Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"
  • Start
  • Foto's Wandelvierdaagse

Natuurbegraafplaats 'De Utrecht' in Hilvarenbeek (NB) officieel geopend!

b2ap3_thumbnail_Herbegraving-Halbo-Kool-natuurbegraafplaats_de_utrecht.jpeg

b2ap3_thumbnail_Waterballet-natuurbegraafplaats_de_utrecht.jpeg

b2ap3_thumbnail_Opening-natuurbegraafplaats_de_utrecht.jpeg

Op vrijdag 2 september zijn Natuurbegraafplaats 'De Utrecht' en Erebegraafplaats Kunstrijk officieel geopend door de burgemeesters Ryan Palmen van Hilvarenbeek en Harry Nuijten van Reusel-De Mierden samen met rentmeester a.s.r. Harry Breviers van Landgoed de Utrecht tijdens het feeërieke  ballet 'Waterdans' door theatergroep 'De Kwekerij'.

Steeds meer belangstelling voor natuurbegraven

Het aantal natuurbegraafplaatsen neemt fors toe in Nederland. Steeds meer mensen hebben de wens om zich na overlijden te vereeuwigen met de natuur. “De filosofie achter natuurbegraven is dat sterven een natuurlijke gebeurtenis is, die om een natuurlijk en zinvol antwoord vraagt. Dit antwoord is dat het lichaam of de as van de overledene op natuurlijke wijze wordt teruggegeven aan de natuur. Hierdoor wordt het lichaam of de as opgenomen in de eeuwige kringloop van de natuur en wordt het tijdelijke aardse leven overstegen. Veel mensen beschouwen natuurbegraven daarom als een manier om symbolisch verder te leven na de dood,” aldus Joyce Sengers, oprichter van de natuurbegraafplaats. 

Een goed begin

Natuurbegraafplaats 'De Utrecht' voelt zich verbonden met het Wereld Natuur Fonds (WNF) door de methoden en doelen, die zij delen. Het was dan ook een bijzondere eer dat filosoof Johan van de Gronden, voormalig directeur WNF en huidig directeur van PUM en schrijver van ondermeer 'Wijsgeer in het wild' en 'Variaties op een evolutionair thema' een boeiend betoog verzorgde over zijn visie op natuurbegraven. Zijn conclusie was verrassend. “Ik geloof niet dat natuurbegraafplaatsen uiteindelijk op een landschappelijke schaal een meetbare bijdrage kunnen leveren aan het biodiversiteitsherstel in ons land, maar ik denk wel dat een natuurlijker wijze van begraven en gedenken een wonde in onze samenleving kan stelpen. Wij zijn ver van de natuur vervreemd geraakt en weten ons er tegelijkertijd met alle vergankelijke vezels in ons lijf mee verbonden. Dat is een goed begin.” Later dit jaar verschijnt een speciale uitgave van dit essay 'Een natuurlijke dood'. 

Opening Erebegraafplaats Kunstrijk

Kunstrijk is een gedeelte op de natuurbegraafplaats waar een waardige en permanente rustplaats wordt geboden aan letterkundigen en andere cultuurdragers, bij wie het niet mogelijk is om het oorspronkelijke graf te handhaven. De Stichting Gerard Keller ijverde al lange tijd voor zo'n mogelijkheid in Nederland. Volgens Joyce Sengers past een begraafplaats voor kunstenaars zeer goed bij hun missie om natuur en mens te verbinden. “De natuur is een grote inspiratiebron voor vele cultuurdragers. Zo verbinden zij ieder op hun eigen wijze hun kijkers of luisteraars met de natuur. Hun werk is tijdloos; generatie na generatie kan genieten van hun creatieve uitingen. Daarom vinden wij het meer dan gepast om deze cultuurdragers een tijdloze rustplaats te bieden op Erebegraafplaats Kunstrijk, in de door hun ooit zo geliefde natuur.” Erebegraafplaats Kunstrijk is net als Natuurbegraafplaats 'De Utrecht' dagelijks te bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang.

Herbegraving Halbo C. Kool

Na een samenzijn met vele literaire verwijzingen en passende muziek en de ceremoniële herbegraving van dichter/criticus Halbo C. Kool (1907-1968) werd Erebegraafplaats Kunstrijk officieel in gebruik genomen. Kools biograaf Niels Bokhove ontdekte jaren geleden dat diens graf geruimd zou worden door verjaring van de grafrechten. Uitgeverij De Bezige Bij en Bruna maakten de herbegraving mogelijk op Erebegraafplaats Kunstrijk. Rob IJntema, directeur van Gooische Uitvaartverzorging, begeleidde Kool naar zijn definitieve rustplaats. Dit was bijzonder omdat zijn vereniging ook de eerste begrafenis van Kool verzorgde in 1968. Het lied 'Wonderkind” van Boudewijn de Groot dat over het leven van Kool gaat, werd vertolkt door een gitariste terwijl geheel in stijl paard en wagen met voorloper over het bospad naderden met de stoffelijke resten van Kool. Halbo C. Kool jr., een van de sprekers tijdens de ceremonie, was zichtbaar verheugd met de sfeervolle ceremonie en de mooie laatste rustplaats: “Mijn vader had niet op een mooier plekje kunnen eindigen.” 

Stichting EEN&AL natuur 'De Utrecht'

Natuurbegraafplaats 'De Utrecht' is de eerste natuurbegraafplaats die is gerealiseerd door de 

stichting EEN&AL natuur 'De Utrecht'. Het is haar doel om natuurbegraafplaatsen te ontwikkelen die altijd voor iedereen bereikbaar zijn en waar iedereen zich thuis voelt, tot zijn recht komt en kan groeien in harmonie. Uiteraard staat de natuur daarbij centraal. In het voorjaar van 2015 startte de stichting samen met a.s.r.  met de omvorming van 27 hectare productiebos tot de basis voor dit hoogwaardig en divers natuurgebied, waar de eerste nieuwe vogelsoorten al zijn gespot. De eerste begravingen zijn inmiddels verzorgd en er is een vijftigtal reserveringen. 

Zondag 11 september 11.00 – 16.00 uur Inspiratiedag voor iedereen

Op zondag 11 september verzorgt Natuurbegraafplaats 'De Utrecht' een inspiratiedag tussen 11.00 en 16.00 uur voor iedereen die geïnteresseerd is in natuurbegraven. Er worden diverse activiteiten georganiseerd om de bezoekers een goede indruk te geven van diverse groene rituelen in de uitvaart. Voor bezoekers die slecht ter been zijn, staat er een elektrische terreinwagen tot hun beschikking. 

MTB Najaarstocht 2016 9 oktober
Antwoorden Buurtenbattle Esbeek 2016
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 26 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.