Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"
  • Start
  • Esbeekse Vrouwen Actief verslag Bloemschikavond

LEZING OVER DE AANLEG VAN HET WILHELMINAKANAAL IN CAFÉ OME TOON HEEMAVOND HEEMKUNDIGE KRING HILVARENBEEK EN DIESSEN

De Heemkundige kring Hilvarenbeek en Diessen ‘Ioannes Goropius Becanus’ nodigt u uit voor een presentatie over de aanleg van het Wilhelminakanaal. Ruim 100 jaar geleden werd begonnen met het uitgraven van het Wilhelminakanaal. De werkzaamheden vonden plaats van 1910 tot 1923. De totstandkoming van het kanaal is te danken aan de aanhoudende druk die de gemeente Tilburg 40 jaar lang uitoefende op de landsregering en op de provincie. 

Tilburg kende rond 1900 een explosieve industrialisatie die schreeuwde om een betere infrastructuur. Pas toen de gemeente Tilburg bereid was om zelf 500.000 gulden in het project te stoppen, gingen de politici overstag en konden de werkzaamheden aan de “militaire loopgraaf”, zoals het kanaal in Haagse kringen genoemd werd, een aanvang nemen.
Jos Bekx, geboren en getogen in het Achterbosch in Lieshout, woonde ruim 60 jaar lang op 80 meter afstand van het Wilhelminakanaal en zag de dagelijkse activiteiten op en langs het water. Toen hij stopte met zijn agrarisch bedrijf besteedde hij de vrijgekomen tijd aan onderzoek naar de geschiedenis van het Wilhelminakanaal. Acht jaar lang zocht hij in archieven en oude kranten naar foto’s, illustraties en artikelen en vatte het verzamelde materiaal, inclusief zijn persoonlijke herinneringen, samen in een boek dat in 2013 uitkwam. Tevens bereidde Jos er een interessante lezing over voor. In het boek en in de lezing vertelt hij de geschiedenis van de aanleg van kanaalpand IV en kanaalpand V, een gebied dat begint ten westen van Tilburg in de richting van Biest-Houtakker, Haghorst, Oirschot, Best, Son en Breugel, Nuenen tot Laarbeek.
Hij beschrijft het werk van de architecten, de aannemers, het graven door de poldermannen en jongens die ondergebracht werden in keten, sommigen met hun gezinnen, op diverse plaatsen langs het kanaal. Het waren sterke mannen die solidair waren onder elkaar en een hekel hadden aan alles wat boven hen stond. Zelf stonden ze onderaan de sociaalmaatschappelijke ladder en werden in de dorpen waar ze tijdelijk woonden met de nek aangekeken. De pastoors waarschuwden zijn parochianen vanaf de preekstoel zelfs voor deze mensen van “logt allooi”.
Natuurlijk laat de presentatie ook beelden zien van de ongekende schoonheid van het kanaal. Het kanaal versterkt zelfs zijn omgeving en doet geen afbreuk aan de vele landschapselementen die het doorsnijdt.
Dinsdag 8 maart om 20.00 uur in café Ome Toon te Biest-Houtakker.
Entree gratis. Zaal open vanaf 19.30 uur.

b2ap3_thumbnail_Wilhelminakanaal.jpeg

Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Janny Broeckx
Aan De Keukentafel met Janus van Doormaal
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.