Aan De Keukentafel met Arnie Craninckx-van Dommelen

Leven met Niet Aangeboren Hersenletsel

Tot 2010 kabbelde Arnie’s leventje rustig door. Ze kwam 51 jaar geleden ter wereld in Esbeek, op een boerderij aan de Esbeekseweg, toen nog Dorpsstraat. Ze groeide op in een gelukkig gezin met vader, moeder en broer Kees. “Ik heb absoluut een fijne jeugd gehad. We mochten meehelpen op de boerderij. Een leuke bezigheid vond ik de kalfjes drinken geven.” Na de Mavo en de Havo kreeg Arnie een kantoorbaan bij ABAB van de NCB. In die tijd kreeg ze verkering met de Baarschotse Jan Craninckx. “Ik kende hem eigenlijk al eerder, maar dat was nog in een tijd dat ik alle jongens ‘stom’ vond.” Op 21 jarige leeftijd trouwde het stel en kreeg twee kinderen: Elleke en Louis. Naarmate zijouder werden ging Arnie weer aan de slag buitenshuis, een administratieve baan bij kledingzaak Gimbrère.

Daar sloeg het noodlot toe. “Tijdens het copieren kreeg ik een herseninfarct. Ik herkende het niet als zodanig. Had een verdoofd gevoel in mijn gezicht en mijn arm bewoog moeizaam. Zo goed en zo kwaad als het ging heb ik de dag uitgewerkt en de volgende dag ging ik pas naar de huisarts.” Ziekenhuisopname volgde en na wat onderzoeken en therapieën keerde Arnie huiswaarts. “Ik had moeite met lezen, concentratieproblemen en kon niet met drukte overweg. Uiteindelijk kwam ik bij revalidatiecentrum Leijpark terecht en heb daar veel geleerd. Mijn drive was ook enorm. Ik kreeg ergo- en psychotherapie. Daar werd een nieuwe gebruiksaanwijzing voor me geschreven om zo goed mogelijk de dag door te komen. Ik kreeg handvatten aangereikt en praktische tips.” Arnie kwam in contact met lotgenoten met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) en raakte bevriend met Celia Slagman, ex neuropsycholoog. “Celia kent alle ins en outs. Samen delen wij nu als ervaringsdeskundigen op de site www.zicht-in-nah.tumblr.com onze dagelijkse beslommeringen.” Arnie schrijft de blogs met de nodige humor en zelfspot. Ook pakt zij projecten aan waar zij haar ervaringsdeskundigheid kan inzetten.

Zo geeft ze intervisie aan eerstelijns hulpverleners. En is vrijwilliger bij Zorg Belang Brabant. Samen met Celia heeft Arnie onlangs het wandelproject ‘Brein op Beentjes’ opgezet. De eerste activiteit zit er al op. Met dertig wandelaars namen zij deel aan de Ten Miles in Tilburg. “Het was een heel gedoe om sponsoren en zo te regelen voor ‘Brein op Beentjes’. Maar gelukkig heeft mijn Jan ons met raad en daad terzijde gestaan. Anders was het onmogelijk geweest. Onze Jan is sowieso mijn steun en toeverlaat. Hij geeft mij de ruimte die ik nodig heb. Mijn aandoening heeft natuurlijk een wissel op ons gezin getrokken. Wij zijn er alleen maar hechter door geworden. Iedereen past zich aan en grijpt in waar nodig. Onze Jan heeft er moeite mee om mijn blogs en tweets te lezen. Terwijl ik het van me afschrijf is het voor hem te confronterend. Voor mij is het een verwerking om mijn beperkingen te accepteren. Ik ben emotioneel geworden, ongeduldig, snel moe, heb concentratieverlies en moeite met switchen.” Zo op het eerste oog lijkt er niks aan de hand met Arnie. Niemand ziet een rolstoel in mijn hoofd, zoals zij zelf gekscherend zegt.

ArnieC.jpeg

Hoewel er over het algemeen veel begrip is in haar omgeving, stuit zij ook wel eens op onbegrip. Zij probeert zoveel mogelijk de draad van het leven op te pakken. “Want ik geef er niet graag aan toe, maar ja, dan moet ik het de volgende dag toch weer bezuren. Of ik bang ben voor een recidief? Nee, ik ben wel gerust, want de oorzaak was waarschijnlijk een gaatje in mijn hart en dat is inmiddels gedicht. Door deze ingrijpende gebeurtenis leef ik veel intenser. Ik geniet van de kleine dingen. En enorm van onze kleinzoon. Dat is wel weer het mooie ervan.”

Arnie’s muzikaal verzoek is ‘Diamante’ van Zucchero. “Als ik overprikkeld ben word ik van dit nummer rustig. Ik land weer. Muziek betekent momenteel veel voor me."

{youtube}RE4DQ-6Cna8{/youtube}

P.s.
Een herseninfarct ontstaat doordat een bloedstolsel een bloedvat in het hoofd afsluit. Het hersenweefsel achter de blokkade krijgt daardoor geen zuurstof en voeding meer en sterft af.

ArnieC2.jpeg

Arnie met haar kleinzoon Levi.

Egbert zijn muzikale keuze is ‘Die Schöpfung - Von deiner Güt', o Herr und Gott’ van Haydn.

{youtube}pZZ_lehq2q8?list=RDpZZ_lehq2q8{/youtube}

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.