Aan De Keukentafel met Kees Oerlemans

Aan De Keukentafel met Kees Oerlemans

Kees is alweer vijf jaar met pensioen en dat bevalt hem goed. Hij doet vrijwilligers werk op de sportvelden en is er altijd en overal nog gêre goedgemutst en goedlachs bij.

Tulder

Kees, geboren en getogen op Tulder in een gezin van zes kinderen, beleefde daar een mooie tijd. “Met de grote huishoudens van toen woonde er veel jeugd in de buurt en met een grote groep kinderen fietsen wij naar school. We moesten ook wel eens te voet als de zandweg, die er toen nog lag, onbegaanbaar was door sneeuwval of dooi. En wegbrengen was er toen niet bij.” Is daar de voorliefde voor sneeuwschuiven ontstaan? “Ja, haha. Die sneeuwpakken van 15 cm van toen heb je niet meer. Daar hoop ik alle winters nog op.”

Ontvoering

Kees herinnert zich nog een indrukwekkend voorval uit die tijd. “Ik moet een jaar of twaalf geweest zijn toen er voor onze boerderij een Belg heen weer fietste. Een buurtgenoot waarschuwde mij dat mijn buurmeisje van zes jaar achterop de fiets was meegenomen. Op mijn geroep in de bossen kwam geen reactie. De politie werd gewaarschuwd en ik achterop de brommer bij dorpsagent Van Gestel het bos in en daar vonden wij haar ongedeerd terug. Waarschijnlijk was de dader geschrokken van mijn geroep. Later moest ik de Belg identificeren en zo is hij opgepakt. Hij was een bekende van de politie en mocht drie jaar lang Nederland niet in.”

Smid De Kok

Broer Sjef nam de boerderij op Tulder over en zo belandde Kees op 20-jarige leeftijd in de dorpskern van Esbeek. Hij had weinig met het boerenleven zelf, maar des te meer met de landbouwwerktuigen. Kees, handig en technisch aangelegd, ging naar de LTS richting bankwerken en daarna volgde hij een drie jarige avondopleiding landbouwmachines in Breda. “Op mijn 17e kwam ik bij smid De Kok in dienst. Het werk ging van fietsen maken en constructiewerk naar landbouwvoertuigen. Dat heeft mij altijd enorm geïnteresseerd. Vakmanschap leer je pas écht in het bedrijf.”

Kees en het kunstgebit

Ondertussen trouwde Kees met de Bladelse Thea Mariën en het huwelijk werd gezegend met drie zonen. Kees, graag van de partij, zat bij carnavalsvereniging De Bierpompen en later bij de Raad van elf. “Ik was zo blij toen Wim van Zantvoort mij vroeg voor een nieuw opgerichte blaaskapel, want de raad was niks voor mij. Ik speelde 27 jaar lang met veel plezier de bas bij Zuutjes Aon. Weekendjes weg was lachen. Dat waren hoogtepunten. Vooral het lang weekend in Denemarken bij onze Sjef.”

b2ap3_thumbnail_Keesveld.jpeg

Nog altijd is Kees in voor de weekendjes weg met motorclub de Vliegenvangers met hilarische  momenten als Kees zijn kunstgebit weer eens verliest. “Ik ben het nogal eens kwijt geweest. De ene keer vond ik het terug aan het voeteind van het bed, de andere keer in de wc of in de sneeuw, en ik heb het zelfs eens ingeslikt. Het zat vast in mijn slokdarm en ik lag er een week voor in het ziekenhuis.

Theo

Het noodlot sloeg bij Kees en Thea toe. Vorig jaar overleed hun jongste zoon Theo. “Het gemis is enorm voor ons. Op een bepaalde manier kan ik er wel iets in berusten, want ik kan me heel goed inbeelden dat hij geen leven had. Ik doe mijn best om het een plaats te geven en dat doet ieder op zijn eigen manier. Ik ben vrij optimistisch van aard en probeer het beste er weer van te maken. Wij hebben een fijne band met zijn persoonlijk begeleider van de GGZ. Hij komt regelmatig langs en dat geeft steun, zo ook het medeleven van vele andere mensen. Als muzikaal verzoeknummer kies ik voor het slotlied van de dienst van onze Theo: ‘Halleluja’ van Lisa Lois.”

b2ap3_thumbnail_Keesmotor.jpeg

College tempert zorgen over Samenwijsaccommodatie ...
Hilverstroom en de Gemeente Hilvarenbeek nodigen u...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 30 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.