

Internationaal vermaard orkestdirigent Jac van Steen organiseerde vorig jaar met zijn echtgenote, violiste en viooldocent Annemieke Corstens, een concert op hun boerderij "De Langegracht" aan de Kinderlaan 5 in Esbeek. Annemieke Corstens: "We zaten midden in de corona-beperkingen. Al het werk was weggevallen en dus reden om zelf maar wat te gaan organiseren. Het was nog heel kleinschalig met een 7-koppig orkest van muziekprofessionals met "L'Histoire du Soldat" van Strawinsky, aangevuld met een tango van de hand van Maarten Jense en daarnaast speelde ook nog het onvolprezen Hilvarenbeekse KlarinetNsemble." Het werd een overweldigend succes dat nog wat extra glans kreeg door een vijftal korte torenconcerten aan de voet van de Beekse toren als een soort protest tegen het besluit in het Brabantse 'regeerakkoord' om cultuur niet langer te subsidiëren. Een besluit dat inmiddels gelukkig is teruggedraaid.

Eén van de bezoekers van dat concert was Edwin Rutten, bij velen nog bekend als "Ome Willem" uit het legendarische TV-programma 'De Film van Ome Willem". Jac van Steen: "Edwin is een huisvriend en hij was zo enthousiast dat hij spontaan kenbaar maakte een volgende keer zelf te willen komen optreden. Omdat ik met hem jaren geleden, met groot succes in Nederland en Duitsland, al eens een Mozart-programma had gedaan, waren we het er snel over eens dat we die voorstelling, in een aangepaste en geactualiseerde versie, opnieuw zouden gaan uitvoeren en was het idee om het in te bedden in een Mozartcyclus gauw geboren."

Stichting "Muziek op de Langegracht"

Omdat het aanvankelijk particuliere initiatief wat uit zijn jasje aan het groeien was, werd besloten het gebeuren onder te brengen in een stichting. Voorzitter Michiel van der Sanden: "Uitgangspunt voor de stichting is dat ze muziekuitvoeringen wil geven op hoog niveau, met zeker ook ruimte voor talentontwikkeling. Zo kon, vanwege de contacten van Jac van Steen, het Atheneum Kamerorkest (AKO) geregeld worden voor het uitvoering met Edwin Rutten en zal het laatste concert gegeven worden door professionele vrienden en kennissen van Jac en Annemieke. Gelet op het succes van vorig jaar mocht ons eigen Beekse KlarinetNsemble niet op het programma van dit Mozart-project ontbreken." Voor volgend jaar, 2022, blijken er al plannen te bestaan voor het uitvoeren van een complete opera van Mozart.

KlarinetNsemble - zondag 29 augustus

De muzikale trilogie start op zondag 29 augustus met een koffieconcert om 11.30 uur op de binnenplaaats van boerderij "De Langegracht" met het Hilvarenbeekse KlarinetNsemble onder leiding van Maarten Jense. Eén van de hoogtepunten van dit concert zal zeker zijn dat prachtige tweede deel (Adagio) uit het overbekende Klarinetconcert van Mozart. Zij namen dit werk een paar jaar geleden op voor hun jubileum-CD, met als solist André Kerver, de voormalige soloklarinettist van het Orkest van het Oosten. Ook tijdens dit concert zal André Kerver de solopartij weer voor zijn rekening nemen. Toegangsprijs € 15.

Edwin Rutten en AKO - zaterdag 4 september

Een kleine week later, op zaterdag 4 september, zal op dezelfde lokatie om 15.00 en 19.00 uur door Edwin Rutten en het AKO het programma "Mozart, je zal maar een wonderkind zijn" worden gegeven. De veelzijdige Edwin Rutten is bij het grote publiek nog altijd bekend als de leidende figuur in de TV-serie "De Film van Ome Willem", maar heeft ook zijn sporen verdiend op het gebied van jazz, dixieland en als acteur en presentator van vele Tv- en theaterproducties. Zoals al eerder aangegeven was hij in Nederland en Duitsland ook succesvol als verteller bij grote en gerenommeerde symfonieorkesten. Deze zaterdag staat hij voor het Atheneum Kamerorkest (AKO) van de School van Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Een gezelschap van bijna 50 getalenteerde studenten, dat tot doel heeft deze jonge muzikanten ervaring te laten opdoen met het spelen in een orkest. Toegangsprijs € 25; kinderen € 5.

Sinfonia Concertante - zondag 26 september

Mozart schreef dit concert (KV 364) in 1779 voor viool, altviool en orkest en staat zeker te boek als één van zijn topcomposities. Wat hij in dit stuk aan rijkdom van invallen en emoties ten toon spreidt grenst aan het ongelooflijke. Opmerkelijk in dit stuk is dat niet alleen de solisten een rol van betekenis spelen, maar ook het orkest vervult een rol van substantieel gewicht. Het stuk zal worden uitgevoerd op zondagmiddag 26 september om 16.00 uur in de Petruskerk in Hilvarenbeek. De solisten zijn Annemieke Corstens, viool en Marjolein Dispa, altviool. Het 25-koppige orkest wordt gevormd door vrienden en kennissen van Jac van Steen en Annemieke Corstens en staat onder leiding van Jac. Het zijn allemaal muziekprofessionals en reeds gevorderde studenten. Toegangsprijs € 10.

Kaarten kunnen worden besteld via het emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Gelet op de nog geldende coronabepalingen zijn voor alle concerten slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar. 

Europese Dorpsprijs
Bezoek Jury aan Esbeek in verband met de dorpsvern...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 September 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.