Aan De Keukentafel met Harriëtte Van Gorp

Aan De Keukentafel met Harriëtte Van Gorp

Het ‘posthart’ van dorpsgenoot Harriëtte

Bij regen en zonneschijn, maar ook door weer en wind, bezorgt Harriëtte Van Gorp (62), al vijf jaar lang de post in de kern van Esbeek. Harriëtte, gehuld in oranje postkleding op haar postbakfiets, is een vertrouwd beeld voor de Esbekenaren. Wat niet iedereen weet is dat Harriëtte zelf ook woonachtig is in Esbeek, in de Spaaneindsestraat. “Mijn man en ik komen van Hilvarenbeek en tien jaar geleden hebben wij in Esbeek een huis gebouwd, omdat er hier grond vrij kwam. Onze twee meiden waren toen al de deur uit. Ik had er niet zoveel zin in om in Esbeek te gaan wonen, omdat ik wel eens hoorde van kliekvorming en zo. We waagden de sprong, we zagen het wel. Het is ons reuze meegevallen, hoor. We hebben het goed naar onze zin. Vooral met de buren hebben wij leuk contact. Wij zijn geen verenigingsmensen. Op woongebied is het onze droom om in de toekomst een energie neutrale woning te bouwen.

The Shuffles

Harriëtte bracht haar jeugd door op het Voortsepad en in de Schoolstraat in Hilvarenbeek samen met haar ouders, broers en zussen. Vader werkte bij de AaBee fabrieken in Tilburg. “Wij verhuisden naar de Schoolstraat naar een nieuw huis, maar ons moeder had er geen aard, ze hield meer van een oud huis. Tot haar grote verdriet ging haar oudste zoon, helaas ondertussen overleden, emigreren naar Canada. Wij vonden het geweldig dat wij op een gegeven moment naar hem konden bellen zónder tussenkomst van een telefoniste. Daar is nu niks meer bij voor te stellen.” Harriëtte had graag voor kleuterleidster willen leren, maar zij werd niet op de opleiding toegelaten en kwam toen terecht op de administratie van een belasting adviesbureau. “Mijn man Ton leerde ik kennen op het zwembad in Goirle. Daar hingen wij in onze jeugdjaren veel rond. We gingen uit in Diessen en in de Haghorst. Daar traden bandjes op, zoals The Shuffles met Albert West waarop we ‘seksueel schuifelden’ hahaha.  Na een knipperlicht verkering trouwden wij in 1974 en gingen wonen in de Gelderstraat in Hilvarenbeek.”

‘Posthart’
Zestien jaar geleden kwam Harriëtte bij TNT Post te werken. “Ik mag mezelf nog ‘postbode’ noemen, tegenwoordig heet het ‘postbezorger’. Dat heeft te maken met het CAO. Er wordt wel eens gezegd dat ik een ‘posthart’ heb. Ja, ik doe mijn werk met veel plezier. We moeten bezorgen óp adres, maar ik kijk echt wel naar de naam, zeker in het geval van een rouwkaart.  Dat is toch het menselijk aspect. Mijn werk is best wel eens zwaar en eenzaam. Zwaar vaak door moeizame brievenbussen met borstels en kleppen, handdoeken ervoor voor de trek, trapjes voor de deur enzovoort. En eenzaam, tja, brievenbussen praten niet terug, he. Vroeger had ik veel contact met collega’s. We zagen elkaar op het postkantoor. Dat is allemaal verledentijd.

 

b2ap3_thumbnail_HarrietPost2.jpeg

Mijn post haal ik op bij een depotplaats in het dorp. Er is heel veel veranderd. Op maandag bijvoorbeeld wordt er geen post meer bezorgd. Dat schijnt niet meer rendabel te zijn. Vroeger was postbode een volledige baan, nu een bijbaan. Mijn beroep gaat zeker verdwijnen, de concurrentie is te groot. Of het moet zijn dat wij, zoals in België het geval al is, er een hoop bij gaan doen, verzorgende taken en zo. Bij de laatste reorganisatie was ik de dans ontsprongen. Maar als er nog wat aankomt, vrees ik ervoor.” Tussen de postbezorging door is Harriëtte ook nog te vinden op basisschool De Driehoek in Hilvarenbeek. Daar is zij al 19 jaar overblijfmoeder. 

Als muzikaal verzoeknummer kiest Harriëtte  voor haar ‘jeugdsentimentseksueelschuifnummer’: ‘Cha la la I need you’ van The Shuffles

b2ap3_thumbnail_Harriet_post1.jpeg

Aan De Keukentafel met Carien van de Sande-Van Raa...
Haalbaarheidsonderzoek SamenWijs Esbeek positief.
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.