• Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  "De kracht van ondernemend Esbeek"

  Meer

 • Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  "Het meest vernieuwende dorp van Nederland!"

  Meer

 • Andreas Schotel Wandelroute

  Andreas Schotel Wandelroute

  "Beleef de harmonie tussen kunst en natuur"

  Meer

 • Start
 • Foto's Optocht Carnaval 2017

Het dorp loopt vol

Geef je tekst hier ...

Lees meer
  5 Hits
  0 reacties

Dorpsvernieuwing Esbeek voltooid door plaatsing bank.

Corné Smolders lokt iedereen na de jaarlijkse jaarvergadering van de Coöperatie Esbeek naar Cafetaria de Bank tegenover de nieuwe school De Torenlei. Corné vertelt:

De commissie Dorpsverfraaiing heeft voorgaande jaren in kaart gebracht wat er verbeterd kon worden aan 't uiterlijk van het dorp.

Toen de kerk school werd kreeg ook de commissie Dorpsverfraaiing ruimte om hun plannen in 't dorp te realiseren en een onderdeel daarvan was de Dorpsstraat te verfraaien, er zijn bomen geplant, nieuwe klinkers gelegd, plein opnieuw ingericht.

Danny van Vliembergen had al snel een ontwerp. Toen zijn we met firma van Dal en Reijrink om de tafel gaan zitten, de gemeente had een helaas niet toereikend budget voor onze plannen beschikbaar gesteld, maar van Dal en Reijrink waren zo vriendelijk ons te sponsoren en samen met onze commissie en de Coöperatie hebben we iets tot stand gebracht.

Dit staat op een bijzondere plek.

Waar deze boom nu staat, stond vroeger een gevangenis die lang geleden is afgebroken. De boom dateert uit 1937.

Uit een oude Hilverbode, verstrekt door heemkundige Jan van Helvoirt blijkt dat de boom "Bernhard Juliana eik"  tegenover de kerk geplant is op 7 januari 1937. Vervolgens zijn er enige liederen gezongen, een toespraak gehouden door de voorzitter van het Oranjecomite destijds, wederom zijn liederen gezongen en daarna kregen de kinderen van de school een traktatie, waarna ze verder aangenaam bezig werden gehouden.

Op Landgoed de Utrecht worden arbeiders verzameld bij de vier aanwezige radiotoestellen om uitzending vanuit Den Haag te kunnen volgen en werd er getrakteerd op koffie en koek. Dat was nog eens een feest in 1937!

De gemeente, firma van Dal, firma Reyrink en de Coöperatie en Jacques van de Commissie wordt gevraagd de onthulling te doen.

Het zwarte plastic wordt door de heren vakkundig verwijderd en een prachtige bank verschijnt.

Dat er maar veel mensen op de bank naast De Bank mogen gaan zitten om te genieten van ons dorp! 

Lees meer
  13 Hits
  0 reacties

Buurtvereniging Leeuwerik II neemt deel aan de NATIONALE BUITENSPEELDAG OP 9 JUNI 2021

Beste dorpsgenoten,

Woensdag 9 juni a.s. is het weer Nationale Buitenspeeldag!!

Juist in deze tijd willen we het buitenspelen en bewegen voor de jeugd stimuleren. We willen die dag de kinderen lekker op straat laten spelen. Daarom zijn op 9 juni enkele straten afgesloten voor het verkeer. Wij mogen van de gemeente Hilvarenbeek van 9.00 -17.00 uur het rondje rondom de speeltuin in de Lowerik - Hofstad afsluiten.

Samenwijs Torenlei (opvang én school) heeft de mogelijkheid om 's morgens lekker te komen spelen.

's Middags kan iedereen vrij komen spelen in onze wijk. Het spelen in de Lowerik is op eigen verantwoordelijkheid. Vanaf 14.00 wordt er door de buurtvereniging voor drinken en versnaperingen voor de kinderen gezorgd middels een strippenkaart.

LET OP: kinderen die op de Buitenspeeldag komen spelen, blijven binnen de afzettingen. De zandberg hoort niet bij het speelterrein. Als je je kind opgeeft, gaan wij ervan uit dat je deze afspraak met je kind bespreekt.

Wij moeten ons echter wel aan de RIVM-richtlijnen houden. Dat betekent:

 • Kinderen t/m 12 jaar zijn van harte welkom.
 • Van tevoren thuis naar de wc gaan en handen wassen.
 • Er zal geen springkussen zijn en we vragen de kinderen zo veel mogelijk hun eigen speelgoed (fiets, skelter) mee te nemen.
 • Helaas kunnen alleen ouders van kinderen t/m 4 jaar aanwezig zijn, met in acht neming van 1,5 meter afstand. Graag deze aanwezigheid ook van tevoren aangeven.
 • Voor alle kinderen vanaf 5 jaar zijn wij vanuit de organisatie met minimaal 3 volwassenen aanwezig.
 • In overleg met de gemeente is er afgesproken dat de kinderen van tevoren aangemeld moeten worden. T/m 6 juni kun je je kind(eren) per Whatsapp opgeven bij Emma (06-53626235). Je kunt dan ook al een strippenkaart bestellen. Je krijgt daarvoor dan een Tikkie. Na betaling ligt de strippenkaart op de Buitenspeeldag zelf klaar bij ons.
 • Er wordt dit jaar helaas ook geen koffie/thee voor ouders geschonken.
 • En als allerbelangrijkste: blijf thuis bij klachten als loopneus, hoesten, etc.

Hopelijk wordt het lekker weer en kunnen de kinderen volop spelen op de Nationale Buitenspeeldag!

Met vriendelijke groet,

Buurtvereniging Leeuwerik II

Voor evt vragen kun je contact opnemen met Ingrid Dirks 06-40709570
of Carlijn vd Sande-vd Borne (06-30418311)

Lijkt het je leuk om volgend jaar te helpen de Buitenspeeldag te organiseren?

Laat het Carlijn even weten! 

Lees meer
  58 Hits
  0 reacties

Kantinebeheerder gezocht!

Geef je tekst hier ...

Lees meer
  71 Hits
  0 reacties

Bruno Gullo en Kateleine van der Maas

Sinds medio september heeft de oude basisschool van Esbeek nieuwe bewoners, namelijk Kateleine en Bruno met hun kinderen Olivia (10)en Oscar (7).

Zij zijn de eersten die dit pand weer leven in zullen blazen, evenals vijf komende bewoners die na de nodige verfraaiing van hun stulpje ook hun intrek zullen nemen.

Heerlijk voor Esbeek dat dit gebouw met zijn omgeving weer gaat leven, heerlijk voor het dorp om nieuwe mensen te ontvangen!

Wie zijn Kateleine en Bruno?

Kateleine is geboren in Hilvarenbeek en vertrok al op haar 18e naar Groningen om daar Romaanse talen en culturen te studeren, hoofdrichting Spaans.

Daarnaast deed ze ook een niet meer bestaande studie: kunst en kunstbeleid en daar zat theaterwetenschap in. In de studie zat ook een uitwisselingsprogramma en zo kwam ze terecht in Spanje. "Dat beviel zo goed dat ik daar wilde gaan wonen. Toen kwam ik terecht bij een gezelschap dat belevingstheater maakt. Met een vriendin maakte ik ook al muziek en theater.

Toen leerde ik Bruno kennen en die was ook al lang bezig met zijn eigen producties. En toen hebben we dat samengevoegd. Kort na de geboorte van Olivia, is Canti Vaganti ook "geboren". Wij maken muziektheater. We zingen tweestemmig, spelen allebei accordeon en ik fluit en Bruno speelt gitaar."

Vanuit Hilvarenbeek was ze vanaf haar 15e bekend met theater.

Canti Vaganti is begonnen in april 2011 en bestaat komend april dus 10 jaar. Dan geven ze een feestje (in mijn tuin).

Ze hebben opgetreden in heel Spanje en Nederland, ze hebben 't zelfs geschopttot aan het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Ook bij Elastiek in Hilvarenbeek, bij Kasteel ter Haar en in Theater de Boemel in Tilburg hebben ze gespeeld.

In Madrid zaten ze enorm in de lift met hun producties tot en met februari toen de voorstelling "Pinocchio een waanzinnig verhaal" nog net in première kon. Ze hadden inmiddels een heel team opgebouwd, met decorbouwers, een kostuumontwerpster, twee regisseurs, een fotograaf, noem maar op. Toen kwam de ons allen bekende apocalyps "corona".

Dat was de directe aanleiding om naar Nederland te gaan. Niet dat ze hier nooit eerder aan gedacht hadden, maar dit leek wel het moment om rust te zoeken, de drukte van Madrid te verlaten.

Kateleine:

"We waren 7 weken in lockdown met twee kinderen. 11 maart ging Madrid op slot. We mochten niet naar buiten, dus we hebben echt 7 weken opgesloten gezeten in ons eigen appartement. Dat is een heel leuk mooi appartement maar zonder balkon, zonder tuin, zonder uitzicht. Een keer per week mochten we naar de supermarkt, niet tegelijk, dus we gingen om de beurt en de kinderen bleven binnen. Het leek een beetje een politiestaat.

Er is veel verdeeldheid in Madrid, zowel in de politiek als bij de mensen op straat. Bovendien zijn ze bedrukt door de maatregelen.

Toen ging ik in juli op vakantie met de kinderen naar Nederland en dacht: "Wat een vrijheid. Het grote voordeel van het platteland met veel minder mensen op een plek lokte."

We staan open voor nieuwe kansen. Ontmoetingen met mensen geven schoonheid!! En in Esbeek zien we dat heel erg. Iedereen op straat glimlacht. Iedereen helpt hier, we krijgen allerlei spullen en veel hebben we niet nodig."

Bruno beaamt 't in zijn redelijk gesproken Nederlands:"Dit is een avontuur."

Bruno is in Italië geboren en heeft ook Spaans gestudeerd en Engels op de universiteit in Rome (en studeert nu Nederlands!).

"Ik ben geboren in Rome en daarna naar Madrid verhuisd, beide grote steden, dit is mijn eerste ervaring met het platteland. Ik heb altijd al theater gespeeld. Ik ben Italiaan, theater zit dan in je!! Het mediterrane blijft in mij of ik nu in Esbeek woon of ergens anders.

Creativiteit in je lijf gaat wel altijd door dus er komen altijd weer nieuwe ideeën."

Bruno had al z'n eigen voorstellingen voor hij Kateleine ontmoette. Hij heeft ook in grote producties gespeeld, ook toen de kinderen nog klein waren, maar ook tot kort geleden.

Piccolino is een filmconcert voor kleuters. "Vijf jaar hebben we hier meer dan 100 voorstellingen van gespeeld in Europa."

Hij geniet volop in Esbeek! "Ik fiets hier heerlijk in de bossen en dat is ook fantastisch voor je hoofd: je creativiteit wordt aangesproken. Nu zit ik in een klein rustig dorp met het geluid van vogels. Mooie luchten zie je, fantastisch, groot: enorme velden, je ziet de hele hemel hier, dat vlakke is prachtig! Vanuit je appartement in de stad zie je dat niet."

Kateleine: "We spelen tijdens de voorstellingen ook Tarantella en Pizzica: allemaal traditionele volksmuziek in Italiaanse dialecten die ik geleerd heb van Bruno."

Bruno: "We hebben ook vaak in verzorgingshuizen gespeeld.""Wat we erg belangrijk vinden is dat we niet alleen muziek maken maar ook echt contact, maar dat zit er nu even niet in," vult Kateleine aan.

Voor de kinderen lijkt Esbeek ook een eldorado: elke dag komen er kinderen spelen op het plein. Olivia en Oscar zijn allebei lid geworden van voetbalvereniging Tuldania en lijken hun hart er nu al aan verpand te hebben. De ouders zijn euforisch over het feit dat de kinderen daar alleen naartoe kunnen! "Alleen op de fiets". En langs de lijn lijkt ook te passen als een warme jas.

De kinderen zitten op een Montessorischool in Tilburg, die beter lijkt dan de school in Spanje. Voor Olivia is 't iets moeilijker dat ze naar een ander land verhuisd is dan voor haar broertje omdat ze nog vriendinnen in Spanje heeft. Oscar ravot hier lekker door. We kunnen dus ook niet zomaar weer weg, je kan niet zeggen: ik probeer het nu even hier dan weer daar; wel als je met z'n tweeën bent, niet als je kinderen hebt.

Nu we hier zijn en Madrid hebben achtergelaten is 't niet verloren: we hebben onze herinneringen en voorstellingen in ons zitten, die zijn niet weg.

Kateleine speelt ook in een band, maar daar moeten ze het nu even zonder haar stellen. De band heet Magara, die kun je beluisteren op Spotify of vinden op www.magaramusic.com.

Pinocchio is dus pas in première gegaan en het is wel de bedoeling dat die voorstelling weer opgepakt wordt, zodra dat kan.

Een ander project wat nu loopt en waar ze directer invulling aan kunnen geven doordat ze daarbij de coronamaatregelen in acht kunnen nemen, is Video-Serenata:


"Het is bedoeld als een serenade aan iemand als cadeau. In de vorm vaneen klein voorstellinkje met muziek en anekdotes betreffende de ontvanger. Daar maken we een filmpje van van zo'n 10 minuten en dat kun je dan opsturen. Het kan ook live. Je kan dit dus aanvragen bij ons!"

Dit wordt een blijvend product.

We hopen op school ook nog iets creatief te kunnen betekenen.

In Madrid hebben we in december nog 7 voorstellingen, dat is goed te doen, je vliegt zo heen en weer. In januari treden we op in Nederland.

We gaan het leuk hebben in Esbeek!

Een goede gewoonte van onze vorige correspondente Nelly Hamers was te vragen naar jullie muziekvoorkeur:

Kateleine: "Ik ga toch voor mijn eigen band Magara uit Madrid, en dan het lied "Calma" (https://youtu.be/cROdpZolGb4) van mijn lieve vriendin Amanda, omdat het me helpt op momenten van onzekerheid of onrust."

Bruno: "Renato Carosone (https://youtu.be/s4A_jXaclKE), een Italiaanse muzikant uit de vorige eeuw die de traditionele Napolitaanse muziek nieuwe leven inblies, en mij heel erg heeft beïnvloed." 

Lees meer
  180 Hits
  0 reacties

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.