Aan De Keukentafel met Bas en Maaike van Zantvoort

Aan De Keukentafel met Bas en Maaike van Zantvoort

’t Hoogeind op ’t Hoogeind

Voor Bas (33) en Maaike (37) is een droom uitgekomen: bij hun woning aan de Hoogeindsestraat in Esbeek een kleine individuele logeeropvang voor jongeren en gezinnen die ondersteuning kunnen gebruiken. Het bijgebouw met douche, toilet en slaap/woonkamer biedt plaats voor één persoon en draagt de naam ‘’t Hoogeind’. Maaike en Bas ontvangen in het weekend jongeren tot 18 jaar met een verstandelijke beperking. 

Bas en Maaike werken beiden in de zorg. Bas als arbeidsbegeleider en Maaike als groepsleidster. Zij leerden elkaar kennen door hun werk bij De Hondsberg in Oisterwijk. Daar werkten zij op dezelfde groep. Maaike: “Ik kom uit Oss. Esbeek is prima om te wonen. Wij zitten hier mooi vrij aan de rand van het dorp en hebben het uitermate goed naar onze zin. Naast onze hoofdbaan bij De Hondsberg wilden wij er graag wat naast gaan doen. Daar denken we al jaren aan. Iets zonder een baas boven je, je eigen visie volgen zonder vaste regels. Toen wij gingen rondkijken naar een koopwoning kwamen we op dit idee.” Voorlopig stellen Bas en Maaike  twee weekenden in de maand ‘’t Hoogeind’ beschikbaar. De aanvragen lopen via de gemeente. Bas: “Als zzp-er staan wij bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Wij moeten aantonen dat de cliënt bij ons op de plek is en doelen stellen.” Bas neemt in deze beginsel de werkzaamheden en begeleidingsuren voor zijn rekening en hoopt uiteindelijk fulltime deze kleinschalige logeeropvang te gaan runnen en zo op lange termijn zijn baan bij De Hondsberg op te kunnen zeggen. 

Jeroen

Jeroen van veertien komt eenmaal per maand logeren. Hij is al vier maal geweest. Jeroen heeft moeite met het omgaan met mensen. De vorige opvang met acht kinderen om zich heen was te grootschalig voor Jeroen. Eén op één bevalt hem beter. Bas: “Jeroen zit vaak gezellig bij ons aan tafel. Hij helpt met koken en eet met ons mee. Naar behoefte kan hij zich terugtrekken in zijn eigen woonruimte. Hij moet sowieso tweemaal drie kwartier per dag van ons zijn rust pakken.” Ook met baby Robin van 7 maanden klikt het goed. Maaike: “Hij accepteert haar volledig. Het is toch spannend om een cliënt dag en nacht in huis te hebben.”  En wat doe je als de spanning oploopt? “Wij hebben voldoende ervaring om daar mee om te gaan.” Bas en Maaike zijn in goede balans door hun werkwijze en specialiteiten. Bas is meer van de praktijk en handelt vanuit zijn gevoel, terwijl Maaike graag de boel onderbouwt met theorie. Bas volgde de opleiding SPW en Maaike Pedagogiek.

b2ap3_thumbnail_BasMaaike1.JPG

Een droom komt uit

Wat heeft ‘’t Hoogeind’ uiteindelijk een jongen zoals Jeroen te bieden? Bas: “Individuele begeleiding in de vorm van activiteitenbegeleiding in een huislijke omgeving. Daarbij moet Jeroen leren zich aan de regels te houden. Voor een andere cliënt die bijvoorbeeld vastloopt in de thuissituatie zou de begeleiding meer van observerende aard kunnen zijn en voorzien van ondersteuning en handvatten. Privacy kan ook een groot goed zijn maar net zo goed kan bij een cliënt alleen de behoefte liggen bij het gebruik maken van onze woonkamer en tuin. Al bij al  worden de gezinnen thuis ontlast wat ook een grote doelstelling is. Wij bieden een begeleiding volledig op maat ingevuld. Maaike, ik en vast ook Robin vinden dit hartstikke leuk om te doen en inderdaad onze droom is uitgekomen.”

Verzoeknummer: I Need Never Get Old  van Nathaniel Rateliff & The Night Sweats

Bas: "Ik beluister dit nummer zo vaak dat ook Maaike het (weliswaar noodgedwongen) is gaan waarderen."

(De naam Jeroen is om privacy redenen gefingeerd)

b2ap3_thumbnail_BasMaaike2.JPG

 

Bas en Maaike van Zantvoort

Tinus is prins van de Haaikneuters
Beursvloer Hilvarenbeek is On Tour!
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 29 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.