Aan De Keukentafel met Gijs Geerts

Aan De Keukentafel met Gijs Geerts

Hij begon als 14 jarig jongetje in de afwaskeuken bij restaurant de Baljuw in Esbeek en is uitgegroeid tot keukenchef bij Kasteel Maurick in Vught. Gijs Geerts (29) timmert aan de weg. Gijs is samen met zijn vriendin Sanne eigenaar van een nieuwe woning in plan Leeuwerik III in Esbeek. “Het plan heeft totaal zes jaar geduurd. Wij zitten hier fijn, ruim en rustig te wonen, anders dan in het centrum van Hilvarenbeek waar wij drie jaar hebben gewoond. Als je bent opgegroeid in een landelijke omgeving is dat wel wennen natuurlijk”, aldus Gijs.

 


‘Goed is goed’
Vanaf groep drie heeft Gijs het speciaal onderwijs in Bladel gevolgd. Die tijd verliep moeiteloos. Door de voetbalclub en carnavals/vriendengroep De Lampezwampers bleef Gijs het lijntje met de jeugd van Esbeek houden. Na de basisschool dacht hij aanvankelijk aan het beroep hovenier. Maar richting bakker, slager, kok, serveren,  een vierjarige opleiding  bij SKB (School voor Conservatieve Beroepen, later De Rooi Pannen) trok de scholier uiteindelijk toch meer. Gijs: “Het was een strenge opleiding waar discipline werd bijgebracht. ‘Slavenkamp Brabant’ werd wel eens gekscherend gezegd.” Er ontstond twijfel bij Gijs om de zesjarige vervolgopleiding te doen met werken en leren. Hij werd gestimuleerd door zijn vriendin en moeder, terwijl pa Geerts vond dat zijn zoon al veel had bereikt en ‘goed is goed’. Gijs ging ervoor en naast zijn studie roerde hij in de potten en pannen bij De Zwaan in Hilvarenbeek, maar ook in de keukens bij restaurants in Veghel en Bladel. “Ik leerde erg veel en in het bijzonder van een zeer strenge meester-kok, waar ik nogal tegenop keek. Nog altijd heb ik contact met deze man.” 

 

IMG_20151111_111501.jpeg

Kasteel Maurick
Met een diploma op zak ging Gijs aan de slag als souschef (assistent van de chef kok) bij De Meulen in Oirschot. “Eigenlijk kwam die functie iets te vroeg op mijn pad, omdat ik nog volop in ontwikkeling was,” vond Gijs. Vervolgens kwam hij als zelfstandig werkende kok terecht in een restaurant in Breda en weer een stapje hoger was de keuken van Rustoord in Esbeek. “Ook daar heb ik veel geleerd. Daar was een mooie, klassieke, moderne keuken op hoog niveau. Via Voskens in Tilburg en Proeflokaal in Veghel kwam Gijs terecht bij Kasteel Maurick in Vught. “Ik werd gevraagd door twee oud studiegenoten voor de functie keukenchef.  De horeca in het zevenhonderd jaar oude kasteel is sinds september geopend. Ik moet  de boel in de keuken runnen, ik motiveer en stuur het team aan. Deze keuken is nog mooier  en beter dan Rustoord. Bijzonder hier is dat wij het als team samen doen en niet, zoals op veel plaatsen, als een piramide werken, met onderin de leerlingen en bovenin de chef. Iedereen is bij ons gelijk.” 

‘Koken is net als liefde’ 
“Belangrijk in een keuken is timing, werken op de klok. Ik heb druk nodig om scherp te zijn en te presteren. Tegenwoordig zie je vaak het klassieke koken terug in een modern jasje; minder vet, zoet en zout en meer fris. Ik werk met verse ingrediënten, deze zijn veel smaakvoller. Koken is net als liefde, je moet veel geduld hebben. Mijn droom is om Restaurant en Brasserie Kasteel Maurick op de kaart de zetten om vervolgens een of andere bekroning in de wacht te slepen. Ik ga steeds een stapje hoger en heb geen rem, het is allemaal té leuk. Dag en nacht ben ik bezig met mijn beroep, wat ook mijn hobby is. Ik heb een mooie, creatieve job. Wij maken lange dagen, vaak van 15 uur. Mijn lievelingseten? Chinees halen!”

IMG_20151111_114032_2.jpeg

Muzikaal verzoeknummer: ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter. “Deze tekst en muziek komen dicht bij mijn gevoel. Ik denk daarbij aan overleden dierbaren. Het geeft mij rust en bewustwording.” 

Aan De Keukentafel met Adrie van de Wouw en Ans Ve...
AANDACHT RABOBANK VOOR ESBEEKSE PLANNEN
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.