Aan De Keukentafel met Annie Snels-Wezenberg

Aan De Keukentafel met Annie Snels-Wezenberg

Een levenlang tussen de eieren

Annie Snels (80) heeft haar leven lang tussen de eieren gezeten. Tot op hoge leeftijd verkocht zij nog eieren aan huis. Sinds een paar maanden is zij daarmee gestopt. “Het is gekomen door de vogelgriep. Er mochten geen eieren vervoerd worden. Van de ene kant jammer om er mee te stoppen en van de andere kant had ik dat zetje nodig, want het was goed en genoeg geweest.”

De liefde
De rasechte Esbeekse Annie groeide op samen met haar broer Jo, pa en ma op het Hoogeind, tegen landgoed De Utrecht aan. Thuis hadden ze een kippenbedrijf met kuikenbroeierij. Annie kon goed leren en na de MULO had ze graag doorgeleerd op De Posterholt in Limburg, een landbouwschoollerarenopleiding. Maar daar wou Pa Wezenberg niets van weten. Annie kon naar Limburg gaan, maar maakte dan wel een eind aan de verkering met de Beekse Gust Snels, want dat zou zonde van het geld zijn, als ze toch

ging trouwen en dan vanzelfsprekend thuis bleef. Annie koos eieren voor haar geld en ging voor de liefde. Gust zegde zijn baan bij TeVeBe Broekhoven vaarwel. Het stel trouwde in 1956 en zette het kippen- en inmiddels varkensbedrijf in Esbeek voort. Pa en ma Wezenberg woonden bij hen in. “Het is altijd heel goed gegaan, maar eigenlijk blijf je kind”, vindt Annie.

Vliegramp
Het stel kreeg drie kinderen, Rinel, Marian en Stijn. Toen Annie zwanger was van Stijn sloeg het noodlot toe. “Mijn broer Jo woonde in Tilburg. Hij was ingenieur en werkte bij van Puijenbroek. Voor zijn werk moest hij naar Amerika. Met Diessen kermis, ik weet het nog als de dag van gisteren, kwam hij goedendag zeggen. In die tijd werd er nog weinig gevlogen en wij spraken onze vrees uit. Onze Jo stelde ons gerust dat er op de weg meer ongelukken gebeuren dan in de lucht. En toch ging het mis. Tijdens het opstijgen van een tussenlanding in Ierland stortte het vliegtuig neer. Hij had op het vliegveld nog een kaartje op de bus gedaan voor zijn vrouw en twee kinderen. De krantenknipsels over de ramp heb ik nog altijd bewaard. Ons pa en moeder hebben er erg veel van geleden.”

Aanloop uit Rotterdam
Als Annie en Gust op zaterdag om 5 uur stopten met werken, ging pa Wezenberg demonstratief in de tuin aan de gang, om te laten merken dat hij het er niet mee eens was. Op zaterdagochtend was het een heksenketel door de verkoop aan huis van eieren, fruit en groente. Er kwamen veel mensen van de camping De Hertenwei uit Lage Mierde. “En nog altijd komen mensen uit Rotterdam bij mij nog op de koffie”, zegt Annie trots. Toen in 1971 Gust ziek werd kwamen alle werkzaamheden op Annie aan. Dat was een pittige tijd. In 1991 vertrokken zij naar het dorp.

PICT0009.jpeg

35 jaar geleden

Aan Ad van de Bockenreijder moesten Annie en Gust beloven om de eieren te blijven leveren zoals al jarenlang het geval was. En zelf komen brengen, vond Ad, want zij hadden meer tijd dan hij. Dat hebben Annie en Gust in totaal veertig jaar lang gedaan. En ook daar is een eind aan gekomen. Nog wekelijks is Annie bij de Bockenreijder te vinden, weliswaar zonder eieren. In 2013 is Gust overleden.

Ouder worden
“Ik heb altijd graag en hard gewerkt. Blij dat ik het kon. Ik had het werk vaak al gedaan voordat andere mensen het gezien hadden. Beton maken voor de mestkelders, alles deed ik, ik deinsde nergens voor terug. Ook alle administratie van het bedrijf nam ik voor mijn rekening. Ik hield niet van stilzitten. Ook waren wij betrokken bij het sociale leven in Esbeek, zo is Gust 25 jaar bij de Raad van elf geweest en ik bij de KVO en de korfbalclub. Het sportveld was vroeger naast ons huis. Ik herinner me nog dat onze varkens- en kippenkooi als kleedlokaal werden gebruikt. Nu je wat op leeftijd bent moet je toch inleveren. Dat vind ik nou het ergste van ouder worden. Maar ik hou me lekker bezig met lezen, tuinieren, bakken en kaarten.”

Verzoeknummer: ‘Brabant’ van Guus Meeuwis. “Ik ben trots op de Brabantse gemoedelijkheid, schoonheid en dialect.”

DSC_0176.jpeg

Notulen Algemene Vergadering 11 juni 2014
HET ONTSTAAN VAN HET SAMENWIJS-KUNSTWERK
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 04 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.