Aan De Keukentafel met José van Dooren en Astrid Lathouwers

Na 22 jaar een eerste jeugdvakantiewerk zonder José van Dooren (45) en Astrid Lathouwers (44). Beiden dames namen in 2014 afscheid van de commissie. Hoe kijken zij terug op het steeds opnieuw organiseren van deze jaarlijkse activiteit? En misten zij het al? José “Ik kon het niet laten om donderdagmiddag, ik was net terug van vakantie, even te gaan kijken. Het kriebelde toch wel. Ik weet nog dat ik het eens raar vond dat iemand in een omliggend dorp al heel erg lang jeugdvakantiewerk organiseerde. En nu heb ik dat zelf ook gedaan. Je staat er niet bij stil, het gaat vanzelf.” Astrid: “Ik heb er veel aan gedacht en kon het niet laten om per mail te informeren naar de stand van zaken met de voorbereidingen. Wij zijn ook wel om raad gevraagd. Maar dat zal in de toekomst steeds minder worden. Het weer hield mij ook bezig, zoals het ons al 22 jaar bezig hield. We hebben toch regelmatig halsoverkop moeten verkassen naar een binnenonderkomen. Dat was dan vaak bij ons thuis of in de tent op De Loop van de Sensatiemarkt.” José “Weet je nog die paardenwagen bij de Slikkenberg? Bij regen konden we daarin schuilen.”

Teken en splinters
Jeugdvakantiewerk Esbeek lag zeven jaar stil toen tijdens een feestje met het ophalen van jeugdvakantiewerkherinneringen, een groep jonge mensen opstond om na 22 jaar de draad weer op te pakken. De eerste JVW Esbeek werd toen gehouden bij De Slikkenberg met als thema Trollen. De locatie veranderde van Tulder naar De Dunsedijk en vervolgens naar Sportpark Den Hondsbosch. Steeds een nieuw thema met een rode draad waarbij soms de spanning wel eens hoog opliep bij de kinderen. Astrid: “Kinderen zitten écht in het verhaal. Het is leuk als zij zo enthousiast mee doen. Nee, ongelukken zijn er buiten een teek en een splinter gelukkig niet gebeurd.” José: “Gezellig ook waren de leidersavonden met het terugkerend hilarisch ‘apenspel’ voor nieuwe leiders, die er steeds weer intrapten. We waren in die week amper thuis. Kapot of niet, we gingen door. Het was zwaar, maar erg, erg leuk. Er is wat af geëvalueerd bij Schuttershof. Sowieso waren we vanaf maart al bezig met regelen, taken verdelen en subgroepjes vormen.” Astrid: “Ik heb het nooit als ‘veel werk’ ervaren. Het hele jaar was je er onbewust al mee bezig. Van o ja, dat is een leuk spel, of dat is een leuk idee. Het eten bij gastgezinnen bijvoorbeeld. Dat is tot op de dag vandaag nog steeds een goeie zet geweest. En zo was er om de drie jaar een overnachting voor de oudste kinderen. Weet je, de charme zit in de kleinschaligheid. Wij maakten geen uitstapjes, maar deden samen gezellige spelletjes. Er zijn veel grappige dingen gebeurd en gezegd.”

Memories
José: “Esbeek staat achter deze activiteit. Dat merk je aan de vele sponsoren en vrijwilligers. Zonder iemand te kort te doen, wil ik toch even Wim Hesselmans aanhalen, hij is een gouwe. Ik weet niet of hij dit jaar heeft meegedaan. Hij was er ook vanaf het begin bij betrokken en geweldig in zijn rollen. Je kon blindelings op hem vertrouwen.” Wie heeft er nu geen goede herinneringen aan JVW Esbeek? Astrid en José in ieder geval wel. Zij kijken met veel plezier terug op de achterliggende jaren. Het is voor hen goed geweest en ze laten de boel met een gerust gevoel achter, met alle vertrouwen in de huidige commissie, en met de wens dat JVW Esbeek nooit verloren gaat.

Het verzoeknummer van Astrid en José is ‘Nog 3 minuten’ van Carlo en Irene.Het afscheidslied waarop jarenlang met zijn allen, groot en klein, gedanst en gezongen werd.

José en Astrid

Telefoneren via glasvezel
Aan de Keukentafel met Lia Ligtvoet
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 29 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.