Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"
  • Start
  • Concert KlarinetNsemble en Ad van Sleuwen op 24 september

Nog meer groen in Dorpsstraat en Oude Trambaan

Nog meer groen in Dorpsstraat en Oude Trambaan

Commissie Dorpsverfraaiing en gemeente realiseren komende weken meer groen

Ze zullen u niet ontgaan zijn: de ‘hanging baskets’ die vorig jaar de Dorpsstraat en Oude Trambaan hebben opgefleurd. Dit was de eerste actie van onze commissie Dorpsverfraaiing.

Vorig jaar werd in Schuttershof tijdens een openbare startbijeenkomst de conclusie getrokken dat de openbare ruimte in Esbeek niet past bij een ‘kern met pit’. Zo’n kern zijn we natuurlijk wel en dat willen we ook uitstralen. Maar nu maken we ons niet alleen zorgen over de uitstraling, maar ook over kwaliteit en veiligheid. De straten zijn rommelig, het onderhoud is achterstallig, er is veel verharding met geparkeerde auto’s en er is nauwelijks groen. Esbeek is het ‘lelijke eendje’ van de gemeente en een metamorfose van de dorpskern vinden we noodzakelijk.

Een aantal problemen vragen om strategische oplossingen op langere termijn, zoals de entree van het dorp (kruising Dorpsstraat/Esbeekseweg), de herbestemming van kerk en kerkplein en de voormalige bedrijfslocatie van Mechanisatiebedrijf De Kok. Gesprekken met initiatiefnemers en gemeente zijn gaande.

Meer groen

Eén van de prioriteiten van de werkgroep is om (het centrum van) Esbeek groener te maken. Door de jaren heen zijn veel bomen gekapt en er worden zelden bomen teruggeplant.

Op korte termijn zijn er 3 plaatsen waar we samen met de gemeente groen in de straat willen realiseren:

  1. beukenhaag om entree Esbeek te versterken
  2. zuilbeuken Oude Trambaan
  3. zuilbeuken Dorpstraat-zuid.

Op korte termijn komen we bij de aanwonenden van deze locaties langs om de plannen toe te lichten.

Deze plannen zijn met de gemeente voorbereid en zouden oorspronkelijk na carnaval worden uitgevoerd. Om praktische redenen is de gemeente echter al eerder begonnen met het planten van een beukenhaag tegenover Schuttershof.

De gemeente wil op Boomfeestdag, op 15 maart, met de kinderen van Basisschool de Wingerd de bomen planten.

Hanging baskets en sfeerverlichting

Natuurlijk gaan we ook dit jaar de hanging baskets opnieuw met verse bloemen terughangen aan de lantaarnpalen. Daarnaast is subsidie aangevraagd (via de actie Kern met Pit) om komende winter diezelfde lantaarnpalen te voorzien van unieke sfeerverlichting.Op deze wijze hopen we de aanblik van ons dorp een positieve impuls te geven.

hanging basket

Het complete Plan Dorpsverfraaiing kunt u lezen op Esbeek.eu onder de kop Coöperatie /Verslagen.

Als u vragen heeft naar aanleiding van het bovenstaande kunt u contact opnemen met de coöperatie of de leden van de werkgroep dorpsverfraaiing: Corné Smolders, Danny van Vliembergen en Jack de Graaf

Uitnodiging voor alle inwoners van Esbeek / leden ...
Plan Dorpsverfraaiing
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 04 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.