Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Corry Wezenberg-Van den Hout

Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Corry Wezenberg-Van den Hout

Ondanks dat de Hilvarenbeekse Corry (82) een aantal vrijwilligere activiteiten, waar zij tientallen jaren aan verbonden was en onderscheiden is, heeft stopgezet, staat zij nog volop in het leven. De Esbeekse peuterspeelzaal, het Rode Kruis en verschillende collecties voor het goede doel heeft ze achter zich gelaten. Maar zij legt nog altijd, vol medeleven, ziekenbezoeken af en neemt graag eenzame mensen letterlijk in de arm. Gezien de familiare belasting zet Corry zich ook nog in voor de Nierstichting. 

Bewijs van goed gedrag
“Peuterspeelzaal De Debberkes heb ik twintig jaar lang gedaan. Ik heb er mijn kleinkinderen gehad, maar zelfs ook mijn

twee achterkleinkinderen Stijn en Sem. Het werk heb ik met veel plezier gedaan. Toen ik bijna tachtig jaar was moest ik op het gemeentehuis nog een bewijs van ‘goed gedrag’ gaan halen voor de peuterspeelzaal”, lacht Corry. “Het rode Kruis heb ik dertig jaar geleden mee opgericht. We begonnen met handwerken in de huiskamer van pastoor Weijling. Daarna verhuisden we van het handwerklokaal naar Schuttershof en naar het kinderkapel. Met de Zonnebloem was ik zes maal te vinden als begeleidster mee op vakantie.”  

Jeugdjaren
Corry is geboren en getogen in Hilvarenbeek op een boerderij op de Westrik in een gezin met tien kinderen. “Er zijn nog negen kinderen in leven. Mijn jongste broer, met ik wie ik ruim 14 jaar verschil in leeftijd, zag ik nauwelijks opgroeien, want ik was alleen in de weekenden thuis. Ik diende bij van Puijenbroek in Goirle. Toen de man des huizes verdronk, ging mevrouw terug naar Roemenië. Daarna heb ik in Tilburg nog verschillende adressen gehad.” 

Annemiek
“Mijn vriendin was een nichtje van Jan Wezenberg in Esbeek. Zo leerden wij elkaar kennen. Toen wij trouwden betrokken wij het huis, daar waar nu Ton en Frank Hafkemeijer wonen. Na een paar jaar bouwden we in 1961 een woning in de Adrianusstraat.” Jan en Corry kregen vier kinderen waarvan Annemiek in 1972 overleed. Ze had een Lichamelijke en geestelijke beperking. “Het eerste levensjaar was zij een blakend gezonde baby. Ze ging gewoon zitten. Maar na de laatste cocktail enting bleef zij liggen en brabbelde niet meer. Ze was verlamd en spastisch. De kleine hersenen waren beschadigd. Annemiek onderging een operatie aan de benen. We hadden altijd nog de hoop dat het in de puberteit goed zou komen. Maar helaas.

b2ap3_thumbnail_Wezenberg_2.jpeg

Wij werden overgehaald om haar uit huis te plaatsen naar Huize Haarendael in Haaren. Later heb ik mezelf dat erg verweten, want op 12-jarige leeftijd verongelukte Annemiek.  Zij lag op een mat, toen een ander kind in de rolstoel boven op haar viel, en stikte. Ik kon me niet voorstellen dat een kind dat niks kan toch kan verongelukken. Denk je dat je kind goed verzorgd en veilig is. Ik ben lange tijd boos geweest.”

Een échte (Es)Bikse
“Binnen een jaar tijd stierven er drie kinderen in onze buurt. Deze lagen naast elkaar op het kerkhof. Mijn man Jan, die in 2004 overleed, wou per se bij Annemiek begraven worden, maar omdat een volwassengraf niet bij een kindergrafje kan, heb ik Annemiek op laten opgraven en samen met Jan laten cremeren. Nu heb ik hen beiden thuis.” ‘Thuis’ is sinds 16 jaar in de Wouwerdries in Hilvarenbeek. Zoals Corry zich een échte Esbeekse voelde, zo voelt zij zich nu weer een échte Bikse. “Ik aard makkelijk en ben de moeilijkste niet. Je kunt het elkaar zo lastig maken als je zelf wilt. Niet alles  willen zien, weten en horen, denk ik altijd maar.”

Favoriete muziek: “Ik zing bij het ouderenkoor in Hilvarenbeek. Ik hou van de liedjes van vroeger zoals de Zuiderzeeballade.”

b2ap3_thumbnail_wezenberg_1.jpeg

Een school in de Esbeekse kerk? De gemeente is aan...
Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Hedwig van Do...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 01 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.