Aan De Keukentafel Loes Huijbregts

Aan De Keukentafel Loes Huijbregts

Loes Huijbregts is de steun en toeverlaat voor vier mannen achter drie restaurants: Petrus, Paulus en 't Landgoed. Als echtgenoot en moeder houdt zij zich graag op de achtergrond. 68 Jaar geleden zag zij het levenslicht in Groningen als Loes Bakker. Daar groeide zij ook op. Ze ging aan de slag als kleuterleidster. Haar ouders gaven koks- en banketbakkersopleiding aan huis en zodoende liep zij veertig jaar geleden Brabander Piet Huijbregts tegen het lijf. Piet gaf daar kooklessen.

Loes verhuisde mee naar Brabant. Daar verdiende het stel hun brood met restaurant Dalan in Esbeek.

In 1988 trok Loes met man en drie kinderen richting Australië. Niet met de intentie om te blijven of om weer te vertrekken. 'Ze zagen wel hoe het liep'. Hoewel de emigratie gepakt en gezakt met huisraad en al er wel heel serieus uitzag. “Piet was er al wel eens geweest. Het avontuur en de uitdaging lonkte. Achteraf vraag ik me wel eens af hoe wij dat ooit hebben aangedurfd met drie kleine kinderen.”

Het gezin betrok een huis in Coffs Harbour, een plaats aan de kust tussen Sidney en Brisbane. Daar woonde ook familie van Piet. Piet ging werken in een restaurant en daarnaast openden zij een eigen lunchroom waar Loes haar werk mee had. “Wij hadden het erg naar onze zin. Het middellands zeeklimaat was heerlijk. De jongens gingen naar school, hadden vrienden en de surfclub was hun grote hobby. Ons huis stond aan de monding van de zee. Met een bootje gingen we vissen en naar het strand. Jop en ik hadden nog wel wat jaren willen blijven, maar Freek en Wout en vooral Piet misten het Brabantse land.”

En zo belandde het gezin Huijbregts vijf jaar later toch weer in Esbeek. In 1994 kwam restaurant Petrus in beeld, gevolgd door Paulus, het Landgoed en sinds kort de Suite. De zonen runnen de horecagelegenheden waarbij Loes hand- en spandiensten achter de schermen uitvoert.

“Piet bemoeit zich meer met de gasten. En ik probeer het reilen en zeilen met een wakend vrouwelijk oog in de gaten te houden. Afremmen, stimuleren, in toom houden, ideeën aandragen en dingen uitzoeken. Kortom een typische moederrol.

De jongens vinden mijn mening belangrijk. De Paulus heb ik nog mee ingericht, maar nu met de Suite merk ik al wel dat mij meer wordt medegedeeld dan om advies gevraagd. En dat moet ook zo. Piet heeft daar moeite mee, maar wij moeten loslaten, het is de jongens hun pakkie-an. Er leiden meer wegen naar Rome. Hun visie is gewoon anders, zoals dat ook met onze ouders was.”

Loes vat in één woord 'de vrouw achter de schermen' samen? “Zorg”.

Muziekkeuze: “Miracle van Ilse de Lange ligt bij Loes lekker in het gehoor. “Mooi stuk”

{youtube}ufOGzW761d8{/youtube}

Aan De Keukentafel Iveke van Gerven
Aan de Keukentafel John Meulenbroeks
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 04 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.