• Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  Ondernemersplatform 'Made in Esbeek'

  "De kracht van ondernemend Esbeek"

  Meer

 • Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  Dorpsvernieuwingsprijs 2019 voor Esbeek

  "Het meest vernieuwende dorp van Nederland!"

  Meer

 • Andreas Schotel Wandelroute

  Andreas Schotel Wandelroute

  "Beleef de harmonie tussen kunst en natuur"

  Meer

 • Start
 • Na 36 jaar neemt juf Thea afscheid van De Wingerd in Esbeek

Na 36 jaar neemt juf Thea afscheid van De Wingerd in Esbeek

UIT: BRABANTS DAGBLAD

ESBEEK - De nieuwe samenwijsaccommodatie in het kerkgebouw van Esbeek gaat ze net niet meer meemaken. Na 36 jaar onderwijs, vijf directeuren en twee basisscholen, neemt lerares Thea Rosch (66) afscheid van De Wingerd in Esbeek. Met pijn in het hart sluit ze haar laatste schooljaar af.

Nou ja, afscheid. ,,Ik hoop wel dat ze me nog weten te vinden voor invalwerk, hoor", zegt Thea rap. ,,Ik blijf graag betrokken." Op 20-jarige leeftijd kwam de Bladelse terecht in Esbeek. Het was 1972 en Thea kreeg groep vier onder haar hoede. Vanaf dat moment zag ze generaties Esbeekse kinderen voorbij komen. Even was ze weg om voor haar eigen kinderen te zorgen en elders wat invalwerk te doen. Maar sinds 1993 was ze onafgebroken op de De Wingerd.

Thea is te spreken over Esbeek. ,,Het is een dorp met een sociale controle waar iedereen voor elkaar klaar staat. Saamhorigheid en verbondenheid. Kijk naar de coöperatie en al die vriendengroepen."

De Esbeekse ouders en kinderen weten wat ze aan Thea hebben. Consequent. Nee is nee, al moet je als leerkracht ook aan hoor en wederhoor doen. Tuurlijk was er wel eens een meningsverschilletje. ,,Ik zeg altijd als je luistert mag je alles vragen. Ik ben van het corrigeren en samen praten en niet van het uitdelen van strafwerk."

Volgens Thea zijn ouders en leerlingen mondiger geworden. Ze ziet dat er heden ten dagen minder grenzen zijn. ,,Het leven moet iedere dag leuk zijn. Reclame en sociale media hebben daar een grote invloed op. Ik heb daar niks op tegen, zolang er op een goede manier mee wordt omgegaan."

Vanwege die veranderende wereld en de nieuwe inzichten, specialiseerde Thea zich onlangs nog in hoogbegaafdheid. ,,Ieder kind heeft zijn talent en niet alles heeft met leervakken te maken. Een kind kan bijvoorbeeld goed sporten, tekenen, zingen of toneelspelen. Ik hou van persoonlijke ontwikkeling in talenten. Je moet kinderen in hun waarde laten. Zo geef ik graag extra aandacht aan de scholier die het nodig hebben."

Dat laat ze nu over voor de volgende generatie docenten. Zelf gaat ze zich richten op een ander leven, waarin het onderwijs niet meer op één staat. ,,Ik zal me eerst moeten 'ontscholen'." 

Aan De Keukentafel met Sjaan van Dommelen (Esbeek)...
Inbraak
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 14 April 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.