Aan De Keukentafel met Carien van de Sande-Van Raak

Aan De Keukentafel met Carien van de Sande-Van Raak

Hoe was het om als dochter van de plaatselijke bakker, kruidenier en café op te groeien in jaren 60/70. Carien (59) heeft de antwoorden en vertelt over haar jeugd, ouderlijk huis, over haar eigen kinderen, maar ook over een erfelijke ziekte van het zenuwstelsel.

Werk aan de winkel
Carien was de middelste van vijf kinderen in het gezin van Jan en Miet van Raak. “Wij kwamen niks te kort”, vertelt zij “We konden uit de winkel nemen wat we wilden. Met het café en de bakkerij erbij was het een drukke en hectische boel. Er was weinig tijd voor de kinderen, want ons pa en moeder moesten hard werken en wij leerden al jong om mee aan te pakken. Het was gewoon zo, wij wisten niet beter. Werken, werken en nog eens werken. Ik herinner me, dat ik al als kleuter met de bolderkar briketten uit het kolenhok haalde voor de bakkerij. Wat was ik blij toen er gas kwam.” 

Carien haar schooladvies luidde MAVO, maar bij haar thuis vonden ze het belangrijker dat zij leerde koken, strijken en naaien. “Daar ging je niet tegenin. Na de huishoudschool bleef ik thuis. Er was werk genoeg. Ik bracht brood rond en ik stond ook achter de bar. Het café was niet mijn ding.” Willeke Van de Sande was een van de stamgasten en zo gebeurde het dat Carien en Willeke verliefd werden op elkaar. Zij trouwden op 14 februari 1978. “Dat vond iedereen een bijzondere dag: Valentijnsdag. Wij hadden daar nog nooit van gehoord.” Het stel gingen wonen aan de Tuldensedijk en bouwde later een huis in de Klapstaarten. Het huwelijk van Wil en Carien werd gezegend met twee kinderen, een zoon en een dochter. “Zeg dat wel ja, gezegend!” 

Brand
De gezondheid van pa Van Raak liet te wensen over. Door trombose werd een been geamputeerd. “Het emotioneert mij nog altijd als ik daar aan denk. Mijn ouders stopten met de hele zaak en bouwden in 1980 een bungalowtje ernaast. Ik had geen moeite met de overname door Henk Soetens, maar wel toen later de boel afbrandde. Het hele aanzicht was weg, dat vind ik nog altijd eeuwige zonde. Opa van Raak is de bakkerij en het café begonnen, maar wanneer dat precies was weet ik niet.”

Potje thee en rust
“Als kind kon ik mijn verhaal niet kwijt. En ik vraag me af of de kinderen dat hedendaags wel kunnen met al die werkende en druk sociaal verplichte ouders. Met alle respect voor iedereen, maar ik heb toen bewust gekozen voor volledig ‘thuisblijfmoeder’.  Ik vond het dagelijkse potje thee en een praatje na school heel belangrijk. En vooral de rust. Dat heeft zeker ook met mijn eigen jeugd te maken.“

b2ap3_thumbnail_ouwe_jan.jpeg

 

Carien is ook niet voor het digitale tijdperk van mobieltjes en computers. “In mijn tijd werd er nog gezellig gekletst aan de bar, nu zit iedereen met zijn mobieltje. Als de computer in het ziekenhuis weigert kunnen ze niks meer. Ik vind het verschrikkelijk.” En Carien moet nogal eens in het ziekenhuis zijn. Op veertig jarige leeftijd ging zij moeilijker lopen. In Nijmegen werd de diagnose ziekte van Strűmpell gesteld. “Ik zou het ook wel anders willen zien. Maar als ik bij het revalidatiecentrum zo om me heen kijken, en al die ellende zie, neem ik die van mezelf maar weer mee. Ik ga wel wat achteruit. Onze Wil en ik passen ons steeds aan, zoals de kleinkinderen dat van nature al doen. Zij vinden het geweldig om met oma op de scootmobiel rondjes te rijden. In ons huis kunnen we van alles aanpassen mocht het nodig zijn, want wij zijn van plan om hier te blijven wonen. Onze Wil en ik zijn échte Esbekenaren. We strumpelen maar verder, zeg ik vaak gekscherend.” 

Verzoeknummer: “Het lied ‘onze lieve vrouwke’ van Lia de Haas vind ik heel mooi. Vooral het Brabantse erin spreekt mij aan.” 

b2ap3_thumbnail_carienvdsande.jpeg

Aan De Keukentafel met visboer Harold Pistorius
Aan De Keukentafel met Harriëtte Van Gorp
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.