Aan De Keukentafel Iveke van Gerven

Aan De Keukentafel Iveke van Gerven

Omdat de ziekte kanker als een rode draad door het leven van Iveke van Gerven (39) loopt gaat zij op 5 juni in de Franse Alpen de Alpe d’Huez drie maal bewandelen. Iveke is ervan overtuigd dat het een zware tocht gaat worden. Op jonge leeftijd kreeg zij het al flink voor haar kiezen.

Zij was acht jaar toen bij haar kanker werd geconstateerd “Wij waren net van Esbeek naar Lage Mierde verhuisd toen ik een ontsteking aan mijn rechteroog kreeg. Er bleek een kwaadaaridge tumor achter mijn oog te zitten.” In het Emma kinderziekenhuis in Amsterdam volgden tal van operaties met twaalf loodzware chemo kuren.

Twee jaar later sloeg het noodlot opnieuw toe. De tumor was terug gekomen en dit maal waren het er twee. En weer ging Iveke het traject in. Het oog is beschadigd en zonder zicht uit de strijd gekomen. “Ik ben een van de gelukkige die er doorheen is gerold. Dagelijks ervaar ik wel wat ongemak en beperking, maar ik kan er heel goed mee leven. Je moet positief blijven en kijken wat je wél kunt.” Haar beide ouders zijn aan de ziekte overleden. “Mijn moeder was nog maar 49 jaar toen zij longkanker kreeg en twee jaar later overleed ook mijn vader. Ik vond het verschrikkelijk om machteloos toe te zien. Je staat met de rug tegen de muur. Toen pas besefte ik wat mijn ouders met mij hadden meegemaakt. Als kind wist ik toentertijd wel dat het bij mij foute boel was, maar je was meer onbevangen .” Iveke verloor ook ooms en tantes aan kanker en onlangs werden twee vriendinnen geconfronteerd met de ziekte. “Iedereen krijgt er vroeg of laat direct of indirect mee te maken. Als je kanker krijgt stort je wereld in. Het enige wat je dan nog wilt horen is dat er behandeling mogelijk is. Daarom is het zó belangrijk dat er onderzoek naar gedaan wordt. Vorig jaar heb ik vrijwilligerswerk gedaan op de Alpe d’HuZes. Ik was zwaar onder de indruk van de saamhorigheid en de kracht die het evenement uitstraalt. Jolanda, ook een vrijwilligster leed aan kanker. Haar man fietste voor haar zesmaal de berg op. De laatste maal kwam zij bij hem achterop de tandem over de finish. Al haar wilskracht en vechtlucht mocht helaas niet baten. Nog een indrukwekkend beeld was een moeder die over de finish kwam met de afbeelding van haar man op haar shirt en met haar dochter op de schouders. Dan hou ik het niet droog.” Iveke organiseert samen met ‘Team big challenge’ activiteiten om haar sponsorgeld van 5000 euro bijeen te schrapen. Buiten de verkoop van T-shirts organiseert zij op 3 mei in Schuttershof in Esbeek een benefietavond met leuke locale muziek o.a. S(l)!k, Reminder, De Hostiband, zanger Goys en dj Joep Roberts. De aanvang is 20.30 uur en de entree bedraagt 10 euro. Graag aanmelden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Iveke van Gerven

Iveke’s verzoeknummer is het lijflied van de Alpe d’Huzes: ‘Dichterbij de hemel kom ik niet’ van Maarten Peters en Margriet Eshuis.

{youtube}YPZ9srkYNZ4{/youtube}

Aan De Keukentafel Ellen Trommelen
Aan De Keukentafel Loes Huijbregts
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 04 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.