Aan De Keukentafel met Ad Van Hooijdonk

Aan De Keukentafel met Ad Van Hooijdonk

Opa Ad neemt afscheid van De Debberkes

Vol trots en met enige weemoed spreidt Ad (82) de peuterkunstwerkjes uit op de keukentafel. “Deze kreeg ik voor mijn verjaardag”, wijst hij aan. “Het vieren van mijn verjaardagen waren een van de hoogtepunten die ik mocht beleven bij Peuterspeelzaal De Debberkes in Esbeek. Een prachtig gezicht hoe het hele huis vol zat met peutertjes.” Na 18 jaar van maaien, bemesten en kantjes afsteken in de tuin van de Esbeekse crèche houdt Ad het vrijwilligerswerk voor gezien. De leeftijd speelt hem parten. Ad deed het tuinonderhoud met veel liefde, plezier, overtuiging en verantwoording. Zijn kindjes mochten geen natte voetjes krijgen. 

 

Met twintig vrouwen op stap
 “Ik begon er mee toen de kleinkinderen Margot, Coen en Tessa op de peuterspeelzaal zaten. Vandaar ‘opa Ad’. Zo word ik ook in het dorp vaak aangesproken.” Tuinieren is Ad zijn liefhebberij. In zijn volkstuin waren de peuters welkom. “Ik probeerde ze wat bij te brengen over de natuur. Een aardappel komt uit de grond en peulen groeien aan struiken. Ze mochten oogsten en de aardbeien opeten. Had je die rode snoetjes moeten zien. De kleertjes onder natuurlijk. Prachtig. De moeders dachten er vast anders over,  haha.” Zo stond ook de Sinterklaasviering hoog bij Ad in het vaandel. Voor dag en dauw liet hij strooigoed en ander lekkers in het lokaal achter met een brief erbij van de Tuinpiet. Aan het jaarlijks uitje bewaard Ad eveneens warme herinneringen. “Er zijn jaren geweest waarbij ik met twintig vrouwen op stap was.” 

 

Hartverscheurende Poolse verhalen
Tevens bij het vrijwilligersgroepje ‘Rondom de kerk’ hangt Ad na 20 jaar zijn maaimachine aan willigen. Ad: “Ook daar deed ik het werk met veel plezier. Het koffie drinken na gedane arbeid was erg gezellig. Daar heb ik veel gelachen. ”Daarnaast reden Ad en Riet maar liefst 18 jaar zelfstandig naar Polen om voedingsmiddelen en hulpgoederen bij arme mensen op ‘t platteland te brengen. “De blijdschap en dankbaarheid is enorm. Wij werden op handen gedragen. Ik kan er een boek over schrijven. Hartverscheurende verhalen, zoals een moeder die overlijdt in het kraambed en dertien kinderen achterlaat. Maar ook leuke dingen: trouwerijen en de Heilig verklaring van zuster Ursula. Een grappig voorval is dat ik eens bij de douane een foto liet zien van voetballer Pierre van Hooijdonk. Deze  is namelijk razend populair in Polen. Ik zei dat ik de papa was. Ze twijfelden wel even, gezien de huidskleur, maar mocht zo doorrijden.” De nog altijd binnenvallende Kerstkaarten getuigen dat Ad en Riet graag geziene gasten zijn in Polen. Ook zette het stel zich maar liefst 35 jaar lang in voor de ‘Boerenkaaskeuring Zuid Nederland’.

b2ap3_thumbnail_Ad-Afscheid-Peuters0063.jpg

Pijn in hart
Ad is geboren en getogen in het Brabantse Ulvenhout in een boerengezin. Hij studeerde in Wageningen en oefende tot op 58
_jarige leeftijd zijn beroep als specialist melkwinning bij het Ministerie van Landbouw uit. Voordat Ad in 1994 in Esbeek terecht kwam, woonde hij in Berkel-Enschot. Hij heeft zelf drie kinderen en drie kleinkinderen.

Het is mooi geweest met het vrijwilligerswerk in Esbeek vindt Ad. Vooral De Debberkes laat hij met pijn in zijn hart achter. “Ik dank allen voor de zeer prettige samenwerking en de kansen die mij geboden zijn. Ik mag altijd binnenwippen bij De Debberkes. Dat ga ik zeker doen, al is het maar om te zien wat mijn opvolger Jan van Dal-Smolders ervan bakt.” 

Muzikaal verzoeknummer: Vera Lynn met ‘Land of Hope and Glory’. Een van de beste nummers van de wereld, vindt Ad. Het doet hem wat en hij put er kracht uit.

b2ap3_thumbnail_Ad-Afscheid-Peuters0014.jpg

Concert KlarinetNsemble 26 maart 11.00 CC Elckerly...
B.O.E.K. festival in teken van NATUURlijk Hilvaren...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 04 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.