Aan de Keukentafel met Ex-Esbekenaar Huub Wijnen

Aan de Keukentafel met Ex-Esbekenaar Huub Wijnen

‘Ik had heimwee naar Brabant’

Als kind woonde Huub Wijnen (58) in het voormalige Hotel Dalan in Esbeek, nu Hotel Restaurant Het Landgoed. Daar spraken we ook af om samen terug te blikken op zijn jeugd in Esbeek en de tijd daarna. “Kijk, dit zijraampje was er toen ook al. Daar was mijn slaapkamer. En hier buiten liep mijn pony”, wijst Huub aan. “Zo heb ik de eerste vergunning van dit pand nog in mijn bezit. Mijn zus Jeanne en ik zijn hier toentertijd niet zo leuk weggegaan, maar ik merk dat het me emotioneel weinig doet.”

Noodlot

Huub was één jaar oud toen het gezin Wijnen het nieuwe pand Hotel Dalan betrok. Hij beleefde een mooie jeugd in Esbeek. Huub: “Wij werden verwend. Alles kon en mocht. Voor mijn eerste communie kreeg ik een pony met een sjees. Met andere jongens uit de ‘haai’ speelden wij daarmee op woensdagmiddag ‘oorlogje’ tegen de kinderen uit het dorp. Wij bouwden hutten en ik was vaak op omliggende boerderijen te vinden.” Toen Huub 11 jaar was, sloeg het noodlot toe. Zijn moeder, die al enige tijd kampte met hartproblemen, kwam te overlijden. Een oom en tante met diens twee dochters namen intrek om de zaak draaiende te houden. Uiteindelijk trokken zij het niet en ook voor vader Wijnen was het te zwaar. “De situatie liep flink uit de hand”, herinnert Huub zich. “Het kerkbestuur van Esbeek plaatste ons Jeanne en mij in een kindertehuis in Den Haag. Ik was daar het ‘boerenmenneke’. Het was er niet slecht maar ik stikte van de heimwee naar Brabant. Door een meisjes- en jongensafdeling leefden ons Jeanne en ik gescheiden. Alleen op woensdagmiddag en in de weekenden zagen wij elkaar. Soms gingen wij naar oma en opa in Schijndel en in de zomervakantie logeerde ik zes weken lang op de Bockenreijder bij Ad de Bruyn. Geweldig was dat. Dat heb ik jarenlang gedaan. Ad is nog altijd een goede vriend van mij.”

Fantastisch gezin
In het kindertehuis gaf Huub aan dat hij ook graag, zoals sommige kinderen, naar een pleeggezin wilde. Daar werd niet direct gehoor aangegeven, maar uiteindelijk belandde Huub op 15 jarige leeftijd toch bij een familie in Eindhoven. “Ik kwam in een fantastisch gezin terecht waar ik liefdevol werd opgenomen. Het klikte meteen en ik kreeg er twee broers en twee zussen bij. Zij gaven mij de ruimte om mijn verhaal te vertellen en te verwerken. Mijn pleegvader en mijn biologische vader, waar ik nauwelijks contact mee had, zijn beiden overleden. Mijn pleegmoeder leeft gelukkig nog en ik noem haar ook ‘moeder’.”

Het bloed kruipt . . .
Hoewel Huub de horeca vroeger vervloekte, volgde hij er toch een opleiding in. Na een tijd als kok gewerkt te hebben, kwam Huub vijfentwintig jaar geleden terecht bij Groepsaccommodatie De Buitenjan aan de rand van Veldhoven als hoofd huishoudelijk dienst. Daar groeide hij door naar vestigingsmanager en kreeg op het terrein een bedrijfswoning aangeboden. “Ik wou niks liever dan weer terug naar de vrijheid van de bossen. De Buitenjan voelt als mijn eigen bedrijf. Onlangs zijn we uitgebreid met ‘Klimrijk’, een ecologisch klimbos.”

IMG-20141128-WA0004.jpg

Brabanthuis.jpeg
Huub: “Hoe ouder ik word, hoe rustiger ik word. Door alle levenservaring overzie ik situaties beter. In Den Haag was ik het boerenmenneke met de zachte g, in Eindhoven was ik de Hagenees met de harde g, en nu vragen ze aan mij weer of ik uit België kom. Zo zie je maar hoe je je steeds aanpast. Weet je, Eindhoven is Brabant, maar als ik de menukaart bij de Bock lees, denk ik “hier is het échte Brabant”. Op die paar turbulente jaren na heb ik een goed gevoel over Esbeek en blijft het me trekken.”

Reünie
“Ik heb nog wat oude foto’s. Zo ook nog eentje van mijn plechtige communie naast jou. Dat vond ik toen niet leuk, want ik wou niet naast een meisje staan.” Daar is Huub ondertussen overheen gegroeid. Hij is gelukkig getrouwd met Ada. Samen hebben ze twee kinderen, zoon Joost en dochter Marlies. “Ons Jeanne woont nu in Maarheeze. Een paar jaar geleden was ik samen met haar, weliswaar met enige schroom, op een reünie van de lagere school. Wij waren er meer dan welkom en dat deed ons goed.”

Huub zijn verzoeknummer ‘Brabant’ van Guus Meeuwis behoeft geen nadere uitleg.

Huub_Wijnen_2.jpg

Huub op één van zijn klimroutes van Klinrijk in Veldhoven

Familiehuis in Esbeek
Inschrijvingstermijn glasvezel verlegd
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 September 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.