Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Hedwig van Doormaal

Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Hedwig van Doormaal

Fietsen voor dochtertje Sjimmy op de Alpe ‘d HuZes

Op 2 juni start voor de elfde maal de jaarlijkse actie Alpe ‘d HuZes om zoveel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. Een actie waarbij duizenden Nederlanders de Franse berg, maximaal zes maal bewandelen, hardlopen of fietsen onder het motto ‘opgeven is geen optie’. Ieder met zijn eigen visie en verhaal. Dit ‘Keukentafel’ verhaal is afkomstig uit Hooge Mierde. Johan Dobbelaar (44), bouwkundig ingenieur van beroep, is de echtgenoot van Hedwig van Doormaal (41). Hedwig is geboren en getogen in Esbeek. Samen hebben zij twee dochters, Sjimmy (8) en Filien (9). Voor Sjimmy gaat Johan, goed voorbereid, met zijn racefiets de berg beklimmen. Hedwig, haar ouders, en haar zus zijn van de partij om Johan met het hele Big Challenge team aan te moedigen. Johan zijn streven is om minimaal vijf keer de berg op te gaan. Als sportief persoon werd hij tijdens een feestje overgehaald om deze uitdaging aan te gaan. 

Zeldzame vorm van kanker

Bij dochtertje Sjimmy werd op vijfjarige leeftijd botkanker geconstateerd op haar neusbotje. “Het begon met een bultje op haar neus. Dat was er in één keer, van de een op de andere dag en daarna werd het alsmaar groter”, vertelt Hedwig. De KNO-arts in het Elisabeth ziekenhuis verwees Sjimmy door naar het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. Een week later volgde de uitslag: het Ewing sarcoom. Een zeldzame vorm van kanker. Deze aandoening komt tussen het vijfde en het vijftiende levensjaar voor (vaker bij jongens dan bij meisjes) en is uiterst zeldzaam bij mensen ouder dan dertig jaar. Hedwig: “Ja, de grond onder je voeten vandaan. De wereld stort in. We zaten meteen in de molen. Door de beste specialisten werd een plan opgesteld. Vóór iedere chemo werd bloed geprikt om te kijken of Sjimmy sterk genoeg was. Slechts eenmaal kon het niet door gaan. Dat prikken was een drama, maar verder was Sjimmy er wel goed onder. Ze liet het gebeuren. Ondanks dat Sjimmy op school nauwelijks aanwezig was ging ze toch over naar groep drie. Ze doet het heel goed. Op school is zij wie zij is. Ondanks dat ze het niet makkelijk vindt als mensen haar aanstaren, gaat ze er toch erg goed mee om. Ze vertelt dan openhartig over haar uiterlijk. Wij zijn trots op haar en ook op haar zusje Filien. Voor haar was het ook een zware tijd. Zij miste niet alleen Sjimmy in die turbulente periode, maar ook haar papa en mama.” 

Nieuwe neusbrug

Vóór de operatie onderging Sjimmy acht chemotherapieën. Tijdens het verwijderen van de tumor werd een Brachey ingebracht, dat is een plaatselijke inwendige bestraling. Na de operatie volgden weer zes chemotherapieën. “Tijdens dit proces  zijn wij erg goed begeleid. Nu, anderhalf jaar verder is het resultaat goed.

b2ap3_thumbnail_IMG-20160514-WA0002.jpg

Links Filien, rechts Sjimmy

Sjimmy is schoon van tumoren. Voorheen moest ze om de drie maanden voor een MRI scan naar Utrecht, dat is nu ieder half jaar. Op 18 juli hebben wij een gesprek in het Emma ziekenhuis is Amsterdam om de reconstructie van haar neusje te bespreken. Waarschijnlijk  wordt uit een rib, van haarzelf of van een donor, een nieuwe neusbrug gemaakt. Er staat een geweldig team rondom Sjimmy klaar”.

Genieten van kleine dingen

Hedwig werkt al dertien jaar bij Woonzorgcentrum De Clossenborch in Hilvarenbeek als ziekenverzorgende op de verpleegafdeling. Vanuit Esbeek woonde zij even in Tilburg en daarna in Hooge Mierde. “Dat is zo gelopen. Ik heb altijd wel wat met dat dorp gehad. Er woont veel familie van mij.” Hedwig ziet, samen met haar gezin, de toekomst rooskleurig tegemoet. “Natuurlijk heb ik mijn momenten, maar je moet er niet in blijven hangen. Heel dit gebeuren heeft ons met beide benen op de grond gezet. Ik weet nu wat belangrijk is en geniet van kleine dingen, zoals gezellig met z'n viertjes thuis zijn. Al dat materialistisch gedoe is van de baan. Je hoort mij niet meer klagen.” 

Favoriete muziek:

Sjimmy vindt ‘Hupsakee’ van Kinderen voor Kinderen een geweldig lied.

b2ap3_thumbnail_IMG-20160514-WA0001.jpg

 

Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Corry Wezenbe...
Notulen jaarvergadering Coöperatie Esbeek 23-06-20...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.