Aan De Keukentafel met Dion Luijten

Aan De Keukentafel met Dion Luijten

Hee, een bekend gezicht, zag ik jou niet op tv?’ Als woordvoerder en communicatieadviseur van de politie eenheid Oost Brabant verschijnt Esbekenaar Dion Luijten (45) met enige regelmaat op de Nederlandse buis. Dion doet zijn woordje bij televisiezenders zoals Omroep Brabant, SBS en ook bij de NOS. Hij maakt persberichten van spelende zaken. Belangrijk is dat hij de boodschap goed verwoord naar buiten brengt, het mag het onderzoek niet schaden. Daarvoor bekleedde hij tien jaar lang de functie van hondengeleider. Dat betekent dat je dienst doet met een surveillancehond en ingezet wordt bij bijvoorbeeld geweldsincidenten of inbraken. En dáárvoor werkte Dion in de algemene surveillance dienst.

Kliek
De geboren en getogen Tilburger groeide op in een gezin met vier zonen op De Besterd. Pa werkte bij de Volt. Zoals ook twee van zijn broers ging Dion na het Odulphus lyceum in 1988 naar de politieschool in Harlingen. In 1990 ging hij werken bij het toenmalige Korps Rijkspolitie. Dion kreeg in 2003 een relatie met collega Carmen. “Ik woonde in Waalwijk, mijn familie in Tilburg en Carmen in Bladel. We zochten een woonbestemming tussenin. Dat het de gemeente Hilvarenbeek zou worden was snel duidelijk. In 2005 gingen wij in Esbeek wonen. ‘Wat ga je daar toch doen bij die kliek’, werd ik gewaarschuwd. We gingen er open minded in. Wij hebben nergens moeite mee gehad. Samen met onze twee kleine kinderen wonen wij heerlijk in Esbeek. Ik sloot me al snel aan bij een mountainbike clubke. In deze hoek zit behoorlijk wat import. Dat scheelt misschien, maar ook met echte Esbekenaren hebben wij een goed contact.

Wapenbezit
Zoals overal zijn er ook bij de politie veranderingen en reorganisaties. “Zo zijn wij van 26 korpsen naar 1 korps gegaan. Maar wij merken ook veranderingen onder de burgers. Zij zijn veel mondiger en agressiever geworden. Er is meer wapenbezit en minder respect. Toen ik begon was er geen internet en mobiele telefoon, laat staan mobiele telefoons met internet. In mijn begintijd als woordvoerder was de politie de enige bron van informatie. Tegenwoordig staat alles meteen op internet en journalisten hebben de betrokkenen al snel gesproken. Het ligt direct op straat. En dat kan een onderzoek aardig in de weg zitten. Of ik ooit wakker lig van een zaak? Dat is me eigenlijk nog nooit gebeurd. Ik kan zaken snel een plaatsje geven en verwerk het door er met collega’s en thuis over te praten.”

Gebeurtenis/anekdote
“Drie jaar geleden was op De Laarakker in Liempde een babylijkje van een meisje gevonden. Ik was woordvoerder in deze zaak. Familie was niet te achterhalen. Er werd een toepasselijke naam verzonnen: Sterre van de Laarakker. Mijn dochtertje Sterre was toen een paar weken oud. Ik vond het wel een eer. Het is overigens een onopgeloste zaak.” Zo heeft Dion een legio aan verhalen van gebeurtenissen.

Dion houdt van van reizen. Met dochtertje Sterre in de rugdrager in Yellow Stone National Park in Amerika

Hij herinnert zich dat hij voor het eerst op tv kwam als woordvoerder. Met vrienden zat hij paraat en toen hij in beeld kwam sprak de voice-over, tot grote hilariteit van de aanwezigen, dwars door zijn verhaal heen. Ook keek Dion eens urenlang met een verwrongen gezicht de Esbeekse huiskamers in, doordat het oude Tv-kabelsysteem een storing had.

Inbraaktip
“Woninginbraak is moeilijk de kop in te drukken. Dat blijft bij de politie een speerpunt. Mensen moeten weten dat je niet alleen voor een ongeluk of een hartaanval 112 (dat is de kortste lijn) moet bellen, maar zeker ook bij verdachte zaken. Bijvoorbeeld als je een auto met gedoofd licht door de straat ziet rijden. De piek van inbraken is in de vroege donkere avonduren. Mensen zijn dan minder alert, omdat er overal bedrijvigheid is. De deuren zijn gewoon open. Die gaat alleen ‘s nachts op slot. Zo wordt het de inbreker makkelijk gemaakt. De burger kan preventief veel doen.”

Verzoeknummer: “Laat ik maar toepasselijk iets van The Police kiezen; ‘Every little thing she does is magic’.”

Aan de Keukentafel met oud Esbekenaren Piet en Mie...
Presentatie herontwikkeling Parochie Esbeek Samenw...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 18 September 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.