• Andreas Schotel Wandelroute

  Andreas Schotel Wandelroute

  "Beleef de harmonie tussen kunst en natuur"

  Meer

 • Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  "Het meest vernieuwende dorp van Nederland!"

  Meer

 • Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  "De kracht van ondernemend Esbeek"

  Meer

 • Start

Esbeek in de race voor Dorpsvernieuwingsprijs LVKK

De Esbeekse leefbaarheidsinitiatieven trekken ook elders in het land de aandacht. Onlangs heeft de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen Esbeek gekozen als een van de finalisten voor de 'Dorpsvernieuwingsprijs'!

Jurybezoek

Op 10 mei a.s. zal de jury een bezoek brengen aan Esbeek. Tijdens dat bezoek krijgen we de gelegenheid om de jury te overtuigen van al het moois dat we hier samen voor elkaar krijgen. Daar gaan we flink ons best voor doen.

De Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) is een samenwerkingsverband van alle provinciale verenigingen voor kleine kernen en dorpshuizen. De LVKK ondersteunt, via haar leden, lokale burgerinitiatieven. Tweejaarlijks looft de LVKK de Dorpsvernieuwingsprijs uit.

Geldprijs

De finalisten worden beloond met een geldbedrag en de winnaar dingt mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. Met het geldbedrag (€ 1.000 voor de finalisten en € 3.000 voor de winnaar) kunnen we in Esbeek natuurlijk weer nieuwe mooie dingen doen! En natuurlijk hopen we andere dorpen te inspireren tot initiatieven.

Finalisten

Ansen, Den Andel, Esbeek en Wellerlooi zijn de finalisten voor de Dorpsvernieuwingsprijs 2019. Het gaat om dorpen uit Drenthe, Groningen, Noord-Brabant en Limburg. Binnenkort zullen de finalisten bezoek krijgen van de juryleden.

De jury koos dit jaar vier dorpen die zich onderscheiden als het gaat om vernieuwing en duurzaamheid, dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, toen er steeds drie dorpen naar de finale gingen. "De keuze was deze keer dermate moeilijk, het niveau lag zo dicht tegen elkaar aan, dat voor vier finalisten is gekozen", aldus de jury die bestaat uit Elles Bulder (lector Leefomgeving en transitie aan de Hanze Hogeschool te Groningen), Thijs van Mierlo (directeur LSA, Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners) en Hans Cok (medewerker democratie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken).

Initiatieven stimuleren

Met de Dorpsvernieuwingsprijs stimuleert de LVKK bewoners zelf initiatieven te nemen die een wezenlijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid van hun dorp of regio. Zo schrijft de LVKK: "Kandidaat zijn dorpen die werken aan initiatieven die de leefbaarheid voor nu en op de lange termijn vergroten. Bewonersparticipatie en burgerinitiatieven zijn hier geen papieren beleidskreten - de inzendingen maken zichtbaar wat bewoners zelf kunnen en willen". De Dorpsvernieuwingsprijs richt zich op initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid, getuigen van visie op langere termijn, innovatief zijn, of bijdragen aan een groter netwerk met 'bovendorpse belangen'. 

Welkom in Esbeek!
Aan De Keukentafel met Nikkie Frijters (28) en Pim...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 05 June 2020
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.