Aan De Keukentafel met Arnie Craninckx

Aan De Keukentafel met Arnie Craninckx

Arnie schrijft boek ‘Prettig verstoord brein’

Om haar hoofd leeg te maken begon de Esbeekse Arnie Craninckx (53) drie jaar geleden met het schrijven van blogs. Dat hielp haar bij het herstelproces na een beroerte in 2010. De aangrijpende verzameling blogs heeft zij gebundeld tot een boek. “In ‘Prettig verstoord brein, humor als veerkracht’ beschrijf ik zaken waar ik in het dagelijks leven tegenaan loop”, aldus Arnie, ondertussen ervaringsdeskundige. “Een simpele gebeurtenis kan voor mij een drama zijn. Het is constant keuzes maken, want als je het één doet ben je te moe voor het ander.” 

‘Niemand ziet de rolstoel in mijn hoofd’
Arnie hoopt met haar boek onzichtbare beperkingen van mensen met NAH (Niet-Aangeboren Hersenletsel) helder te maken en op meer begrip uit de omgeving. “Er wordt mij wel eens gevraagd wanneer ik onderhand weer ga werken. Niemand ziet de rolstoel in mijn hoofd.” Prof. Dr. Anne Visser-Meily, revalidatiearts in het UMC Utrecht en hoogleraar Revalidatiegeneeskunde, vindt in het voorwoord het boek een absolute aanrader. Het biedt steun aan lotgenoten en hun naasten. Zij prijst ook Arnie om haar humorvolle manier van schrijven. Arnie: “Ik hoop dat professionals ook mijn boek gaan gebruiken in de behandeling en voor lezingen. Ik geef tevens tips, adviezen en handvatten om grip te krijgen op de klachten. Maar ik schrijf ook over kleine overwinningen, die groots aanvoelen. Verbetering zit in het feit er beter mee om te gaan. Genezen kan niet, herstellen wel. Dat kan door trucjes en strategieën toe te passen, meegekregen op het Revalidatie Centrum Leijpark. Daar kreeg ik ook het advies om te gaan schrijven. Dat lukte mij niet meteen. Je moet sterk zijn om kwetsbaar te zijn.” 

Stappenplan
Arnie had  moeite met het delen van het ‘douchegebeuren’ op papier. “Mijn opgestelde stappenplannen werken in principe goed, maar ik was toen nogal gehaast. Ik stond onder de douche en wist dat er iets niet klopte. Het duurde even voordat ik besefte dat ik met kleren aan onder de sproeier stond. Erg confronterend. Mijn tranen vloeiden net zo hard als het douchewater. Zo zet ik ook gerust een pan rauwe aardappels op tafel.” Arnie kan geen film volgen of een boek lezen. Toch is zij er goed uitgekomen. “Ja, je ziet wel eens anders. Er overlijden zelfs mensen. Ik red het thuis zonder professionele hulp doordat ik veel steun, begrip en hulp heb van mijn kinderen en partner. Zij voelen mij goed aan en daar ben ik dankbaar voor. Je hoort ook vaak dat een huwelijk het niet redt en dat kan ik wel begrijpen.” 

b2ap3_thumbnail_Arnie_boek2.jpeg

Het boek ‘Prettig verstoord brein’ is verkrijgbaar via de gelijknamige website en kost 15 euro. Een gesigneerd exemplaar is mogelijk.

Lievelingsmuziek: Try’ van Pink. “De tekst geeft precies aan dat wat ik doe: opstaan en proberen.” 

b2ap3_thumbnail_Arnie_boek.jpeg

We zoeken een nieuwe Dorpsondersteuner!
Jaarverslag 2015
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 29 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.