Aan De Keukentafel Henk Salm

Aan De Keukentafel Henk Salm

‘Voetballer Mark van Bommel heeft een hond van ons.’ Een lange vakantie zit er voor Henk (53) en Edith Salm niet in. Oud en Nieuw vieren ze altijd thuis. Beperkingen die Henk en Edith heel graag voor hun tien honden over hebben. Trots op de kampioenschappen uit zijn kennel vertelt Henk over zijn grote hobby Rhodesian Ridgebacks honden. “Het is een fijne roedel. Tien honden was eigenlijk niet de bedoeling, maar we hebben het in de hand. Van ieder nestje houden we een pup aan. Anders beginnen we niet aan een nest. Er zijn al voldoende kopers voordat ze geboren zijn.”

Henk zijn wiegje stond in het Limburgse Heerlen. Zijn vader was ingenieur bij de staatsmijnen. Door de mijnsluiting verhuisde het gezin naar het Brabantse Waalwijk. Daar bracht Henk zijn jeugd door. “Ook de middelbare school doorliep ik in Waalwijk en daar leerde ik Edith kennen. We zijn elkaars jeugdliefdes. In Sprang Capelle, waar wij gingen samenwonen, zetten wij onze hobby paardrijden door. Als kind reden wij beiden al paard. Edith deed mee aan concoursen, maar voor mij was het meer hobbymatig. Het was heerlijk om door de Loonse en Drunense duinen te rijden.”

Henk ging bij de Rabobank in Goirle werken (Hij werkt nu ondertussen alweer 14 jaar als vermogensbeheerder bij Rabo Schretlen Vermogensmanagement in Waalre). Via een collega kwamen Henk en Edith 21 jaar geleden op de Oude Trambaan in Esbeek terecht. Samen met de paarden, een Dalmatiër, Bouvier, Jack Russel en een Duitse Herder kozen ze puur voor de ruimte voor de dieren. “Dat was wel spannend, want wij gingen een stalgedeelte van een boerderij verbouwen tot woonhuis. Ik wist nog niet eens wat een pak spijkers kostte.” Dat weet Henk ondertussen wel.

Als paardenliefhebbers bezochten Henk en Edith regelmatig manege De Broeksie in Esbeek en kwamen daar in aanraking met het hondenras Rhodesian Ridgeback. Henk was meteen verkocht. Hij was weg van het ras en ging zich intensief verdiepen in de mooie elegante honden met een warme tarwekleur en aanhankelijk karakter. Kenmerkend voor dit ras is de ridge ofwel pronk. Een strook haar op de rug die tegen de haarrichting in groeit en reeds vanaf de geboorte aanwezig is. Ridgeback, Pronkrug, Rifrug of Leeuwhond is een hondenras afkomstig uit zuidelijk Afrika. Oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild zoals de leeuw en ter verdediging van huis en haard . “Om zo’n hond als herplaatser te nemen werd afgeraden”, weet Henk. “Daarom kozen wij voor een pub. Onze eerste Rhodesian Ridgeback heet Mexx, een teef. Ze is nu 11 jaar oud en komt uit Friesland. Mexx is Nederlands en Internationaal kampioen. Zij kreeg maar liefst drie nesten pups en daar hebben we onze reu, Borg aan overgehouden. Borg is Jeugd Wereldkampioen alsmede Nederlands, Belgisch, Luxemburgs en Internationaal kampioen en hij was de beste reu op Crufts in 2013 in Birmingham, de grootste hondententoonstelling van de wereld. Onze Henorr, een dochter van Borg uit Noorwegen won onlangs de kampioenschapsclub match van de Rhodesian Ridgeback Club.” Bekers en rozetten getuigen van de vele overwinningen. Zowel in binnen- als buitenland weten ze de Esbekenaren te vinden voor een pub of een dekreu. Zo ook voetballer Mark van Bommel.

Ondertussen is Henk aspirant keurmeester en hoopt hij in november te slagen voor keurmeester van de Rhodesian Ridgeback. “De honden zijn onze lust en leven. We hebben er alles voor over. Ik heb ook een eigen site: HYPERLINK http://www.paerdecroon.nl

Kijk, wij hebben geen kinderen en dan leid je toch een ander soort leven. Dat we nauwelijks op vakantie kunnen gaan is soms wel eens minder prettig. Vooral als je al die leuke vakantiekiekjes op facebook voorbij ziet komen, maar de weekendjes weg met de honden naar binnen- en buitenlandse shows vergoeden veel.”

image1.png

Muzikaal verzoeknummer: “Als we toch worden herinnerd aan de schoolbanken, dan kies ik voor een nummer uit mijn jeugd ‘Go your own way’ van Fleetwood Mac.”

{youtube}6ul-cZyuYq4{/youtube}

Aan de Keukentafel Egbert Stellinga
FAMILIEHUIS VOOR en DOOR ESBEEK 15 oktober 19.00 u...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 26 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.