Aan De Keukentafel met Fien van den Biggelaar

Aan De Keukentafel met Fien van den Biggelaar

Fien van den Biggelaar mag zich met haar achtentachtig jaar de oudste inwoner van Esbeek noemen. Zij woont aan het Dorpspleintje. Een handbeschilderde melkkan met boerderij de Koekoek erop herinnert haar aan de tijd dat zij met haar gezin op landgoed de Utrecht woonde.

Fien groeide op in een boerengezin in Lage Mierde en was de middelste van tien kinderen. Broers en zussen boven haar zijn overleden. “Ik heb nog een foto van vroeger”, vertelt ze “waarop jullie pa met mijn man en nog wat andere mannen rondom een bak bier in het gras zitten. Wat dat betreft is er niks veranderd”.

Fien vindt sowieso dat er wezenlijk niet zoveel is veranderd. Wel inhoudelijk zoals bijvoorbeeld de vooruitgang van paard en kar naar tractoren en dat de AOW van kracht ging. Fien: “De moeders waren toen thuis. Dat was gewoon de tijd. Het was anders. Wij hadden het niet breed, maar leden zeker geen honger. Met Sinterklaas stond er voor alle tien de kinderen wat op tafel, een pop of nieuwe schoenen. Maar verjaardagen werden niet gevierd.” Na de huishoudschool ging Fien dienen als meid in Hooge Mierde en Hilvarenbeek. En thuis hielp ze een handje mee op de boerderij. “Ik was 17 jaar toen ik de Esbekenaar Wim van den Biggelaar tegen het lijf liep op Hulsel kermis. Van het een kwam het ander en wij gingen wonen in het ouderlijk huis van Wim, op boerderij De Koekoek op Landgoed De Utrecht in Esbeek. Ik moet diep nadenken, want mijn geheugen laat me soms in de steek.” Het stel kreeg drie dochters en twee zonen. Fien werkte thuis mee op de boerderij. Door de eenzame ligging van de Koekoek waren zij iets meer op zichzelf aangewezen. Daar kwam verandering in toen Fien haar rijbewijs haalde. “Onze Wim ging lessen en ik ook, want je dacht toch niet dat ik bleef fietsen terwijl hij in een auto rondreed. Ik was trouwens de eerste vrouw in Esbeek die een rijbewijs had. Mien van De Bockenreijder was toen ook aan het rijlessen.”

Fien houdt van toneelspelen, gedichten, spreuken en gezegdes en is altijd in voor een geintje. Zij is gezegend met tien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Fien kijkt terug op een leven vol ups en downs, hoogte- en dieptepunten, zoals bij iedereen dat het geval is vindt zij, “want niemand rolt er doorheen”, en ook Fien is daar geen uitzondering in. “Daarbij heb ik zeker ook dingen verkeerd gedaan en gezegd, ook zoals iedereen. Mijn leven is voorbij gekabbeld. Ik heb geroeid met de riemen die ik had. Soms denk ik wel eens ‘Lieve Heer haal me maar’ en de volgende dag ben ik weer blij dat ik die nog mag meemaken.” Sinds het sluiten van de kerk is het stil geworden voor Fien haar deur. Ze vindt het jammer dat de dorpskern daardoor minder leeft. Heel lang zal Fien niet meer aan het pleintje wonen. Het dagelijkse ommetje door Esbeek zal zij langzaamaan gaan vervangen door een ommetje in Hilvarenbeek.

FienvdB.jpeg

In plaats van een muzikaal verzoeknummer sluit Fien liever af met een gedicht:

Als iemand iets weet
Van mij of de mijne
Gaat naar huis en zoekt het zijne
Vindt hij daar geen gebreken
Zo mag hij van de mijne spreken

Aan De Keukentafel met Arno Pulles
Start aanleg glasvezel in buitengebied
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 26 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.