Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"
  • Start
  • 29 OKTOBER 2016 / 21 UUR CULTUREEL CENTRUM ELCKERLYC ENTREE GRATIS!

LEZING ‘DE DIEREN VAN BOSCH’ door Dr. THIJS CASPERS

b2ap3_thumbnail_tuin-der-lusten.jpg

Op dinsdag 29 november organiseert Heemkundige kring Hilvarenbeek en Diessen ‘Ioannes Goropius Becanus’ een Heemavond in Brasserie ‘Klein Utrecht’ aan de Dunsedijk 1, bij de golfbaan in Esbeek. Bioloog Dr. Thijs Caspers zal daar een lezing geven over “DE DIEREN VAN BOSCH”. In dienst van o.a. Brabants Landschap beschrijft Thijs zowel (wilde) planten en dieren als het landschap en de 'hand' van de mens daarin, in heden en verleden.

BIJ DE AFSLUITING VAN HET ‘JEROEN BOSCH JAAR’
De bijzondere liefde van Thijs Caspers gaat uit naar de 'historische ecologie', een tak van wetenschap die de band tussen mens en natuur in het verleden bestudeert. Aan de hand van schilderijen gaat Thijs na welke planten en dieren in een bepaalde tijd voorkwamen en wat zij toen voor de mens betekenden. 

TUIN DER LUSTEN
Niet vreemd dat de drieluik van Jeroen Bosch, 'De Tuin der Lusten' en met name het middenpaneel, zijn lievelingsschilderij is. Bij de opening dit jaar van de manifestatie ‘Jheronimus Bosch 500’ in ’s-Hertogenbosch, gaf Thijs Caspers zijn lezing ’De dieren van Bosch’ voor het eerst ten overstaan van een uitgelezen gezelschap waaronder koning Willem Alexander. Aan de hand van fragmenten van het drieluik van Bosch vertelt Caspers over de dieren die aan het eind van de middeleeuwen in onze streken te vinden waren en welke betekenis ze hadden voor de mensen. Nu, vijf eeuwen later, welke zijn de verschillen en overeenkomsten?
Wie in februari 2015 zijn lezing bijwoonde over de ‘Landgoederen in Hilvarenbeek’ kent de plezierig ontspannen en leerzame aard van de lezingen van Thijs Caspers.
Dinsdag 29 november, De Ekster, Dunsedijk 1, Esbeek, aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur, toegang gratis, ook niet-leden zijn van harte welkom.

Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Elly van Rijs...
Aan De Keukentafel met Maarten en Hermien van Lier...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 04 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.