Aan De Keukentafel met Janus van Doormaal

Aan De Keukentafel met Janus van Doormaal

“Van Doormaal met twee oo’s en twee aa’s. Dat heb ik al vaak moeten zeggen”, aldus de vijfenzeventigjarige Esbekenaar. De carnaval zit er ook voor Joan weer op. Als vanouds was hij vier dagen van de partij. “Volgens mij was ik de oudste carnavalsvierder bij Schuttershof. Maar ja, ik ben op veel plaatsen de oudste. Dat moet iemand zijn.” Joan heeft ook deze keer weer genoten van de doldwaze dagen en samen buurten wij bij over de achterliggende jaren. 

“Vanaf de oprichting ben ik al bij de carnaval in Esbeek betrokken. Eerst bij CV De Bierpompen en in 1972 trad ik toe bij de Raad van Elf. Ik bouwde al carnavalswagens vanuit de KPJ. Bovenop een Volkswagen fabriceerde ik een pop in een schommel, dat had te maken met de sport in Esbeek. Er was toen nog geen ijzer, waar tegenwoordig mee wordt gebouwd. Nee, het materiaal was van hout en had hoekige vormen. De eerste prinsenwagen bestond uit takken afkomstig uit De Utrecht. “ O man, wat is er veel veranderd.” Tractoren trokken de stoet en de eerste Raad van Elf capes waren genaaid van oude gordijnen uit de kerk. Het was hard werken om geld in het laadje te krijgen. Dat gebeurde o.a. met de verkoop van bloemen en het organiseren van een rommelmarkt, maar ook met het vetmesten van een varken en de verkoop van kaft aan landgoed De Utrecht voor het wild. Deze kaft was een overblijfsel van het dorsen bij de boeren.

Petter

Joan, van beroep machine bankwerker en later varkensboer, rijdt nog steeds met een tractor die dateert uit 1930. Zo ook  de petter, die nog altijd door hemzelf wordt bestuurd tijdens de ‘petterdag’, dateert uit 1930. “Het is een melkwagentje dat ik heb verlengd. Dat ding loopt altijd, zolang ik het zelf maar bestuur. Het kan en mag ook door niemand anders worden overgenomen, want het is er eentje met gebruiksaanwijzing. Het zit hem in de versnellingsbak. Eén ‘fout’ en het is gedaan met de Petter.” Joan werd eens voor de gek gehouden. Het lukte hem niet om vol gas aan te rijden. De petter zat namelijk vastgebonden aan een spant.

Marottekes

“Voordat ik bij de Raad van Elf kwam, was ik jarenlang leider van de marottekes, zo noemden wij de dansmariekes in die tijd. Dat waren een stel jonge meiden van een jaar of 18. Ik droeg witte sportkleding met een zeeman pet. De choreografie, die ik ook deed, stelde niet zoveel voor: gewoon wat looppasje op muziek met af en toe de benen omhoog. Raadslid Nico Elferink, was nogal streng en toen hij die meiden eens zag sjansen was het gedaan met de pret en stuurde hij de marottekes de laan uit. Ik denk dat hij bang was dat de Raad te groot werd, hahaha. Pas een aantal jaren later kwam er nieuw aanwas, wel een stukje jonger.” Toen Joan stopte bij de raad liep hij in de optocht mee in de categorie eenlingen. Joan somt een paar motto’s op: Ik heb ‘r de pee in, heddet ok zo kauw en plat walsen. “Het spel en de act erbij maken de creatie, anders is er niks aan.” 

b2ap3_thumbnail_JoanvD.jpeg b2ap3_thumbnail_Joanoptocht.jpeg

Drie maal Van Doormaal 

Vijf maal is Joan adjudant geweest. Hij heeft verschillende onderscheidingen op zijn naam staan. Bijzonder trots is hij op de gouden Haaikneuter en zilveren Pezerik. De spiegel met de tekst ‘gewaardeerd lid 11-11-1972 – 11-11-1998’, heeft een prominente plaats aan de wand in zijn huiskamer. “Sinds de oprichting van de Raad van Elf heeft er een Van Doormaal in gezeten. Eerst onze Jan, daarna ik en nu mijn neef Jos. Maar daar komt nu helaas een eind aan, want Jos stopt ermee.” Maar Joan is niet van plan om er mee te stoppen. Het bloed blijft kruipen waar het niet gaan kan. “Zolang het me lukt, blijf ik komen.”

Muzikaal verzoeknummer: ‘Er staat een paard in de gang’ van André van Duijn. “Het is een oud carnavalslied dat ik nog altijd graag hoor.”

b2ap3_thumbnail_JoanvD1.jpeg

Aan De Keukentafel met ex-Esbekenaar Janny Broeckx
Aan de Keukentafel: Kletsaovond 2016 van de Haaikn...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zondag 04 December 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.