Aan De Keukentafel met familie Oerlemans en Smolders.

Aan De Keukentafel met familie Oerlemans en Smolders.

De in Denemarken wonende Sjef en Riek Oerlemans-Smolders zijn vijftig jaar getrouwd. Momenteel zijn ze over en de familie wil hen verrassen met een Keukentafelverhaal. We blikken even terug naar 1992, het jaar dat het gezin ging emigreren naar Denemarken. Sjef en Riek woonden met zonen Herman en Arné en dochter Hereen, in boerderij De Poorthoeve aan de Tuldensedijk op landgoed De Utrecht in Esbeek.

De regels van de Utrecht waren zodanig dat het onmogelijk was om met drie boeren de boerderij voort te zetten. Herman en Arné pakten hun biezen, reisden af naar Hatting in Denemarken en kochten daar een boerderij. De grond was er goedkoop en daar hadden ze geen last van strenge regels. De afstand van achthonderd kilometer was te overzien. Canada bijvoorbeeld zou een ander verhaal zijn. Bovendien gingen zij van een pachtboerderij naar een eigen boerderij. Sjef en Riek, beiden vijftigers, volgden al snel onder het mom van ‘als jullie daar gaan boeren helpen wij mee’. Zij trokken in bij de zonen.

Enkele jaren later volgde ook Hereen met haar man Henk Vermeulen uit Netersel. Zij begonnen een varkensbedrijf. Maar nu runnen zij een succesvol pannenkoekenhuis. De kinderen en acht kleinkinderen spreken vloeiend Deens. Terwijl Sjef en Riek de taal nooit echt machtig zijn geworden. Maar bij de bridgeclub kunnen ze zich uitstekend verstaanbaar maken. De buren Kurt en Elsbeth zijn hun beste maten, hun steun en toeverlaat. Die hebben de familie er doorheen getrokken. Riek en Sjef hebben zich ondertussen teruggetrokken uit de boerderij en wonen elders in Hatting. Sjef is nog dagelijks te vinden op het boerenbedrijf van zijn zonen. En op donderdag gaan zij samen Hereen helpen in het restaurant zo’n zeventig kilometer verderop. Terwijl Sjef graag een hengeltje uitgooit, kookt Riek erop los. Veel Esbekenaren hebben kunnen proeven van het vijf sterren hotel a la Riek.

De zelf gevangen zalm en gerookte paling ontbreken niet aan de volle eettafels. Riek heeft aardig de Deense kookgewoontes onder de knie. Het trouwfeest van Herman en de Udenhoutse Petra Simons was een hoogtepunt voor zowel de familie Smolders als de familie Oerlemans. Zij zijn trots op hun (schoon) broer en (schoon) zus met hun gezin, omdat ze het geweldig hebben gedaan. Van heimwee is nooit sprake geweest. Riek en Sjef kom je zeker een paar keer per jaar in Esbeek tegen. De volgende gelegenheid zal zijn op 16 augustus om hun gouden huwelijksfeest met familie en vrienden te vieren.

Sjef en Riek op 1 augustus 1964 samen met bruidsmeisjes Luus Smolders en Adeline Oerlemans.

Verzoeknummer:{youtube}cZHrLBmD1EU<>{/youtube}

Aan De Keukentafel Rinel Vriens
Coöperatienieuws 16 juni 2014
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 September 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.