Aan de Keukentafel: Jan Pulskens

Aan de Keukentafel: Jan Pulskens

De wereldberoemde worstenbroodjes van Jan Pulskens

Jan Pulskens (67) vertelt graag Aan De Keukentafel zijn levensverhaal. In Tilburg in de Bisschop Zwijssenstraat groeide hij op in een bakkersgezin als jongste van zeven. “De winkel stamt uit 1882. Onze Erwin is al de vijfde generatie”, aldus Jan.

“Het winkeltje was klein en wij woonden erachter. In een houtoven bakten wij het brood. Dat was uniek. Wij hadden de allerlaatste houtoven in Tilburg. Door de natuurlijke warmtebron was het brood veel lekkerder. Maar dat is vandaag de dagniet meer te doen. Aan gebak deed onze pa niet, dat was teveel geknoei naar zijn zin.” Jan nam de zaak, in goede harmonie, van zijn oudste broer over. Alleen of niet, luidde het advies van pa, want samen gaat niet en daar had de man gelijk in, volgens Jan,.

“Ik zat bij Henk Soetens in de bakkersklas. Die opende een café in Esbeek en dat kwam goed uit, want ik ging graag naar het café. Ik was niet iedere dag zat hoor, maar dat scheelde niet veel.” Ondertussen was Jan ook aan de slag gegaan als proefbakker (adviseur in grondstoffen) en bouwde hij indirect een eigen klantenkring op voor zijn worstenbroodjes. Hij had zich erin gespecialiseerd. Het deeg maakte hij, geraffineerd als hij was, net weer iets anders dan andere bakkers. “Ik was uitgekookt, maar dat moest ook wel, anders zat ik nu nog in mijn onderbroek.”Doordat hij al vaak in Esbeek vertoefde, kocht hij samen met Lies daar een huis.

“Wij maakten worstenbroodjes in onze garage en daarna in het pakhuis.” De wereldberoemde worstenbroodjes van Bakker Pulskens gingen als zoete (worsten) broodjes over de toonbank. Jan: “Alleen in Brabant wereldberoemd, want boven de rivieren kennen ze dat niet.” Jan ontwikkelde een machine waar 30 worstenbroodjes tegelijk uitrolden. 36 zijn er van verkocht. Meer wou hij niet, want uiteindelijk werd het concurrentie. Ook een hondenvoerlijn bracht hij op de markt. Dat concept verkocht hij aan een gevangenis in België. “De honden stonden aan de deur, zo lekker waren die koeken”, grapt Jan. Dertig jaar woont hij nu in Esbeek. Kruikenzeiker of Haaikneuter? “Beide, maar dat zal ik maar niet zeggen, anders krijg ik problemen. Ik heb hier in Esbeek een leuk sociaal leven. De zaak opnaaien, dat is het liefste wat ik doe.” Langs de voetballijn zijn de grappen en grollen niet van de lucht. Zes maal stond hij met zijn bakkershumor in de ton als Jan den Koekenbakker. Helaas sloeg het noodlot toe en overleed zijn Lies. Een jaar later nog een keer, want Jan wordt ernstig ziek. “Ik krijg veel aanloop van dorpsgenoten en daarvoor dank ik hen heel hartelijk. Aan die bezoekjes beleef ik plezier en dat doet mij goed.”

Verzoeknummer van Jan is Batje Vier van het Cocktail Trio. “Dat zijn schôn mannen." Het liedje past goed bij mij. Ik had ook wel een lintje willen hebben.”

{youtube}http://www.youtube.com/watch?v=zptj-QlmvVs{/youtube}

Jan Pulskens wordt uitgezwaaid. Hij gaat vandaag ( 16 nov.)per ambulance een dag naar zijn geliefde vakantiewoning in Zoutelande. "Dat is een schon plekse daar. Wij gaan ook naar het strand, de visboer en naar een paar plaatsen meer waar ik altijd graag kwam." Stichting Ambulance Wens maakt dat alles mogelijk. Deze vervult de laatste wensen van mensen die lijden aan een ongeneeslijke ziekte. De stichting wordt gerund door bekwame vrijwilligers.

Bijeenkomst Hilverglas a.s. dinsdag 26 november Sc...
Aan de keukentafel: Van Sri Lanka naar Esbeek
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 26 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.