Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"
  • Start
  • Park en Schotel Zaterdag 26 sept terugblik op TV

Boerderij Hendrixen wordt Boerderij Van Dal

b2ap3_thumbnail_aandekeukentafel.jpgHeemkundige Jan van Helvoirt vertelt in zijn boek Boerderij Hendrixen een oase op het Spaaneind over het verleden van het rijksmonument die dateert uit de vijftiende eeuw. De laatste boerderij van een gehucht van twaalf. Wat de toekomst betreft, aldus de schrijver, is het koffie dik kijken. Nou, niet precies meer. Boerderij Hendrixen wordt boerderij Van Dal. Esbeekenaar Martin van Dal (52) kocht het hectare grote grondgebied met pittoresk boerderijtje en schuren van de erven van Anna, Geert en Marie Hendrixen en is daarmee sinds 1448 de 23e eigenaar. “Ja, dat was wel even spraakmakend in Esbeek”, vertelt Martin. “In mijn voormalige woning aan de andere kant van het dorp had ik het niet meer naar mijn zin. Ik was al langer op zoek naar een boerderijtje en dit project kwam precies op het juiste moment op mijn pad.”

Werk aan de winkel
Martin, timmerman van beroep, heeft grootse plannen met de aloude boerderij zonder enige luxe en wooncomfort aan de rand van de bossen van Landgoed De Oranjebond.  Hij pakt de koe bij de hoorns. “Er is ontzettend veel werk aan de winkel”, aldus Martin. “De woning is onbewoonbaar. Het dak is in slechte staat. Verschillende daksporen zijn half verrot en doorgezakt en ook het riet is op veel plaatsen niet waterdicht. De muren zijn in zeer slechte staat.” Uiteraard blijft de buitenkant in de oude originele staat. Maar voorlopig stelt de klusser andere prioriteiten. Momenteel bivakkeert Martin in een woonunit. Hij gaat het schuurtje achter het huis op orde brengen voor beter wooncomfort.

De Purperen Heide
Maar eerst de tuin ‘festivalklaar’ maken. Want op 10 september vindt er het campingfestival ‘De purperen Heide’ plaats, een jubileum van Zuutjes Aon en Punt Uit. “Dat wordt een grote happening met live muziek, lekker eten en mogelijkheid tot overnachting. Deze actie is tevens een knipoog naar mijn eigen serieuze plannen voor een toegankelijke minicamping”, legt Martin uit. De aanvraag voor een ruim opgezet, soort van wild kamperen minicamping, met veel aanplant, ligt bij de gemeente. “Niets in hokjes”, stelt Martin. “Daar pas ik zelf ook niet in. Ik hou van vrijheid, kies mijn eigen pad en kleur graag buiten de lijntjes.” Vaak wordt Martin als eigenwijs bestempeld, maar zelf noemt hij het liever op eigen wijze. Zo heeft hij een Zweethut gecreëerd met rituelen en sessies. “Daar heerst hier een fijne, goede energie voor.

b2ap3_thumbnail_040816Martin-van-Dal-04.jpeg

Weet je, deze boerderij wordt gezien als een gemeengoed. Mensen komen te pas en te onpas op het erf uit nieuwsgierigheid en ‘goede raad’. Ik denk dat de kinderen Hendrixen daar ook tegenaan liepen. Dit is een uniek terrein, uniek  gelegen met unieke boerenwoning en schuren, maar het is wél privébezit. Ik ga hier mijn levenswerk van maken en ben dankbaar voor deze kans.”

  • De eerste bewoners 1448-1452 waren Jan Henricx Blok en Jan van den Horenpoel
  • De drie vrijgezellen Anna, Geert en Marie Hendrixen waren de markante eigenaars van 1958 tot 2008  en zijn allen overleden
  • Uiteindelijk kreeg in 2003 de boerderij de bescherming als rijksmonument.  Aanvankelijk was de familie tegen

Bron: ‘Boerderij Hendrixen, een oase op het Spaaneind’ van Jan van Helvoirt

Muziekkeuze

"Op De Purperen Heide" (In de stille Kempen) van Arthur

b2ap3_thumbnail_040816Martin-van-Dal-01-2.jpeg

MTB Najaarstocht 2016 9 oktober
Antwoorden Buurtenbattle Esbeek 2016
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 26 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.