Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"
  • Start

Bruno Gullo en Kateleine van der Maas

Sinds medio september heeft de oude basisschool van Esbeek nieuwe bewoners, namelijk Kateleine en Bruno met hun kinderen Olivia (10)en Oscar (7).

Zij zijn de eersten die dit pand weer leven in zullen blazen, evenals vijf komende bewoners die na de nodige verfraaiing van hun stulpje ook hun intrek zullen nemen.

Heerlijk voor Esbeek dat dit gebouw met zijn omgeving weer gaat leven, heerlijk voor het dorp om nieuwe mensen te ontvangen!

Wie zijn Kateleine en Bruno?

Kateleine is geboren in Hilvarenbeek en vertrok al op haar 18e naar Groningen om daar Romaanse talen en culturen te studeren, hoofdrichting Spaans.

Daarnaast deed ze ook een niet meer bestaande studie: kunst en kunstbeleid en daar zat theaterwetenschap in. In de studie zat ook een uitwisselingsprogramma en zo kwam ze terecht in Spanje. "Dat beviel zo goed dat ik daar wilde gaan wonen. Toen kwam ik terecht bij een gezelschap dat belevingstheater maakt. Met een vriendin maakte ik ook al muziek en theater.

Toen leerde ik Bruno kennen en die was ook al lang bezig met zijn eigen producties. En toen hebben we dat samengevoegd. Kort na de geboorte van Olivia, is Canti Vaganti ook "geboren". Wij maken muziektheater. We zingen tweestemmig, spelen allebei accordeon en ik fluit en Bruno speelt gitaar."

Vanuit Hilvarenbeek was ze vanaf haar 15e bekend met theater.

Canti Vaganti is begonnen in april 2011 en bestaat komend april dus 10 jaar. Dan geven ze een feestje (in mijn tuin).

Ze hebben opgetreden in heel Spanje en Nederland, ze hebben 't zelfs geschopttot aan het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Ook bij Elastiek in Hilvarenbeek, bij Kasteel ter Haar en in Theater de Boemel in Tilburg hebben ze gespeeld.

In Madrid zaten ze enorm in de lift met hun producties tot en met februari toen de voorstelling "Pinocchio een waanzinnig verhaal" nog net in première kon. Ze hadden inmiddels een heel team opgebouwd, met decorbouwers, een kostuumontwerpster, twee regisseurs, een fotograaf, noem maar op. Toen kwam de ons allen bekende apocalyps "corona".

Dat was de directe aanleiding om naar Nederland te gaan. Niet dat ze hier nooit eerder aan gedacht hadden, maar dit leek wel het moment om rust te zoeken, de drukte van Madrid te verlaten.

Kateleine:

"We waren 7 weken in lockdown met twee kinderen. 11 maart ging Madrid op slot. We mochten niet naar buiten, dus we hebben echt 7 weken opgesloten gezeten in ons eigen appartement. Dat is een heel leuk mooi appartement maar zonder balkon, zonder tuin, zonder uitzicht. Een keer per week mochten we naar de supermarkt, niet tegelijk, dus we gingen om de beurt en de kinderen bleven binnen. Het leek een beetje een politiestaat.

Er is veel verdeeldheid in Madrid, zowel in de politiek als bij de mensen op straat. Bovendien zijn ze bedrukt door de maatregelen.

Toen ging ik in juli op vakantie met de kinderen naar Nederland en dacht: "Wat een vrijheid. Het grote voordeel van het platteland met veel minder mensen op een plek lokte."

We staan open voor nieuwe kansen. Ontmoetingen met mensen geven schoonheid!! En in Esbeek zien we dat heel erg. Iedereen op straat glimlacht. Iedereen helpt hier, we krijgen allerlei spullen en veel hebben we niet nodig."

Bruno beaamt 't in zijn redelijk gesproken Nederlands:"Dit is een avontuur."

Bruno is in Italië geboren en heeft ook Spaans gestudeerd en Engels op de universiteit in Rome (en studeert nu Nederlands!).

"Ik ben geboren in Rome en daarna naar Madrid verhuisd, beide grote steden, dit is mijn eerste ervaring met het platteland. Ik heb altijd al theater gespeeld. Ik ben Italiaan, theater zit dan in je!! Het mediterrane blijft in mij of ik nu in Esbeek woon of ergens anders.

Creativiteit in je lijf gaat wel altijd door dus er komen altijd weer nieuwe ideeën."

Bruno had al z'n eigen voorstellingen voor hij Kateleine ontmoette. Hij heeft ook in grote producties gespeeld, ook toen de kinderen nog klein waren, maar ook tot kort geleden.

Piccolino is een filmconcert voor kleuters. "Vijf jaar hebben we hier meer dan 100 voorstellingen van gespeeld in Europa."

Hij geniet volop in Esbeek! "Ik fiets hier heerlijk in de bossen en dat is ook fantastisch voor je hoofd: je creativiteit wordt aangesproken. Nu zit ik in een klein rustig dorp met het geluid van vogels. Mooie luchten zie je, fantastisch, groot: enorme velden, je ziet de hele hemel hier, dat vlakke is prachtig! Vanuit je appartement in de stad zie je dat niet."

Kateleine: "We spelen tijdens de voorstellingen ook Tarantella en Pizzica: allemaal traditionele volksmuziek in Italiaanse dialecten die ik geleerd heb van Bruno."

Bruno: "We hebben ook vaak in verzorgingshuizen gespeeld.""Wat we erg belangrijk vinden is dat we niet alleen muziek maken maar ook echt contact, maar dat zit er nu even niet in," vult Kateleine aan.

Voor de kinderen lijkt Esbeek ook een eldorado: elke dag komen er kinderen spelen op het plein. Olivia en Oscar zijn allebei lid geworden van voetbalvereniging Tuldania en lijken hun hart er nu al aan verpand te hebben. De ouders zijn euforisch over het feit dat de kinderen daar alleen naartoe kunnen! "Alleen op de fiets". En langs de lijn lijkt ook te passen als een warme jas.

De kinderen zitten op een Montessorischool in Tilburg, die beter lijkt dan de school in Spanje. Voor Olivia is 't iets moeilijker dat ze naar een ander land verhuisd is dan voor haar broertje omdat ze nog vriendinnen in Spanje heeft. Oscar ravot hier lekker door. We kunnen dus ook niet zomaar weer weg, je kan niet zeggen: ik probeer het nu even hier dan weer daar; wel als je met z'n tweeën bent, niet als je kinderen hebt.

Nu we hier zijn en Madrid hebben achtergelaten is 't niet verloren: we hebben onze herinneringen en voorstellingen in ons zitten, die zijn niet weg.

Kateleine speelt ook in een band, maar daar moeten ze het nu even zonder haar stellen. De band heet Magara, die kun je beluisteren op Spotify of vinden op www.magaramusic.com.

Pinocchio is dus pas in première gegaan en het is wel de bedoeling dat die voorstelling weer opgepakt wordt, zodra dat kan.

Een ander project wat nu loopt en waar ze directer invulling aan kunnen geven doordat ze daarbij de coronamaatregelen in acht kunnen nemen, is Video-Serenata:


"Het is bedoeld als een serenade aan iemand als cadeau. In de vorm vaneen klein voorstellinkje met muziek en anekdotes betreffende de ontvanger. Daar maken we een filmpje van van zo'n 10 minuten en dat kun je dan opsturen. Het kan ook live. Je kan dit dus aanvragen bij ons!"

Dit wordt een blijvend product.

We hopen op school ook nog iets creatief te kunnen betekenen.

In Madrid hebben we in december nog 7 voorstellingen, dat is goed te doen, je vliegt zo heen en weer. In januari treden we op in Nederland.

We gaan het leuk hebben in Esbeek!

Een goede gewoonte van onze vorige correspondente Nelly Hamers was te vragen naar jullie muziekvoorkeur:

Kateleine: "Ik ga toch voor mijn eigen band Magara uit Madrid, en dan het lied "Calma" (https://youtu.be/cROdpZolGb4) van mijn lieve vriendin Amanda, omdat het me helpt op momenten van onzekerheid of onrust."

Bruno: "Renato Carosone (https://youtu.be/s4A_jXaclKE), een Italiaanse muzikant uit de vorige eeuw die de traditionele Napolitaanse muziek nieuwe leven inblies, en mij heel erg heeft beïnvloed." 

Bedankt, leden van de Rabobank!
Beste nieuwe inwoners van Esbeek ..... !
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 September 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.