Aan de Keukentafel: Coby Gerritsen

Aan de Keukentafel: Coby Gerritsen

“Ik ben zo blij dat ik in het dorp woon”

Daar dacht Cobie vijf jaar geleden wel anders over. Zij verhuisde toen met haar man Wim Gerritsen van Landgoed de Utrecht naar de Esbeekse dorpskern. “Ja, dat klopt”, vertelt Cobie (70) Aan De Keukentafel. “Ik heb in het begin erg moeten wennen. Maar nu zou ik niet anders meer willen. Ik woon er heel prettig. Wim heeft hier nooit kunnen aarden. Daarom was hij altijd op het Hoogeind te vinden.

Daar waar hij twee jaar geleden ook is overleden. Op het land tussen de koeien en de paarden. Als gezin hebben wij het daar nog steeds erg moeilijk mee. Het verdriet slijt maar niet. Op tweede Kerstdag zou hij 71 jaar zijn geworden.”

Cobie blikt terug: Op haar zevende verhuisde zij met haar pa en ma vanuit Drenthe naar de Tuldensedijk in Esbeek. Daar werd broer Albert geboren. De reden van de verhuizing was het beroep van vader: bosarbeider. “Wim was mijn buurjongen en hij kwam al snel bij ons over de vloer. Toen ik 17 jaar was kreeg ik verkering met hem. In 1965 verloofden wij ons en een jaar later traden wij in het huwelijk. We gingen wonen in Wims ouderlijk huis ‘De Leuter’. Daar zetten wij het boerenbedrijf voort.” Cobie stopte met haar administratieve baan bij architect Heuvel in Hilvarenbeek. Daarvoor werkte zij bij Bram van Liere in de huishouding. Ze had immers de huishoudschool met een jaar Algemene Vorming doorlopen. Ondanks dat ze Nederlands Hervormd was ging ze in Esbeek naar de Katholieke lagere school. Dat was geen probleem.

Het huwelijk van Wim en Cobie is gezegend met twee kinderen, Gert en Jacqueline. Gert, die de HAS en MAS heeft afgerond had zeker ambities om het boerenbedrijf voort te zetten, maar dat was door verschillende redenen niet haalbaar. De pacht werd opgezegd en met pijn in het hart nam het gezin Gerritsen afscheid van ‘De Leuter’. Cobie heeft nog meer tegenslagen te verwerken. Haar dochter staat alleen voor de opvoeding van twee kleine kinderen en haar zoon is ziek. Maar Cobie gaat niet bij de pakken neerzitten en zet de schouders eronder. “Ik zoek afleiding in haken en breien. Mijn kleinkinderen zijn mijn trots en ik pas op hen. Verder trek ik er veel op uit. Ik doe aan koersbal, gym, zing bij de liederentafel en verzorg op dinsdag de maaltijden mee voor het Welfarediner van het Rode Kruis.” Voor bij zowel de liederentafel als de Welfare roept Cobie dorpsgenoten op. “Bij deze activiteiten is het heel gezellig. Het is belangrijk om als echtpaar hier samen al bij te gaan. Want mocht er een wegvallen dan is de stap minder groot.”

Cobie’s favoriete nummer is ‘Droomland’ van Paul de Leeuw. “Dit liedje herinnert mij aan de crematie van Wim.”

{youtube}jRaKwQiNlVY{/youtube}

Nieuwe aannemer Bouwvereniging Esbeek
Aan de Keukentafel Linda Way
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 26 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.