• Andreas Schotel Wandelroute

  Andreas Schotel Wandelroute

  "Beleef de harmonie tussen kunst en natuur"

  Meer

 • Samenwijs in de kerk

  Samenwijs in de kerk

  "De verbouwing is in volle gang"

  Meer

 • Made in Esbeek

  Made in Esbeek

  "De kracht van ondernemend Esbeek"

  Meer

Aan De Keukentafel met Jack, Elly, Annelies en Johan

Dat Jack en Elly van Oort zich hard maken om de friettent, het oude boerleenbank pand dat in 2002 door hen is aangekocht, in Esbeek te behouden moge duidelijk wezen. De leefbaarheid en sociale gebeuren van het dorp staat bij het echtpaar hoog in het vaandel.

Geen friet zonder Lies
Toen de huidige uitbater Den Buul, het contract beëindigde gingen zij op zoek naar een vijfde uitbater. Elly: "Onze Roy vertelde bij het avondeten dat het bekende frietbakduo Annelies en Johan van Raak uit Esbeek gestopt waren bij cafetaria de Wiegelaar in Hilvarenbeek. Facebook stond er vol van: geen friet zonder Lies, geen beer zonder klauw, enzovoort." Jack liet pardoes zijn eten staan en nam meteen polshoogte. Annelies en Johan reageerden enthousiast. "Ik heb die avond niet meer gegeten," aldus Jack. Het balletje ging snel aan het rollen. De inboedel werd teruggekocht en de plannen gingen aan het bruisen.

Als geroepen
Annelies: "Toen Jack bij ons aan de deur stond hoefden wij niet lang na te denken. Hij kwam als geroepen. Wij waren er meteen voor in. Mijn dienstverband bij de Wiegelaar hield op en ik wilde niet stil zitten." Voor Johan kwam het aanbod ook als geroepen. Hij was vooral zoekende naar sociale contacten. Dan schiet het rondbrengen van een weekblad niet op. Als 12-jarig jongetje pitte hij al aardappels voor cafetaria Kees van Gool en kwam er als kok in dienst.

Politieagent en psycholoog
Beiden groeien op in Hilvarenbeek. Annelies kwam als sportlerares niet aan de bak en rolde door Johan de horeca in. "Veel en hard werken, financieel niks te kort komen, doelwit voor de tonpraters, weinig tijd voor de kinderen", zo vat Annelies de ruim dertig jaar samen. "Maar ze hebben mooie sociale beroepen als politieagent en psycholoog en daar zijn wij trots op." In al die jaren is er gelachen en gehuild, goede en slechte tijden. Annelies was als een maatschappelijk werkster voor de klanten. De Jeugd groeide met haar op. Ze zag ze als baby binnen komen en met eigen kinderen gaan.

Het goedgeziene stel werkte met veel passie in hun zaak. Johan: "Frietboer is het mooiste vak dat er bestaat. Ik ben er altijd trots op geweest. Mooiere sociale contacten kun je niet hebben. In al die jaren heb ik wel een aantal velden aardappels weggepit. Ik denk wel 700 ton. Weet je dat er 55 jaar geleden geen frikandellen bestonden?" Verhalen ten overvloede.

Brabants Dagblad
Annelies: "Na een artikel in het Brabants Dagblad stroomden de positieve reacties binnen. Er wordt gezegd niet meer naar Beek of Diessen te hoeven gaan. Mensen vliegen ons om de hals en kunnen ons wel kussen. Wij hebben er ook veel zin in, maar beginnen wel ná de carnaval. Die fout heb ik eenmaal gemaakt bij de Wiegelaar."

Het geheim van de smid
Het geheim van hun succes is volgens Annelies; veel liefde, zelf gesneden aardappels en bakken in rundervet. Met dat concept de klanten terughalen naar Esbeek en een band met ze opbouwen, zodat Annelies aan de voordeur al weet wat ze in de pan kan gooien, streeft het stel naar.

Ze kunnen het toch niet laten. De een, achter de vitrine, hoeft niet meer stil te zitten en de ander, achter de schermen, sauzen en gerechten bereidend, heeft zijn sociale contacten terug. Maar bovenal behoudt Esbeek zijn friettent met niet de eerste de beste aan het roer. 

Lees meer
  34 Hits
  0 reacties

Uitnodiging

Het bestuur van de Stichting Vrienden van Andreas Schotel nodigt U als lid, vrijwilliger of belangstellende uit voor de jaarlijkse Culturele Avond op vrijdag 15 maart 2019 om 20.00 uur in de zaal van café Schuttershof in Esbeek.


Het bestuur zal u kort informeren over de activiteiten van het afgelopen jaar.

Michiel Brink, Rotterdams graficus en oud-stagiair van Andreas Schotel zal dit jaar onze gastspreker zijn.

Daarna zorgen Arjan en Sjef (van Hoof), ofwel "De lui uit Lunetten" voor een muzikaal intermezzo.

Het zal dit jaar weer een interessante en gezellige avond worden.

Indien u in het bezit bent van een geleende ets, dient u deze ets(en) vrijdag 15 maart 2019 tussen 17.00 en 18.00 uur in te leveren bij café Schuttershof in Esbeek. Diegenen die verhinderd zijn, kunnen hun ets ook, na telefonische afspraak, vooraf inleveren bij Piet Verhoeven, Groenstraat 2 Esbeek (06-52377138).

Woont u buiten de gemeente Hilvarenbeek en bent u van plan naar deze avond te komen, dan kunt u de geleende ets 's avonds meebrengen. Wij verzoeken u dan om half 8 aanwezig te zijn en dit vooraf via de mail of telefonisch aan ons te laten weten.

Het bestuur vraagt de leners ervoor te zorgen dat hun ets op deze avond aanwezig is.

Tijdens de avond heeft u de gelegenheid weer een nieuwe ets uit te kiezen die u na afloop mee naar huis kunt nemen.

De volgende dag, zaterdag 16 maart 2019, is er tussen 11.00 en 12.00 uur alsnog gelegenheid om een ets op te halen.

Indien u nog geen "Vriend" bent, heeft u deze avond de mogelijkheid om u aan te melden als "Vriend" van Andreas Schotel. De kosten van een lidmaatschap zijn € 5,00 per jaar, indien u ook een ets wilt lenen zijn de totaalkosten € 20,00 per jaar. We benadrukken dat u geen lid hoeft te zijn of te worden om deze avond bij te wonen.

Voor vragen over de uitleen kunt u contact opnemen met

De Stichting Vrienden van Andreas Schotel 06-23154233 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het bestuur hoopt op uw aanwezigheid. 

Lees meer
  60 Hits
  0 reacties

Oud Papier inleveren op 9 maart !!!

Oud papier wordt een week later ingezameld dan normaal door de Carnaval. 

Lees meer
  59 Hits
  0 reacties

Op Vrijdag 1 februari is Samenwijsaccommodatie Torenlei officieel geopend.


Lees meer
  74 Hits
  0 reacties

Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Johan Romme

In Brabant is Johan Romme (59) dagelijks in de weer de muskusrat te bestrijden bij sloten, rivieren en vijvers.Johan werkt voor Brabantse Waterschappen, afdeling muskusrattenbeheer. Als de rattenvanger van Hamelen, zo staat hij bekend.

Groot noodzaak
Johan, woonde vroeger in Esbeek op de Tuldensedijk en nu in Poppel. Hij is een van de dertig medewerkers in de 22.000 kilometer waterlopen in Brabant. Al twintig jaar lang reikt zijn werkgebied van Dorst naar Haaren, van Chaam naar Hilvarenbeek en van Baarle Nassau tot Tilburg.

Een wandelend stel met honden vraagt of Johan met gif werkt. Hij stelt hen gerust. "Ik gebruik nooit gif, alleen klemmen." De rattenvanger krijgt zelden commentaar. In de ogen van de meeste mensen doet hij goed werk. Johan: "Het is een groot noodzaak om deze knaagdieren te bestrijden. Nederland ligt tweederde onder de waterspiegel. De graverij van de muskusrat brengt gigantische schade aan dijken en waterkeringen. Dat je niet zonder bestrijding kunt wees een proef in Dinteloord uit. Er werden duizend ratten gevangen na drie jaar geen bestrijding. De burger heeft er geen invloed op. De muskusrat is door zijn leven onder water een moeilijke prooi. Wat een vos, reiger, of buizerd vangt is te verwaarlozen."

Een muskusrat is een proper dier
"Wij beheren 900 kilometer water per man", vertelt de voormalig jachtopziener bij een fuik op landgoed Gorp en Roovert in Hilvarenbeek. "Er staan ongeveer 70 fuiken uit, die ik twee maal per maand controleer. Ik gebruik de grondklem, de coniebear en schijnduikers." Gepaard met lieslaarzen, lange rubberhandschoenenen stöberstok glijdt Johan te water en treft een kooi aan met bladeren en groen, zónder rat. "Deze maak ik schoon, want anders komt er niks in. Een muskusrat zwemt in schoon water, eet vegetarisch en verspreidt in tegenstelling tot de alles etende bruine en zwarte rat geen ziektes." Johan is niet teleurgesteld in de lege kooi. Tuurlijk vangt hij graag, maar hoe minder hoe beter. Het is een teken dat het bestrijdingswerk zijn vruchten afwerpt.

Bij een fuik een eindje verderop heeft Johan wél beet. De buit is een jong doorweekt harig hoopje rat. Bloed druipt uit het bekje terwijl Johan de vangst omhoog houdt. "Dit wijst op meerdere muskusratten op deze plek. Dus hier is werk aan de winkel."

Ik hoef niet op vakantie

Een muskusrat werpt drie maal per jaar en krijgt 20 nakomelingen. Het afgelopen jaar zijn er in Brabant 4500 in de val gelokt. Dat is redelijk laag volgens Johan. Hij herinnert zich een jaar van 38000 stuks. Johan praat ook gepassioneerd over het vrije leven in bosgebieden. "Ik verbaas me iedere dag weer over de natuur. Zo kom ik de ooit verdwenen steenmarter weer tegen en rotten wilde varkens. Fantastisch, nee, ik hoef niet op vakantie, asjeblieft. Laat mij maar lekker hier." 

Lees meer
  49 Hits
  0 reacties

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.