Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Rivka Van Egmond

Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Rivka Van Egmond

Haar wiegje stond In Utrecht, groeide op als tweede van vijf in Harderwijk en Den Bosch, vertoefde op tien-jarige leeftijd, wegens werk van pa, een jaartje in Zuid-Afrika, en belandde als twaalf jarige in Esbeek. De cultuurshock in Esbeek was voor haar groter dan in Zuid-Afrika. Nu is zij een ervaren verloskundige.

“Weet je”, vertelt Rivka (31), “als kind neem je het zoals het komt. Ik verhuisde nogal eens mee. Dat vond ik leuk, gaaf en spannend en vooral in Zuid-Afrika was het zo anders wonen. In Esbeek kwam ik er pas achter dat veel mensen hun hele leven op één plek woonden. Ik wist niet beter dan dat verhuizen bij het leven hoorde.”

Niet direct geaccepteerd
Het voelde voor Rivka in de Esbeekse begintijd als een indringer. De eerste maanden waren niet leuk. “Ik zat in groep acht en werd door de meiden niet geaccepteerd, wel door de jongens. Rien van de Wouw werd mijn vriendje en dat was mijn redding haha. Dat zal ie wel leuk vinden om te horen. De meiden konden niet anders meer dan erin mee gaan.” Later bij het  Willem II college in Tilburg voelde Rivka zich meer thuis. Zij wende sneller aan het ‘stadse’ dan haar klasgenootjes.

“Maar het was hartstikke fijn om in Esbeek te wonen, hoor. Ik heb er nog altijd een hele leuke vriendengroep aan over gehouden. Fijne mensen, goede contacten. Ik liet zelfs eens een vakantie naar Rusland schieten omdat ik liever carnaval wilde vieren. Maar om er nu te wonen is me het te klein voor. Dan mis toch de anonimiteit.”

Geen familie om de hoek
Rivka genoot een vrije opvoeding. Zo stapte zij op haar twaalfde met haar oudere broer op het vliegtuig naar vrienden in Colorado. “Mensen keken daar van op, twee reizende jonge kinderen, maar ik vond het heel normaal. Het was ‘maar’ reizen. Familie om de hoek kenden wij niet. Ach, je wordt er zelfstandig, flexibel en goed in contacten van.”

‘Ik wil verloskundige worden’
Tijdens de opleiding verpleegkunde had Rivka moeite met de positie tussen de arts en de patiënt in te staan. Zij wilde zelf het heft in handen nemen. “De kraamzorg trok mij al sinds de geboorte van mijn jongste broertje. Tijdens een stage in een ziekenhuis in Ghana op de verloskamers was ik om. Ik wil verloskundige worden!” In Turnhout deed zij de opleiding met een stage in Londen. Rivka ging met haar vriend samenwonen en werken in Dordrecht. In een kleine 1
e lijns verloskundige stadspraktijk vond zij haar draai, met in het achterhoofd ooit terug te keren naar Brabant.

En nu is het dan zover. Een baan en een woning in Tilburg kwam op het pad en de knoop werd doorgehakt. Een huis aan de Piushaven en een baan in het ETZ als klinisch verloskundige. “Het is wennen, want voorheen begeleidde ik gezonde mensen de hele zwangerschap lang en verwees ik door bij problemen en nu komen die problemen bij mij. Dus een hele andere tak van verloskunde.”

b2ap3_thumbnail_RivkaRalf.jpeg

                Rivka met haar broer Ralf op reis

Bevalling van zus
Een jaar geleden werd dochtertje Yare geboren. “Mijn bevalling ging vlug. Je zou zeggen dat het fijn is dat je veel weet hè, maar je kunt ook té veel weten. Ik heb de bevallingen van mijn zus mogen doen, hoe bijzonder. Verloskundige is een wonderlijk mooi beroep. Ook slechtnieuws gesprekken zijn een waardevol onderdeel van mijn werk. Hoe schrijnend het ook kan zijn. Zo begeleid ik bijvoorbeeld zwangerschapsafbrekingen. Een rampkeuze voor de ouders. Dan moet iemand nog de weeën doorstaan en bevallen. Ik werk dan puur op gevoel en als ik van patiënten terug krijg dat ze fijn zijn begeleid geeft mij dat veel voldoening. Het kan mij ook enorm raken. Helemaal nu ik zelf een kleintje heb.”

b2ap3_thumbnail_Rivka.jpeg

Rivka begeleidt haar zus met de bevalling van nichtje Phae

Muziekkeuze:
My Silver Lining van First Aid Kit heeft een mooie melodie en de tekst is van toepassing op mijzelf.”

Jaarverslag 2017
EREPENNING VOOR PIET VERHOEVEN
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 September 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.