Aan De Keukentafel met Johan van Raak

Aan De Keukentafel met Johan van Raak

Johan van Raak (62) is geboren en getogen in Hilvarenbeek en woont sinds kort in Esbeek en hij heeft het daar samen met Annelies reuze naar zijn zin. Johan is bekend van cafetaria De Wiegelaar in de Paardenstraat in Hilvarenbeek. Als twaalfjarige jongen pitte hij bij Kees van Gool al de aardappelen. “Ik kwam amper boven de toonbank uit of ik bakte al friet”, vertelt Johan. “Kees liet mij het licht in de horeca zien. Hij stimuleerde mij. Ik draag hem nog altijd een warm hart toe. Hij was mijn tweede vader.”

Toen Kees van Gool verhuisde naar Pieter Breughel volgde Johan hem als kok. Na wat omzwervingen in het land kwam hij toch weer terecht bij Pieter Breughel. Johan stond ook nog achter de bar in ‘t Schouwke bij zijn tante Mimi. Daar leerde hij ‘ons Annelies’ kennen. 26 jaar geleden zette het stel een eigen catering en cafetaria in de Apollostraat op poten. Wat later verkasten zij naar het pand van de Belindabar in de Paardenstraat. Johan: “Het grappige is dat ik daar geboren ben. Wij woonden in bij oma van Raak. De drie broers, Ome Jo, Ome Woud en onze pa Piet runden er een fietsen- en naaimachine zaak. Later maakte ome Jo er een cafetaria annex café bij.”

Hoe lang Annelies de cafetaria en Johan de catering nog blijven doen weten ze niet. Ze zien wel hoe het loopt. “Het café hebben we na het rookverbod gesloten. De straffe rokers onder de klanten gingen niet buiten staan en omdat ik de wet naleef ging er de knip op.” Johan en Lies hebben het druk met de cafetaria en de catering voor wel tweehonderd partijtjes per jaar. Johan beweert de beste friet van Beek te hebben. “De aardappels gaan vijf maal door de hand. Wij schrappen, pitten en snijden zelf. Bakken in het juiste vet met de juiste temperatuur, dat is vakmanschap. Koken is geen kunst, lékker koken is een kunst. Als je een witte overal aan hebt ben je nog geen stukadoor. Als je een blauwe overal aan hebt ben je nog geen automonteur en als je een bakkersbroek aan trekt ben je nog geen kok.”

Johan werkt graag. Het leuke vindt hij het contact met veel verschillende mensen. Johan en Annelies leven met de klanten mee, zowel in goede tijden als in verdrietige tijden. “Soms lijken we wel maatschappelijk werkers. Maar het behouden van die sociale contacten is weer lastig.” Zij woonden boven de zaak en keken al even uit naar woonruimte elders. In de Oude Trambaan in Esbeek hebben zij hun nieuwe onderkomen gevonden. Zoon Ralph woonde voorheen in dat huis. Johan en Annelies hebben ook nog een dochter: Femke. “Ik heb me altijd verbonden gevoeld met Esbeek. Wij hebben er familie wonen. Ik ben een achterneef van Jan en Threes van Raak. Het leuke van Esbeek is het winkelen. Je zit zo in de kroeg.”

Het muzikale verzoeknummer van Johan is {youtube}WQv_Fmw2w5s{/youtube}

“Waarom? Ik heb er geen reden voor, want ons Annelies blijft toch bij mij. Ik luister het liedje altijd in de auto. “

Aan De Keukentafel met Dirk Wenting
Aan De Keukentafel Ellen Trommelen
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 26 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.