Aan de Keukentafel Egbert Stellinga

Aan de Keukentafel Egbert Stellinga

Aan De Keukentafel met Egbert Stellinga. Egbert Stellinga (70) woont sinds acht jaar samen met zijn vrouw Marijke aan de Oude Trambaan in Esbeek. Voorheen woonden zij in Oisterwijk en doordat het huis naast hun zoon vrij was kwam de mogelijkheid om in Esbeek te gaan wonen op hun pad. Hoewel hij op zijn 60e met de VUT ging, kon hij zijn beroep als psychotherapeut nog niet helemaal loslaten.

Twee ochtenden in de week helpt hij nog steeds mensen bij Tilburg Mentaal, centrum voor psychiatrie, psychotherapie en personal coaching. Egbert zegt graag nog van betekenis te willen zijn, zowel in zijn dagelijks leven als op zijn werk. Egbert: “Er nog toe doen, erbij horen, verbonden zijn en deel uitmaken van de gemeenschap is mijn drive.”

“In je jeugd wordt het script geschreven voor je verdere leven en zo ook bij mij”, vertelt hij verder. “Ik ben geboren en getogen in Tilburg.” Het gezin met drie kinderen had een dominante vader waar de gezinsleden niet tegen opgewassen waren. Egbert kon volgens hem niets goed doen, hetgeen een behoorlijk stempel heeft gedrukt op de ontwikkeling van zijn levensscript. “In die omstandigheden lukte het mij niet om de voortgezette opleiding af te maken, waardoor ik al jong moest gaan werken. Ik was werkzaam bij een fotograaf en later bij Philips.” Net voordat Egbert in militaire dienst ging, leerde hij zijn grote liefde Marijke kennen waar hij ondertussen alweer 46 jaar gelukkig mee is getrouwd. Toen de diensttijd erop zat kon hij aan de slag als groepsleider bij kindertehuis Nazareth in Tilburg en daarna in Boxtel bij Huize de La Salle, met moeilijk opvoedbare zwakbegaafde jongeren. “Dat was voor mij als ‘leek’ best pittig. Maar ik werd daar op handen gedragen. Het was een schitterende tijd waar ik mijn jeugd opnieuw heb beleefd.” Deze baan was voor Egbert de motivatie om te gaan studeren. Hij kreeg de smaak te pakken. Hij volgde de ene opleiding na de andere waaronder maatschappelijk werker. Egbert ging aan de slag bij Medisch Consultatiebureau voor alcohol- en druggebruikers. Hierna volgde een baan bij de kinderbescherming als (gezins) voogd waarna hij uiteindelijk terecht kwam bij een Organisatie Advies Bureau voor instellingen voor de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. Ondertussen studeerde hij psychologie en bedrijfskunde en werd opgeleid als psychotherapeut. Ruim 25 jaar werkte hij als supervisor, werkbegeleider en organisatieadviseur. “Het draaide in die wereld om macht en geld, terwijl mijn hart bij de mensen lag. Op 58 jarige leeftijd liep ik vast in mijn werk en kwam ik thuis te zitten met een burn-out. Voorheen maakten wij lange wandelingen, maar tijdens mijn burn-out kon ik nog geen kwartier meer lopen.” Het ontroert Egbert nog steeds als hij er aan terugdenkt.

Marijke en Egbert voor hun huis in de Oude Trambaan.

Bij Tilburg Mentaal bemoeit hij zich absoluut niet met de nieuwe regels en wetten van ziektekostenverzekeraars. Egbert is gespecialiseerd in de ondersteuning/coaching van hulpverleners en organisaties. Hij geeft therapeutische behandeling bij emotionele- en aan arbeidsgerelateerde problematiek zoals burn-out-stoornissen. “Vroeger dacht ik bij een burn-out aan ‘watjes’. Maar nu ik het zelf aan den lijve heb ondervonden weet ik wel beter. Ik ben van mening dat een burn-out je beschadigt, emotionele grenzen komen dichterbij.” Egbert is in Esbeek lid van de Werkgroep Senioren en van de Werkgroep Zorg Wonen en Welzijn. Klassieke muziek is een grote hobby, maar ook wandelen, lezen, schilderen, meubeltjes maken, geo-caching en hun vakantiehuisje in België. Egbert ervaart daar een compleet andere wereld, welke hij beschouwt als zijn schuilhoek. Een plek waar hij alleen voor zijn drie kinderen en acht kleinkinderen bereikbaar is. “Ik ben een tevreden en gelukkig mens. Door mijn opleidingen kreeg ik goed inzicht in mezelf. Door de tijd heen heb ik de moeilijke ervaringen uit mijn jeugd aangepakt. Het doel in mijn leven is om iedere dag opnieuw een goed mens te zijn zowel voor mezelf als voor mijn omgeving.”

Egbert met zijn trouwe viervoeter Lobke.

Egbert zijn muzikale keuze is ‘Die Schöpfung - Von deiner Güt', o Herr und Gott’ van Haydn.

{youtube}pZZ_lehq2q8?list=RDpZZ_lehq2q8{/youtube}

Aan De Keukentafel met Arnie Craninckx-van Dommele...
Aan De Keukentafel Henk Salm
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 September 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.