Aan De Keukentafel met Liesbeth van Zantvoort

Aan De Keukentafel met Liesbeth van Zantvoort

Dit jaar is juffrouw Liesbeth maar liefst een kwart eeuw verbonden aan de Esbeekse peuterspeelzaal De Debberkes.De titel ‘Juffrouw’ hoeft niet voor haar; gewoon Liesbeth. Samen blikken wij terug op haar leven en op haar tijd bij.

Liesbeth Söder (60) groeide op in Breda, in een bakkersgezin met nog drie zussen. Op de Blauwe Kamer, een internaat voor visueel en geestelijk beperkte jongeren liep zij leraar Wim van Zantvoort tegen het lijf. Liesbeth was 21 jaar toen zij in Esbeek kwam wonen. “Ik was wel wat gewend want ik woonde al achteraf tussen Breda en Ulvenhout.

 

b2ap3_thumbnail_Foto_1_IMG-20140618-WA0003_20151007-110758_1.jpgAl snel maakte ik vrienden bij de rijvereniging, de ponyclub, het kerkkoor en later bij Zuutjes Aon. Tot de komst van de kinderen werkte ik nog even bij ’t Dijkje in Tilburg.” Toen de jongste, Bas, naar de basisschool ging begon Liesbeth als peuterleidster bij de Debberkes. “Ik werk graag met kinderen. Dat is mijn passie. Het geeft mij veel voldoening als ik kinderen zie genieten van alle plezier en gezelligheid. Dat peuters leren is goed, zolang het maar spelenderwijs gaat. Zo gaan wij bijvoorbeeld de boerderij op om naar een pasgeboren veulentje te gaan kijken, of naar de moestuin, hoe fruit en groente wordt verbouwd.

Wij werken van project naar project. Wij volgen ook het seizoenenproject van de bieb met knutselen, spelletjes, liedjes en voorlezen. Maar alles spelenderwijs, ik kan het niet genoeg benadrukken. Alles wat de peuter ervan opsteekt is meegenomen.” Ik vind dat er bij de groepen een en twee van de basisschool teveel druk op een kind wordt gelegd, als het er niet aan toe is pakt het toch niet. Er wordt wel eens trots door een ouder gezegd: ‘mijn kind kan al lezen’. Ik vind dat onbelangrijk en vaak leren ze het dan ook nog eens verkeerd aan.Momenteel huisvesten de Esbeekse peuters in hun derde locatie, allen aan de Oude Trambaan. “De regels en wetten zijn door de tijd flink aangescherpt, soms vind ik het wel ver gaan. Maar zoals die hete gaskachel op de eerste locatie kon echt niet. Gelukkig is er niks gebeurd.

Het is wel grappig dat de peuters denken dat ik daar woon. Laatst keek een jongetje door het raam en zei tegen zijn moeder: ‘Liesbeth is niet thuis’. Ik moet er vaak hartelijk om lachen. Zo vertelde eens trots een peutertje dat hij zonder zijwieltjes kon fietsen waarop een ander antwoordde ‘en ik kan zonder handen plassen’. Een kind dat het woord snoep uitsprak als soepie, werd gecorrigeerd door een ander ‘nee, het is een noepie”.

b2ap3_thumbnail_Foto_2_DSC_0628_20151007-110757_1.jpegMede dank zij de vele trouwe vrijwilligers staat De Esbeekse peuterspeelzaal goed aangeschreven in de omliggende dorpen. Hilvarenbeekse kinderen van Esbeekse ouders bezoeken ook De Debberkes. Liesbeth: “Peuters voelen zich snel op hun gemak bij ons. Als tweejarige word je afgezet en dan sta ik er vaak weer van te kijken hoe snel zij hun plekje vinden. Vaak is er vóór de peuterspeelzaal al andere opvang geweest en zijn ze al wat gewend.Als een kindje het écht niet leuk vindt, en dat komt zelden voor, stel ik voor om over een paar maanden het nog eens te proberen.” Haar eigen kinderen heeft Liesbeth niet in haar klasje gehad, wel haar kleinkinderen. Liesbeth voelt zich nog altijd als een vis in het water tussen haar peuters en van stoppen is dan ook geen sprake.”Liesbeth haar verzoeknummer is ‘Troostvogel’ van Herman van Veen, de versie met koortje.

“De troostvogel hoor je wel, maar je ziet hem niet. Deze vogel neemt alle problemen weg. Ik ben sowieso fan van Herman van Veen.”

Aan De Keukentafel met Monique Donders
Telefoneren via glasvezel
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
zaterdag 26 November 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Coöperatie Esbeek wordt gesteund door:

Redactie & Fotografie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over de Coöperatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Webdevelopment: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.