Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Janny Broeckx

Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Janny Broeckx

De naam Janny Broeckx is een begrip in Hilvarenbeek en omstreken. Janny zit al 45 jaar in het kappersvak en werkt al bijna 40 jaar als zelfstandig ondernemer. “Ik kan er een boek over schrijven”, zegt ze “Jammer, dat ik niet alle leuke dingen heb bijgehouden.” Op 21-jarige leeftijd nam ze de kapsalon over van haar werkgever Van den Bogaard in Hilvarenbeek. Niet niks voor zo’n jonge vrouw. Dat vindt ze nu zelf achteraf ook wel. “Het kwam op mijn pad”, zegt ze hierover. “Van den Bogaard opende een zaak elders. Zo werd ik bedrijfsleidster in Hilvarenbeek. De dingen, die van hogerhand uit gingen, liepen niet altijd zoals ik het wilde, en vaak vond ik dat ik het zelf beter kon. Toen de kans kwam om de kapperszaak over te nemen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Van huis uit werd ik gesteund, en vooral ook door Ton, toen nog mijn vriend, later mijn man. Hij pakte alles mee aan en nam ook de administratie voor zijn rekening. Dat doet hij nog steeds.” 

Kraamverzorgster
Janny groeide onbezorgd op in Esbeek als oudste in een boerengezin met vier dochters. “Ik heb een goeie jeugd gehad. Een van de voordelen van een boerderij is dat pa en ma altijd thuis zijn. Ik vond dat toen heel gewoon, maar achteraf gezien was het toch wel bijzonder.” Na de lagere school volgde Janny de huishoudschool in Hilvarenbeek, waar ze niet vond wat ze zocht. “Ik vond het saai. Het was echt een verkeerde keuze. Liever was ik naar de MAVO gegaan. Dat huishoudelijke lag me helemaal niet. Kraamverzorgster was mijn droombaan, maar ik was te jong voor die opleiding. Toen koos ik voor het kappersvak, dat leek me ook wel wat. Daar heb ik het bijgelaten, maar het beroep kraamverzorgster heeft altijd wel aan me geknaagd. Het menselijke aspect spreekt me erg aan. Dat heb ik natuurlijk in mijn werk nu ook. Voor de klanten is een bezoek aan de kapper vaak een uitje. De sfeer, een bakske koffie en een praatje. Er wordt door het persoonlijk contact veel gezegd en besproken. Jazeker is het horen, zien en vooral zwijgen. Een psycholoog zei eens tegen mij. ‘Jullie als kapper halen vaak meer uit een ‘patiënt’ door het lijfelijk contact en aandacht. Mensen voelen zich dan toch meer op hun gemak.’ En dat is ook zo. Als ik ooit zou stoppen is dat wat ik het meest zal missen: het omgaan met mensen. Dat vind ik het allerleukste. Hier haal ik veel voldoening uit.” 

van Doelenstraat naar Diessenseweg 

Na de geboorten van hun twee zonen, Jules en Teun, ging Janny van vijf dagen naar drie dagen werken. Het was even wennen voor haar om de verantwoording over te dragen aan het personeel. Ondertussen heeft Janny zes medewerkers in dienst. Ze vond het heerlijk om elf jaar geleden met de kapsalon te verhuizen van de Doelenstraat naar de Diessenseweg. Eindelijk een pand dat ze kon indelen en inrichten naar haar eigen zin en ze genoot van de uitdaging.

b2ap3_thumbnail_keukentbroeckx.jpg

Wat er zoal veranderd is in de haarmode? Best wel wat, vindt Janny. “Zo ging het vroeger meer om het eindresultaat met watergolf en permanent en met knippen was het vaak van ‘een stukske eraf’. Tegenwoordig ligt de nadruk op de basis en dat begint met het goed in model knippen van een coupe en de techniek van kleuren, waarbij een beroep wordt gedaan op je creativiteit.” 

Janny en Ton wonen in de Driehuizen, in het buitengebied van Hilvarenbeek. Hun zonen zijn de deur uit. “Vroeger stond op deze plaats een houten vakantiehuisje. Dat kochten wij van de burgemeester van Texel. Wij wonen hier nog altijd met veel plezier. Er is veel ruimte rondom huis. Dat was in de tijd van de paardenhobby van de kinderen natuurlijk ideaal. Mijn hobby is schilderen. Ik heb wel eens een expositie in De wandelgangen gehouden. Ik kan wel zeggen dat ik een gelukkig en tevreden mens ben.”  

Muziekkeuze: “ ‘Home’ van Dotan doet me herinneren aan overleden dierbaren.” 

b2ap3_thumbnail_keukentbroeckx2.jpg

Haalbaarheidsonderzoek SamenWijs Esbeek positief.
Aan De Keukentafel met Janus van Doormaal
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 01 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.