Aan De Keukentafel met Chris van Laarhoven

Aan De Keukentafel met Chris van Laarhoven

Chris (51) kreeg een jaar geleden het stokje ‘voorzitter Esbeek Sport’ door van Hans Knobben, die de functie 14 jaar lang bekleedde. 

Het bestuur van Stichting Esbeek Sport bestaat uit zes mensen waaronder een afgevaardigde van de tennis-, voetbal- en korfbalclub. “Ik ben voor de functie voorzitter gevraagd. Mijn zonen voetballen ook en ik vind het erg belangrijk dat er goede voorzieningen zijn en blijven. Graag willen we voor de verenigingen de kosten laag houden, maar de subsidiekraan wordt helaas steeds meer dichtgedraaid. De inzet van vrijwilligers wordt nóg belangrijker en gelukkig gaat dat goed in Esbeek. De velden huren wij van de parochie en die willen er eigenlijk wel vanaf. De huurprijs wordt geleidelijk opgetrokken naar een markt conforme huurprijs. Het zou mooi zijn als de gemeente de grond in handen krijgt en verhuurt aan Stichting Esbeek Sport. Daarover zijn wij in overleg. Tevens ben ik het aanspreekpunt voor de gymzaal die momenteel een flinke opknapbeurt ondergaat.”

Dankbaar werk
Samen met zijn ouders en broer groeide Chris op in Tilburg op D’n Besterd. Na de HAVO deed hij de leer/werk opleiding verpleegkundige en de Esbeekse Anja van Avondonk was zijn klasgenootje. 15 Jaar lang was hij te vinden op de IC van het TweeStedenziekenhuis. Heftig? “Jawel, maar daar groei je in.” Een leidinggevende functie in het Amphia ziekenhuis in Breda volgde. Na afdelingshoofd op de chirurgie belandde hij bij Thebe, in de ouderenzorg als verpleegkundig specialist. “Ik heb dankbaar werk. De waarde van het leven mag ik mee inschatten. Ik kijk wat ik kan betekenen op medisch gebied. Ja, de eenzaamheid onder de ouderen is momenteel een issue. Maar ik denk dat het ook met persoonlijkheid te maken heeft. De een gedijt goed en de ander is somber. Zoals bij alle mensen. Een bezoek betekent niet dat diegene zich niet eenzaam voelt.” 

Voor zijn opleiding verbleef Chris even in Amerika. “Ik zag daar veel armoede in de verzorgingshuizen. De mensen zijn daar afhankelijk van vermogen en verzekering. Dan zitten wij hier in Nederland riant. Mooi gefaciliteerd, hoge normen, geen sombere bedoening, nee, wij hebben niks te klagen. Ook hier zijn vrijwilligers weer van groot belang. Een verpleeghuisplaats kost zo’n 80.000 euro per jaar. Dat is ook een reden om zolang mogelijk thuis te wonen.”

Van stad naar dorp
Chris woont zo’n 25 jaar in Esbeek met Anja en zijn drie kinderen. “Ik vond het geen grote stap om naar een dorp te trekken. Tilburg was ook prima geweest, maar wij kregen de gelegenheid om hier bouwen. Verder heb ik er niet over nagedacht. Ik kwam niet met een doelstelling van ‘erbij horen’ of zo.

b2ap3_thumbnail_ChrisvL.jpeg

Het was niet moeilijk om ‘ertussen te komen’, zoals wel eens wordt beweerd. Ik trek mijn eigen plan, ben mezelf en had beslist geen gevoel van ‘niet welkom’. Esbeek is een plezierige gemeenschap en mijn kinderen gedijen hier goed.” Daarbij is Chris ook al 25 jaar lid van Harmonie Concordia in Hilvarenbeek. Hij bespeelt daar geen instrument meer, maar zit wel in de commissie van de vlooienmarkt. Bij D’Af en Toeters blaast hij de trombone. 

Favoriete muziek: “Ik heb er twee, mag dat ook? ‘5446 Is Mijn Nummer’ van Kenny B en Doe Maar, vind ik een lekker reggae nummer met een leuke club blazers. En nummer twee is ‘De lage landen worden kampioen’ van Clouseau, waarin de Nederlanders vriendelijk worden uitnodigend om de Rode Duivels te steunen.”

b2ap3_thumbnail_ChrisvL2.jpg

Notulen jaarvergadering Coöperatie Esbeek 23-06-20...
Aan De Keukentafel met Yvonne Mutsaers
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.