Bekijk de film "Sjee, lijm van Esbeek"

Ottersum is het centrum van de wereld

Ottersum is het centrum van de wereld

Ottersum is het centrum van de wereld....

Dat vinden althans de mensen van Stichting DAG (Dorps Ambitie Groep). Stichting DAG is een groep enthousiast vrijwilligers die zich, net als Coöperatie Esbeek, inzetten voor de leefbaarheid van hun dorp Ottersum. Daarbij hebben ze al mooie ambities gerealiseerd, waaronder “Sport- en Speelstraat De Brink”. In de nabijheid van de brede school en een complex seniorenwoningen is een mooie ruimte gecreëerd waar de jeugd van het dorp naar hartenlust kan sporten en spelen, en vooral ook elkaar kan ontmoeten. Dit gebeurt zowel tijdens schooltijden als daarna, maar ook in verenigingsverband. Voor alle leeftijden is er wat te doen, van voetballen tot schommelen.

Coöperatie Esbeek op cultuur-reis

speelstraat bovenaanzichtDe Speelstraat was een van de dingen in Ottersum die op vrijdag 20 mei zijn bezocht door een delegatie van Coöperatie Esbeek. Eerder had DAG contact gezocht met de coöperatie, omdat zij geïnteresseerd waren in de manier waarop wij dingen organiseren, met name het uitbaten van Schuttershof. Naar aanleiding daarvan is in januari een groep Ottersummers in Esbeek op bezoek geweest. Nu was het onze beurt om naar Limburg te reizen en het werd een positieve, inspirerende dag waarbij we werden meegenomen langs de Ottersumse cultuur. Bij communicatiebureau Imagro, gevestigd in een prachtige, 400 jaar oude gerenoveerde melkveestal, werden we met vlaai ontvangen door Imagro’s directeur Roger Engelberts en het bestuur van DAG.

P1270582 ui klein 2Na de Speelstraat bezochten we het bakkerijmuseum Bakkers Van Toen, waar bakker Harrie Arts ons liet kennismaken met de bakkerspraktijk uit de vorige eeuw. Zijn anekdotes over de gewoontes van zijn vader zijn ronduit hilarisch en maken een bezoek aan het museum echt de moeite waard. Harrie’s broer Pieter heeft een paar deuren verderop zijn atelier. Toen Pieter begon aan zijn bakkersopleiding moest hij, om marsepein te leren kneden, oefenen met klei. Dat bleek hij zo leuk te vinden dat hij nu de prachtigste keramieken objecten maakt.

Ottersum blijkt ook een pop-tempel rijk te zijn. Na eind vorige eeuw volledig te zijn uitgewoond door krakers is voormalig klooster Roepaen, net buiten het dorp, nu is een authentieke evenementenlocatie die met veel passie wordt uitgebaat én gerenoveerd. Er vinden optredens plaats, bedrijfs- en dance-feesten en nog veel meer.

DAG is in ons model rond Schuttershof geïnteresseerd omdat zij onlangs ook een horecagelegenheid hebben geopend, lunchroom/vergaderlocatie Bij Koos. We hebben het uitgeprobeerd: je kunt er lekker eten. Voor jongeren is Bij Koos op vrijdagavond open. Het is de bedoeling dat er op die avond door de jongeren zelf activiteiten worden georganiseerd. De bar wordt dan bemand door vrijwilligers; een deel van de opbrengst gaat in de pot ter financiering van de activiteiten.

Internationaal Instituut voor Serieuze Opmontering

Na het diner volgde nog een lezing van Prof.Dr. Paul Iske, hoogleraar van de Universiteit van Maastricht. Hij is tevens oprichter van het Internationaal Instituut voor Serieuze Opmontering. Hierover zullen we later meer schrijven. Tot slot van de avond, aan de bar, waren Ottersum en Esbeek het er van harte over eens: de dorpen delen hun ambities met elkaar. Dat is een mooie conclusie om in de toekomst meer te verbroederen – en met die gedachte zijn we teruggereisd naar het échte centrum van de wereld: Esbeek.

Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Corry Wezenbe...
Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Hedwig van Do...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 01 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.