Aan De Keukentafel Ellen Trommelen

Aan De Keukentafel Ellen Trommelen

12 Mei 1820 is de geboortedatum van Florence Nightingale, die algemeen wordt beschouwd als grondlegster van de moderne verpleegkunde. Sinds 1965is 12 mei International Nurses Day. Veel instellingen voor gezondheidszorg besteden aandacht aan De dag van de verpleging, ook wel de 'dag van de zorg' genoemd.

Niet toevallig dat 1965 ook het geboortejaar is van Ellen Trommelen. In hart en nieren oefent zij haar beroep als verpleegkundige uit. Zij groeide op in de Tilburgse wijk De Reit. “Ik was veertien jaar toen mijn moeder ernstig ziek werd”, vertelt Ellen. “Doordat ik met haar veel in het ziekenhuis kwam en de bedrijvigheid mij aansprak, besloot ik de verpleging in te gaan.”

Ondanks de vele aanmeldingen mocht Ellen haar stageplaats van de INAS op het Sint Jozefziekenhuis in Oosterhout voorzetten naar een werk/leer plaats. In Breda volgde zij de vierjarige opleiding waar ze verplicht intern zat. Hoewel er strenge regels golden beleefde Ellen de tijd van haar leven. “Niemand zakte voor zijn eindgesprek maar Ik kreeg het voor elkaar”, zegt de goedlachse Ellen. “Een half jaar later had ook ik mijn papiertje op zak en bleef op de afdeling Cardiologie/IC van het Sint Jozefziekenhuis. Op de dag dat ik twaalf en half jaar in dienst was nam ik afscheid, omdat ik in Esbeek ging wonen en meende thuis te moeten zijn op de boerderij bij Ton en de kinderen. Maar dat hield ik nog geen drie maanden vol.“ Ellen ging aan de slag in de buitendienst dialyseren van het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Daarna kwam zij terecht bij de poli Urologie en momenteel werkt zij alweer zes jaar bij afdeling Plastische chirurgie. Verpleegster is zeer zeker een roeping, vindt Ellen. Zij heeft veel indrukwekkende dingen gemaakt. “Als jong meisje begeleidde ik families bij overlijden. Ik stond alleen in de nachtdienst. Maagsondes, katheters, infusen noem maar op. Ik vraag me nu af hoe ik zoveel verantwoordelijkheid op die leeftijd al aan kon. We hebben ook veel gelachen en uitgevreten. Op de kraamafdeling tijdens ‘Baby’s showen’ (toen lagen moeder en kind nog gescheiden) expres de verkeerde baby showen en dan hoorde je ‘Wat lijkt ie toch veel op onze Jan’. Met Carnaval zei een patiënt dat ze leuke dingen thuis op zolder had. Wij de sleutel mee en erop af. Dat zou nu echt niet meer kunnen. Wat dat betreft dacht je nergens bij na.” Ellen heeft ook de tijd gekend van rokersverblijven op de afdelingen, medische informatie in schriftjes en het in de watten leggen van patiënten. “Nagels lakken, haren kappen, boodschappen doen en zelfs ‘s nachts friet halen. Geen haan die er naar kraaide. Wij zorgden ervoor dat de patiënten er netjes bijlagen. Ik zie nu wel eens anders en dat vind ik erg. En dat heeft niets met weinig personeel te maken.” Opvallend vindt Ellen dat van haar generatie veel boeren met verzorgende of verpleegkundige zijn getrouwd. “Ik denk dat de boeren verzorging zoeken, maar ze komen er wel achter dat het thuis ophoudt, hahaha.”

Ellen’s verzoeknummer is ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. ‘ “Prachtig nummer. Het is ook gedraaid bij de crematie van mijn vader.”

{youtube}o5uvsEs79hM{/youtube}

Aan De Keukentafel met Johan van Raak
Aan De Keukentafel Iveke van Gerven
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 04 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.